Interjú

A kisgömböc és a testrabló űrlények esete a magyar sci-fivel – interjú Vörös Andrással

Vörös András

Vörös AndrásHernád Péter díjnyertes sci-fi novellájából készít kisjátékfilmet Vörös András. A könyv furcsa és szerencsés találkozása a magyar miliőnek és a sci-finek – magyar népmesével megfűszerezve. A tervek szerint a film hangulatát is ez a furcsa mix fogja meghatározni: emberi testbe bújt szíriusziak és titkosszolgálat, ezúttal nem Amerikában, hanem Magyarországon. A Men in Black és a Twin Peaks az Alföldön.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után reklámszövegíróként kezdett dolgozni, majd reklámfim-rendezésre váltott, de a reklámok mellett készített dokumentumfilmeket és kisjátékfilmeket is.

Hogyan jött az ötlet, hogy sci-fi kisjátékfilmet készítsen?

Hernád Péter: Az elhárítók című műve a Hetvenhét című antológiában jelent meg 2006-ban. A kötetben a „Hetvenhét” novellapályázat hét díjnyertes írását és hét ráadást jelentettek meg, amelyek kortárs magyar írók mesefeldolgozásai. A pályázati kiírás célja az volt, hogy az alkotók a képzeletük erejével dolgozzák fel új formában a mindannyiunk számára ismerős régi meséket. Rajongóként keresem a sci-fi könyveket, ez a kiadvány pár éve került a kezeim közé. Hernád Péter kötetben szereplő díjnyertes alkotása A kis gömböc című népmesét ültette át tudományos-fantasztikus miliőbe. Amikor könyvet olvasok, gyakran gondolkodom el azon, hogy vajon a sztori alkalmas-e mozgóképes megjelenítésre. Hernád Péter novellájának olvasásakor elraktároztam magamban, hogy ez egy jól megfilmesíthető történet. Ezt követően produceremmel megkerestük a kiadót, ahol azonnal nekünk adták a jogokat, mert nagyon örültek annak, hogy film készülhet ebből a novellából.

Hernád Péter írja a forgatókönyvet is?

Nem, felkértünk egy forgatókönyvírót, Széphelyi Júliát, vele közösen adaptáltuk filmre a történetet.

Mennyire lesz fontos a vizualitás a filmben?

Erről a műfajról általában mindenkinek a látvány jut eszébe először, de ezúttal ne egy blockbuster sci-fi-re számítsanak. Persze számomra is fontos, hogyan jelenik meg a történet vizuálisan a filmben. Lesz egy látványtervezőnk, akinek a munkája érzékeltetni tudja majd a magyar miliőbe ültetett helyzetet. Szeretném, ha megjelenne a rám nagy hatással lévő film, a Twin Peaks félelmetes, mégis humoros hangulata, ahol a horrorisztikus részeket mindig megtöri egy komikus karakter, amitől a film ki tud lépni nyomasztó állapotból.

Az elhárítókban nem a sci-fi adta látványosságban rejlő lehetőségek ragadtak meg, hanem az, ahogyan Hernád Péter felépítette a történetet. Tetszik és kihívás annak a bemutatása is, ahogyan ez a csetlő-botló szereplő az elismerésre és az emberiség megmentésével járó dicsőségre vágyik. A filmben az a dilemma fogalmazódik meg, hogy a földönkívüliektől rettegő főszereplő, miután rádöbben, hogy az idegenek köztünk vannak, már nem tudja, kiben bízhat meg, miközben egyedül nem képes felvenni a harcot az ellenséggel. A szereplő folyamatosan hezitál és nem tudni milyen döntést hoz majd. Van valami groteszkség az ő alakjában és ezt még sarkítanám is a filmben, amiben a humor fontos szerepe lesz a elbeszélésmódnak.

Nagy feladat filmre vinni úgy a történetet, hogy ne vesszen el az irodalmi nyelven kifejezett üzenet. Persze az adaptációknál mindig elvész valami. Remélem, hogy a másik oldalon azért majd a film is ad újat a történethez.

Pontosan hogyan épül be a „kis gömböc” szál a testrablós történetbe?

A mese alapján leplezik le a földönkívülieket, ez önmagában szintén elég groteszk elképzelés. A földönkívüliek gazdatestre vadásznak, akit elkapnak, annak átprogramozzák a tudatát. Céljuk az emberi faj megsemmisítése. A történet szerint a magyarok a legjobbak a földönkívüliek elleni harcban, rendszeresen lepleznek le gazdatestre vadászó szíriusziakat, annak ellenére, hogy a rosszabb körülmények között dolgoznak, mint például az amerikaiak. A főhős nem tudja mit higgyen a terjengő információkról, egészen addig, amíg A kis gömböc olvasása közben bizonyítékot nem talál gyanújára, miszerint a lefülelt földön kívüli behatolások elterelő hadműveletek, és a kis gömböc története egy régi, sikeres földönkívüli behatolás emléke, ami egyfajta kollektív emlékezetként népmese formájában élt tovább.

Készítettek már sokan hasonló történetet, ebben az lesz a különleges, hogy magyar viszonyok között játszódik. A „Men in Black magyar verziójában” pedig nem a legmodernebb technikával, hanem ósdi eszközökkel dolgoznak.

Nem jellemző a hazai filmgyártásra ez a műfaj – legutóbb talán Pater Sparrow készített sci-fit 2009-ben. Van igény a magyar sci-fire?

A sci-fi irodalomnak és filmeknek itthon is van egy kemény rajongói köre. Igaz, ez egy elég szűk réteg, de remélem, hogy elérem őket a filmemmel. Én azokat a sci-fiket szeretem, amelyek, alapvető filozófiai kérdéseket jelenítenek meg a műfajra jellemző eszközökkel. Stanislaw Lem, az egyik kedvencem is ezt tette.

Hol tart a munkálatokkal?

Zajlik a helyszínkeresés, és most áll össze a stáb, hamarosan kezdődik a casting is. A forgatást jövő tavaszra tervezem. Ha készen lesz a film, akkor természetesen fesztiválra is vinném. Varázslatos lesz, ahogy a most még asztalon heverő, papíron leírt dolgok megelevenednek majd. Hihetetlen, ahogy ez technikailag megoldódik. Sok-sok döntés után lesz valamiből látványos mozgókép, ettől izgalmas ez a szakma.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya