Hírek Magazin

Cinefest 2014: Zsigmond Vilmos személyesen veszi át a CineFest-életműdíjat Miskolcon

zsigmond_vilmosA Jameson CineFest retrospektív keretében Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr négy filmje kerül vetítésre a Jameson CineFest 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az idén neki ítélt CineFest – életműdíjat személyesen veszi majd át.

Zsigmond Vilmos filmjei közül a Gyilkos túra, a Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász és a Bánk Bán című filmeket láthatja a közönség és a fesztivál látogatói. A világhírű operatőr a fesztiválon mesterkurzust is tart szeptember 19-én. Zsigmond Vilmos európai operatőr – és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik a francia újhullám, Fellini, Bergman, Antonioni nyomdokán – és természetesen felhasználva a régi hollywoodi stúdiórendszer kelléktárát – létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen – így lett a legnagyobbak, Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa.

Így alkotta meg a Gyilkos túra (Boorman) éles fényeit és árnyékait, a McCabe és Mrs. Miller (Altman) szemcsés képeit, a Sugarlandi hajtóvadászat (Spielberg) kézikamerás felvételeit, a Harmadik típusú találkozások letisztult képi világát. Az utóbbi filmért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart – és a díjátadón Illés Györgynek és a magyar operatőri iskolának mondott köszönetet. Egy évvel későbbi filmje, A szarvasvadász (Cimino) öt Oscart nyert, köztük a legjobb film díját, 1985-ben Mark Rydell A folyó című művéért, 2007-ben pedig a Fekete Dáliáért jelölték Oscar-díjra. 2001-ben Káel Csabával megfilmesítette Erkel operáját, a Bánk bánt. Többször dolgozott Woody Allennel (Melinda és Melinda, Kasszandra álma). 1999-ben megkapta az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) életműdíját.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!