Hírek

Zsúfolt üzelmek – Vezet az Elysium – Zárt világ (Box Office augusztus 9-11.)

Elysium

ElysiumIgazán nem lehet panasz a kínálat mértékre az Egyesült Államok filmszínházaiban, augusztus második hétvégéjén is négy nagynak szánt filmet vetettek be a forgalmazók a nézők moziba csábításához. Éppen a legolcsóbb lett a legeredményesebb, a Családi Üzelmek a várakozások ellenére hatalmas siker. Az Elysium – Zárt világ a lista első helyére került, de sajnos ez is kevés. A Repcsik és a Percy Jackson: Szörnyek tengere pedig a fiatal közönséget megosztva szólította meg, külön-külön bemutatva biztosan jobban jártak volna.

Négy premierfilm egy hétvégén – volt már ilyen idén (február második hétvégéjén vagy legutóbb éppen négy hete), és az ilyen esetek tanulsága mindig az, hogy lesz közöttük bukás. Ez augusztus második víkendjére is igaz, egészen egyszerűen ilyenkor még az olyan mozik is elszívják egymás elől a közönséget, amelyek nem is műfaji konkurenciák.

Az Elysium – Zárt világ például egyedüli sci-fiként startolt el, és bár nagy várakozások övezték, nem vált hatalmas sikerré. Pedig Neill Blomkampban nagyon bíztak a nézők és a producerek, hiszen a dél-afrikai rendezőnek a társadalmi reflexiókkal felturbózott District 9-ja hatalmas durranás volt négy évvel ezelőtt. Az a film 37,4M-t ért el első hétvégéjén, pedig akkor még Matt Damon és Jodie Foster nélkül kellett boldogulnia a rendezőnek, akinek új dobása most csak 30,4M-t zsebelt be.

A District 9 kiváló minősége magasra tette a lécet az Elysium számára, amit úgy tűnik, nem is sikerült megugrania. Az amerikai kritikusok szerint a sok jó akciójelent ellenére nem elég lendületes a film, a korunkra jellemző társadalmi problémákat pedig túlságosan szájbarágósan ábrázolják. Szinte biztos, hogy bevételileg ezen csúszott el a sci-fi, hiszen éppen a kiváló minőségével tudott volna kiemelkedni az idei műfaji dömpingből.

Elysium
Elysium – Zárt világ

A jó szájhagyomány hiánya valószínűleg a következő hetekben is érezteti majd hatását, és magas csökkenésekkel kell majd számolni hétről hétre (ahogy az történt például a Feledéssel). A District 9 négy éve 115,6M-t ért el az Egyesült Államokban, ez éppen annyi, mint amennyibe most került az Elysium. A kevesebb nyitóbevétel miatt erre sajnos nincs igazán esély, valahol 90-100M körül fejezheti be mozis pályáját Matt Damon filmje.

Sokkal pozitívabb a Családi üzelmek (We’re the Millers – hazai bemutató: augusztus 22.) anyagi története. Ugyan a hétvégén csak 26,6M-t gyűjtött össze, de mivel már szerdától vetítik, ezért öt nap alatt összesen már 38M-t kaszáltak Millerék. Így pedig a vígjáték öt nap alatt behozta gyártási költségeit, tehát mostantól minden egyes megváltott jegy profitot hoz a Warner Brosnak. A stúdiónak remekül sikerült pozicionálni a filmet, hisz rég volt  letisztult, egyszerűen csak vígjáték műfajú darab az amerikai mozikban (konkrétan nem volt ilyen a Női szervek óta).

A sztori az ítészek szerint bőven kiszámítható: az öreg drogdíler David (Jason Sudeikis) összeránt egy kamu családot (a Milleréket), hogy velük lazán át tudjon hozni egy kiló füvet Mexikóból. A legtöbb véleményformáló egyetértett abban, hogy a szimpla történet ellenére vicces lett a Családi üzelmek, és egyelőre a nézői visszajelzések is elég pozitívak. A kamu családhoz összehozták a tipikus béna átlag amerikait, és nagyon úgy tűnik, az utóbbi időben az fut a legjobban az Egyesült Államokban, ha a közönség kicsit röhöghet saját gyengeségein – legalábbis így volt fél éve a Személyiségtolvajnál is.

Családi üzelmek (We're the Millers)
Családi üzelmek (We’re the Millers)

Az említett film végül 134,5M-t gyűjtött össze, ez valószínűleg nem sikerül majd Milleréknek, de szerintem a 100M simán meglesz. Ezzel tovább nő Jennifer Aniston ázsiója, aki egy-két melléfogást leszámítva elég megbízható befektetésnek számít Hollywoodban, ezt pedig nem sok kolléganője mondhatja el magáról.

Harmadik helyen nyitott a Verdák spin-offja, a Repcsik (Planes – hazai bemutató: augusztus 15.). Az eredetileg közvetlenül a boltok és kölcsönzők (vannak még ilyenek?) polcaira szánt mesét a Disney az utolsó pillanatban mégis inkább a mozikban mutatta be, és a döntés anyagilag igencsak jónak bizonyult. Az animációkhoz képest aprópénzekből (50M) összetákolt film rögtön megkereste büdzséjének majdnem felét, 22,5M-t, ráadásul az igazi pénzek majd a játékokból, füzetekből és egyéb merchandising-termékekből fognak befolyni.

Az, hogy a Repcsik csak és kizárólag a pénz miatt jött létre, mindenki számára nyilvánvaló volt, mégis a kritikusok eléggé kiakadtak az animáció ürességén. Legtöbbjük szerint csak tíz éven alul élvezhető a film, de ott is inkább kibírható, mint nevettető. Szerencsére a Pixar nem adta nevét ehhez, az egeres stúdiónak pedig már valószínűleg teljesen mindegy, hogy még egyszer lejáratja-e nevét, ha így folyik be a pénz. A következők hetekben nem érkezik konkurens mozi, így simán eljuthat akár 80M-ig is a Repcsik, amit egy trilógia első darabjának szántak.

Planes
Repcsik (Planes)

Éppenséggel ez, vagyis trilógia valószínűleg nem lesz Percy Jackson kalandjaiból, hiszen a második rész, a Percy Jackson: Szörnyek tengere (Percy Jackson: Sea of Monsters – magyar bemutató: augusztus 15.) minden bizonnyal nem váltja a hozzáfűzött reményeket és a ráköltött pénzeket. Az első rész is éppen csak sikeres volt: 88M-t gyűjtött be összesen az Egyesült Államokban és 137,7M-t a világon, ami végül is magasabb volt, mint a 95M-s büdzséje. (A tengerentúli bevételek jelentős részét, közel felét elviszik a forgalmazási költségek, illetve általában jelentős kiadást képez a költségvetésbe nem tartozó reklámozás.)

A Szörnyek tengere az első rész teljesítményét szinte biztosan nem tudja megismételni. Eleve kevesebbel nyitott, mint elődje (az 31,2M-val, ez 14,6-tal), igaz, a szerdai és csütörtöki napokkal együtt már 23,5M-nál jár. Sajnos minőségi gondok is fellépnek Percy esetében, ráadásul folytatásként a leglelkesebbek azonnal megnézték, ezért jó, ha 70M-t össze tud szedni a mozikban. Talán még ennyi se lesz, hiszen a tanévnyitó közeledtével egyre kevesebbet járnak a vetítőtermekbe az amerikaiak.

Percy Jackson: Szörnyek tengere (Percy Jackson: Sea of Monsters)
Percy Jackson: Szörnyek tengere (Percy Jackson: Sea of Monsters)

A bevételi lista többi részén egy-két kivételtől eltekintve elég komoly károkat okozott a heti premier-dömping. A legnagyobb vesztesek közé tartozik a 2 kaliber (2 Guns – hazai bemutató: szeptember 12.), a Farkas (Wolverine – már vetítik), a Turbó (hazai bemutató: október 17.) és a Red 2. (már vetítik). Meglepő módon éppen a gyerekeknek szóló filmek tartották magukat a legjobban, a Hupikék törpikék 2. (The Smurfs 2. – már vetítik) további 9,5M-t, a Gru 2. (Despicable Me 2. – már vetítik) pedig 5,7M-t zsebelt be. A The Conjuring pedig még ilyen közegbe simán remekelt – jövő héten már gond lehet, hiszen érkezik egy horror.

És még néhány szó a szűkebb körben vetített filmekről. Ezek közül egyértelműen Woody Allen drámája, a Blue Jasmine (hazai bemutató: augusztus 29.) fut a legjobban, ami már 6,2M-nál jár úgy, hogy még mindig csak 116 moziban vetítik. Mint minden ilyen szűk körben forgalmazott alkotásnál, itt is az a kérdés, hogy hogy bír majd el a szélesebb közönséggel. A Lovelace ezt valószínűleg nem fogja megtapasztalni, ugyanis számomra kicsit érthetetlenül, de azonnal megbukott az egykori pornósztárról szóló mozi. Pedig elég jó ötletnek tűnt Amanda Seyfriede-et ráállítani az ügyre, aki a kritikusok szerint remekül játszotta a naivát, ez azonban mégse volt elég.

Lovelace
Lovelace

A Sundance-ről eközben még mindig maradtak nyári feel-good alkotások, a The Spectacular Now két hete megy nagyon jó mozinkénti átlaggal. Az előzetese remek hangulatot áraszt, pedig a története nem túl nagy szám: a buliőrült, végzős Sutter élete teljesen megváltozik, amikor megismerkedik az átlagostól teljesen eltérő Aimee-vel. Lake Bell Sundance-díjas, egészestés rendezői debütálása is elsőre sikerrel vette az akadályt, abban a három moziban, ahol játsszák, ott telt házzal ment. A színésznő az In a World… c. filmben a hangalámondásos stúdiók világába kalauzolja el a nézőt, főszereplőként egy olyan hang- és beszédtanárt alakít, aki megpróbál zseniális apja árnyékában boldogulni a szakmában.

A jövő héten folytatódik az augusztusi dömping, de itt már érkezik olyan mű is, amit az Oscar-szezonra szánnak. Ez lesz Lee Daniels (Precious – A boldogság ára) második rendezése, a The Butler, ami egy a Fehér Házban több évtizeden keresztül szolgáló pincérről szól. Lesz még egy életrajzi dráma az Apple alapítójáról – ez a Jobs. Megérkezik a Ha/Ver folytatása, illetve az amerikaiak kapnak még egy vállalati thrillert is Harrison Forddal (Paranoia).

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com