Interjú

A boldogsághoz filmeken át vezet az út – interjú Nagy Béla boldogságszakértővel

filmtekercshez_3Nagy Béla boldogságszakértő. Boldog ember, aki másokat is szeretne maga körül boldognak látni. Éppen ezért egyeseknek talán lehetetlennek tűnő vállalkozásba fogott: úgy döntött, mozgalmat indít, hogy megnövelje Magyarország boldogságindexét – és mindezt teszi többek között filmek segítségével.

Bélával hivatalból találkoztam egy vezetőképző előadáson. Az ilyen szakmai agytágítások rendszerint hosszú unalmas órákat jelentenek egy fülledt előadóban, ezúttal azonban egy – engem legalábbis – igencsak felvillanyozó momentum szakította meg a sok dumát. Béla mondanivalója illusztrálásaképpen betett egy részletet Ridly Scott Gladiátorjából. Majd kis idő múlva újabb filmrészlet következett, Al Pacino nagymonológja szólt a Minden héten háború című filmből. És így tovább. Egyik részlet a másik után. Azóta Béla számos előadását meghallgattam, és kivétel nélkül mindig eljön az a pont, amikor beindul a mozi.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Mi is az a boldogságindex, és miért kell megnövelni?

Az egy olyan mutató, amit egységesen a világ 150-160 országában mérnek évről évre. Nem csak pénzügyi szempontokat vesznek figyelembe, hanem az is, hogy milyen az ott lakók közérzete, mennyire látják a jövőt kiszámíthatónak, biztonságosnak, mennyire érzik azt az emberek, hogy jó helyen vannak. Összehasonlítható, hogy az egyes országokban élő emberek mennyire érzik magukat jól a bőrükben, mennyire érzik magukat boldognak. Ez a boldogságindex felállít egy országsorrendet, és ahogy megnézzük, Magyarország mindig az utolsó harmadban mozog, és nálunk jóval alacsonyabb életszínvonalat produkáló országok is bőven előttünk vannak. Ennél tudnánk sokkal jobban is érezni magunkat a bőrünkben!

Miért, a boldogság tanulható?

Az egyik előadásom címe az, hogy Tanulható boldogság. Ez már sugallja azt, hogy igen. Persze nem könyvekből tanulható, vagy nem arról szól, hogy varázsigét megtanulunk, felolvassuk és varázsütésszerűen boldoggá válunk. Arról szól, hogy az ember boldogságérzete nagyban függ a saját szemléletétől, hozzáállásától, attól, hogy ő hogyan ítéli meg a saját helyzetét. Nálunk jóval szegényebb országokban a boldogságindex sokkal magasabb, az emberek ott sokkal magasabbra értékelik a személyes boldogságukat, a potenciált arra, hogy boldogok lehetnek. Ez azért nagyon jól mutatja azt, hogy valóban a boldogság bizonyos mértékben – és ez a mérték inkább közelebb van a 70-80%-hoz, mint az 50%-hoz – rajtunk múlik.  A másik dolog az az, hogy ha megnézünk filozófusokat, akkor kivétel nélkül azt tudjuk kiolvasni a boldogságról írt a gondolataikból, hogy a boldogság bizony egy lelki beállítottság, a gondolataink nagy mértékben befolyásolják azt, hogy mit gondolunk boldogságnak és mit nem. És van egy olyan megfogalmazás is, hogy a boldogság az egy képesség, arra, hogy az életet úgy rendezzük el, hogy azt jobban lehessen élvezni, jobban tudjunk neki örülni.

Tehát igen, a boldogság tanulható.

star-trek-nbc

Ha az előadásaidban filmeket használsz, gondolom, szereted a filmeket. Melyik a kedvenc filmed, és miért?

Nagyon sok kedvenc filmem van. Imádom a Star Trek (fenti képen) sorozatokat. Ugye ez a sorozat egyfajta sci-fi környezetbe öltöztetett szociográfia, egy keresztmetszet a különböző kultúrákról, azoknak az érintkezéséről, mennyire toleránsak, mennyire tisztelik az életet, mennyire jó szándékúak, mit tartanak fontosnak, értékesnek, mit nem, mi számít egy-egy kultúrán belül tiszteletreméltónak, mi az, ami lenézendő, elítélendő. Ezt a kavalkádot imádom nézni, nagyon sokszínű, és egyben nagyon jó keresztmetszet is, hogy mi az, amit az ember értéknek tud tartani, mi az, ami az embert boldogítja, ami életben tartja, ami értelmet ad az életének. Egyébként szeretem a filmeket összességében, de kiemelni egy konkrétat nehezen lehetne, mindig vannak aktuális kedvenceim.

Hogy jött a gondolat, hogy filmeken keresztül illusztráld a gondolataidat?

Amikor elgondolkodtam rajta, hogyan lehetne nagyon széles tömegeknek olyan igaz, működő adatokat, gyakorlatias nézőpontokat átadni, amivel jobban tudják élni az életüket, amivel jobban meg tudják valósítani az álmaikat, hirtelen elszomorodtam, mert az emberek komoly része úgy gondolja, hogy már eleget tanult. Kijárta az iskolát, és már nem kell tanulnia. Ahhoz hogy széles tömegeket tudjak bevonzani a programjaimra, új formát kellett kitalálnom, ami eléggé vonzó és szórakoztató ahhoz, hogy az emberek eljöjjenek. Ekkor jött az ötlet, hogy holywoodi filmeken keresztül demonstrálnám a gondolataimat, melyek ezáltal sokkal szórakoztatóbbak és könnyebben emészthetőbbek lesznek.

Hogyan választod ki a filmrészleteket?

Ez kemény meló. Sajnos a filmeket már szakmai ártalommal nézem, nagyon sokszor eszembe jut róla, hogy ú, ez de jó, de jól demonstrálja ezt vagy azt. Ezeket megjegyezem, és amikor éppen összerakok egy programot, visszatérek hozzájuk. Kiválasztom a részeket, kivagdosom, ez elég nagy munka, akár 2 hetet is igénybe vesz.

Ezek a filmek rendszerint alapvetően pozitív üzenetet hordoznak – de nyilván a filmművészet egy csomó nehéz, egyenesen depresszív vagy erőszakos filmet is tartogat. Ezekkel hogy állsz?

Én személy szerint a horror filmeket kifejezetten kerülöm, az akció filmeknek is egy részét, ami már nagyon erőszakos-véres, mert úgy szoktam mondani, nincs szükségem ilyen képekre a fejemben. És persze a programjaimat kifejezetten a boldogság témaköré csoportosítottam, így oda nagyon nem férnek bele ezek a filmek.

A Párizs – Manhattan című filmben a gyógyszerészkisasszony a betérő betegeknek pirulák helyett Woody Allen filmjeit adja. Te mely filmeket írnád fel receptre, hogy az emberek jobban érezzék magukat?

Ez nagyon jó kérdés. Egyértelműen olyan filmeket, amelyek a reményről szólnak, arról hogy a sorsod a kezedben van és tudsz tenni. Ha most hirtelen kéne mondani, a Számkivetett Tom Hanks-szel, vagy amit legutóbb néztem, a Monte Wildhorn csodálatos nyara Morgan Freemannel jó példa lenne. Eszembe jutott még a Bakancslista (lenti képen), ami hihetetlen professzionális módon fogja meg a halálos betegséget, mint olyan dolgot, ami ellen talán kár vagy reménytelen küzdeni. A humoros oldaláról közelíti meg, s beszél arról, mekkora az emberben az élni akarás, hogy mi az, ami életben tartja. Sok film van, amiben remek szakmai tartalmak vanank. Például a Vadászat a Vörös Októberre című filmben bizisten azt néztem, hogy a Sean Connery alakította karakter mennyire jó vezető. Amikor az ilyen típusú üzenetek átmennek, akkor a közönség felismeri, hogy a tetteinknek következményei vannak, és a következmények közül azt választhatjuk, ami a legtöbb jót hozza.

97023_galeria_bakancslista9

Hol tartjátok az előadásokat?

Maga az előadássorozat 2010. december 9-én indult az Uránia moziban. Később sokáig a Larusban volt, mostani célunk pedig, hogy a főhadiszállásunk a Sugár mozi legyen. Gyönyörűen fel van újítva, és van egy igazi gyöngyszem terme, aminek külön bejárata van, külön büfével, külön előtérrel, pont a Boldogságos projekthez találták ki… Addig is amíg a project önfenntartóvá nem válik, igyekszünk olyan helyszínen tartani az előadásokat, ahol a képi- és hangminőség kellemes élményt nyújt a nézőknek.

Nem ütközöl jogi problémába? Lehet büntetlenül vetíteni ezeket a filmrészleteket nagy plénum előtt?

Ez egy jó kérdés, gyakorlatilag folyamatosan utánajárunk, beszéltünk már a kiadókkal is. Rögtön az elején már ügyvédekkel is egyeztettünk, de nem kaptunk megnyugtató választ a kérdéseinkre. Jelenleg ott tartunk, hogy amennyiben ez egy kifejezetten oktatási céllal meghirdetett program, úgy ezek a részletek felhasználhatók, főleg úgy, hogy be is mondjuk, hogy mi ez. De papír nincs a kezembe róla. Mindenesetre valamennyi filmbetétnél feltüntetjük a film rendezőjét, címét és kiadóját. És törekedtünk arra is, hogy rövid részleteket vágjunk be, maximum 3 perces, de jellemzően 1-1,5 perceseket.

A filmek élménye mellett milyen hasznos információt kapnak a vendégek?

Természetesen szórakoztatva tanulunk, és a cél, hogy megnöveljük Magyarország boldogságindexét. Nem egy filmbemutató, nem is arról szól, hogy x db filmet népszerűsítsünk, minden film a tanulság kedvéért van benne, valamilyen tanulság az élettel kapcsolatban, az élet egy-egy területével kapcsolatban. A film igazából ahhoz járul hozzá, hogy keveset kelljen magyarázni, és a nézők példát kapjanak arra, hogy adott kérdés hogyan működik a gyakorlatban.

Milyenek a visszajelzések, tényleg boldogabbak az emberek az előadás után?

Provokatív kérdés… Igen. Tényleg boldogabbak az emberek a program után. Pillanatra gondoljunk csak bele, hogy amikor az ember az életében bármilyen problémával, megoldandó feladattal kapcsolatban rájön a megoldásra, akkor hogy érzi magát? Akcióba kerül, csinálni akar valamit, és ilyenkor sokkal jobban érzi magát, mint amikor passzív vagy tanácstalan. Most van fogalma róla, mit tehetne, hogy boldogabb legyen, sőt, most csinálni is akarja.

További információk: www.boldogsagindex.hu

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés