Hírek

Zurbó Dorottya két filmmel is jelentkezik augusztusban

A monostor gyermekei

Miután bemutatták Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotását kedden a 71. Locarnói Filmfesztiválon, augusztus 23-án indul másik, a bhutáni-holland-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmje, A monostor gyermekei hazai forgalmazása.

Zurbó Dorottya a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készítette el első önálló rendezését, a Könnyű leckéket amelyet a Kritikusok Hete programban vetítettek a Locarnói Filmfesztiválon. A fiatal rendező Ugron Julianna producerrel együtt vett részt a film keddi világpremierjén.

„Nagyon jó élmény volt, mert rögtön le tudtam tesztelni a közönségreakciókat, értették a filmet, értették a film finom humorát és a végén pedig kaptunk egy nagy tapsot”  – fogalmazott Zurbó Dorottya. Hozzáfűzte: a bemutató utáni közönségtalálkozón jó beszélgetés indult el a Könnyű leckékről.

A rendező egy gyermekotthonban ismerkedett meg filmje főhősével, a 17 éves szomáliai menekült lánnyal, Kaifával, aki néhány évvel korábban érkezett egyedül Magyarországra. Kaifa egy budapesti gyermekotthonban él és készül a középiskolai érettségire, ugyanis az álmát, hogy orvos legyen, Magyarországon szeretné megvalósítani.

A költői hangvételű film a leghétköznapibb helyzeteken keresztül tárja a nézők elé Kaifa belső vívódását, amint egy idegen kultúrában, családjától távol, egyedül boldogulni próbál.

A Könnyű leckéket októberben az Elf Pictures mutatja be a magyar mozikban.

Amíg erre várunk, augusztus 23-án a Soldivision jóvoltából hivatalos moziforgalmazásba kerül a rendezőnő Arun Bhattarai val közösen forgatott, bhutáni-holland-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmje, A monostor gyermekei is.

Az első bhutáni-magyar koprodukcióban készült film két bhutáni testvér, Gyembó és húga, Tashi életébe enged bepillantani: átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A monostor gyermekeit idehaza már láthatták a dokumentumfilmek szerelmesei, hiszen az alkotás a 2018-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmjeként mutatkozott be. Elkészülése óta a film bejárta a világot és több hazai és külföldi fesztiválon is vendégeskedett: 2017-ben a világ elsőszámú dokumentumfilmes mustráján, az IDFA fesztiválon beválogatták az elsőfilmes versenybe, a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat.

Augusztus 23-tól több budapesti mozi is műsorára tűzi a Bhutáni Filmtársaság által az év legjobb dokumentumfilmjének választott alkotást,

de ezt megelőzően, augusztus 13-án, egy rendkívül egyedi esemény keretein belül is láthatják az érdeklődők A monostor gyermekeit. A Gyulán megrendezésre kerülő Történelmi Íjász Bajnokságon a vár falára vetítve lesz látható a film, mely után az egykori bhutáni miniszterelnök, Dr. Kinzang Dorji mesél az országról, a kultúrájáról és a film felvetette kérdésekről.

A hagyományos moziforgalmazást követően indul a film alternatív vetítéssorozata Budapesten és vidéken egyaránt. A tervezett programban bhutáni vacsorával, a buddhizmus tanaiba vezető előadással, női focimeccsel és természetesen sok-sok alkotói beszélgetéssel egybekötött  vetítés szerepel.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.