Hírek

Több mint 300 filmet neveztek az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

Idén májusban harmadik alkalommal rendezik meg Szegeden a város Oscar-díjas szülöttéről elnevezett, az operatőri munkát fókuszba állító Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált.

Idén három kategóriában hirdettek versenyt, nagyjátékfilmmel, kísérleti filmmel és kisjátékfilmmel lehetett nevezni. A meghirdetett határidőig több mint 300 nevezés érkezett, a művek zöme európai alkotás, de a világ minden tájáról küldtek filmeket. Szám szerint bővebb anyag érkezett Portugáliából, Belgiumból, Kínából és Németországból, de szinte valamennyi nemzet képviselteti magát Olaszországtól Vietnámig, Chilétől Norvégiáig.

A legjelentősebb változás, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma, az 59 pályaműből 43 külföldi, 16 pedig hazai gyártású, melyek között több fesztiválnyertes alkotás található. Mindez azt mutatja, hogy a szegedi operatőrfesztivál híre egyre inkább elterjed Európában és a nagyvilágban.

A beérkezett művekből előzsűri választja ki a versenybe kerülő legjobbakat. A nagy szakmai múlttal rendelkező Monory Mész András, Ferenczi Gábor filmrendező és Lovasi Zoltán operatőr mellett fiatal filmesek is részt vesznek az előválogatásban, így a többszörösen díjazott Ostrom című film alkotói, Kovács István rendező és Dévényi Zoltán operatőr.

A versenyfilmek listája 2019. március 18-tól érhető el a fesztivál honlapján.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivált 2019. május 28 – június 1. között rendezik meg Szegeden.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com