Hírek

Zseni, őrült vagy mindkettő? – Kubrick by Kubrick előzetes

„Filmet rendezni – ha rendesen akarod csinálni – nem mindig jó szórakozás.” Az előzetes alapján a Kubrick by Kubrick film közelebb hoz a legendás rendezőhöz.

Megérkezett a Kubrick by Kubrick, vagyis a Stanley Kubrickról szóló dokumentumfilm előzetese. A koronavírus miatt elhalasztott New York-i Tribeca Filmfesztiválon debütált volna a Gregory Monro rendezte film.

Kubrick életművét nem kell bemutatni. Olyan korszakos és legendás filmeket rendezett, mint a 2001: Űrodüsszeia vagy a Mechanikus narancs, nem elfeledve a Stephen King regényből adaptált Ragyogást sem. A szintén megkerülhetetlen írónak először nem tetszett a film, de később megbékélt Jack Torrance történetének filmadaptációjával. Kubrick munkáit egyetemeken oktatják az egyik korai Gyilkosság című gengszterfilmjétől az utolsó Tágra zárt szemekig Nicole Kidman és Tom Cruise főszereplésével.

Stanley Kubrick

Monro filmje betekintést enged a bronxi születésű rendező filmjeinek világába, azon keresztül pedig a rendező fejébe is.

A Kubrick by Kubrick interjúkon keresztül mutatja meg a – túlzás nélkül – legmaximalistább rendező munkáit. A film megszólaltatja Michel Climent francia filmkritikust, akit harmincéves kapcsolat fűzött Kubrickhoz. A veterán újságíró négyszer is meginterjúvolta őt, pedig Kubrick a sajtót is ügyesen kerülte. Persze az előzetesben is láthatjuk, hogy a rendező színészeinek múltbéli interjúit is beépítette a filmbe a dokumentumfilmek világában jártas Gregory Monro.

A Kubrick by Kubrick eddig még nem hallott hangfelvételeket is felhasznált, ami a rajongók számára is új információkkal szolgálhat a rendezőről.

A film az elhalasztás miatt indokolt új premierdátuma még nem ismert. A Deadline szerint elképzelhető, hogy a film továbbra is a Tribecán debütál majd szeptemberben, annak ellenére, hogy a netes terjesztés addigra beindul.

Avatar

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya