Interjú

„A varázslat benned van!” – Interjú Gurmai Beáta animációs rendezővel

Gurmai BeataA Magyar Média Mecenatúra program a Macskássy Gyula animációs pályázat keretében Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című rajzfilmtervét is támogatta. A legkisebbeknek szóló mese nagyszerűen ötvözi a modern és a tradicionális elemeket és olyan élethelyzeteket vonultat fel, amelyekkel egy kisgyermek is nap mint nap találkozhat. Borka a varázsruháját a dédnagymamájától örökölte, a ruhán lévő csudafa ágai pedig ezer varázslatot rejtenek. Egy tapssal elő tudja hívni közülük azokat az állatokat, akik átsegítik őt a nehéz helyzeteken. Arról, hogy mik ezek a nehéz helyzetek, és hogy mi inspirálta Borka alakját, Gurmai Beátával beszélgettünk, aki a filmet közösen rendezi Horváth Molnár Pannával, az idei KAFF (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) legjobb elsőfilmes rendezőjével.

Gurmai Beáta jogászként végzett, később beiratkozott a Fotografus.hu Alapítványi Fotóiskolába, majd elvégezte a Dunaversitas Egyesület mozgóképszerkesztői –rendezői, operatőri mesterkurzusát. Több fotókiállításon szerepelt, készített tapintható betűtanító könyvet és ő írta a Világszám c. mesekönyvet.

Honnan származik a Borka és a varázsruha ötlete?

„Hivatalból” figyelve a piacot – a rendező 4 gyermek édesanyja (a szerk.) –, azt tapasztaltam, hogy a gyerekek számára készített animációs filmek terén komoly igény van a megújulásra. Öröm, hogy beindult az M2 és a nézettségi mutatói jók, és az is öröm, hogy a Médiatanács támogatásával új animációs filmek készülhetnek. A Magyar Média Mecenatúra program pályázatára egy filmes barátunk hívta fel a figyelmemet, akkor már ott motoszkált bennem két történet: a Borka és a Csoda-család-fa. A karakter, vagyis Borka megszületésének apropója az, hogy vettem a lányoknak egy kokeshi fababáról szóló, nagyon trendi, és emellett nagyon igényes mesekönyvet, amelyben érzékenyen elegyítik a hagyományos és a modern japán képi világát. Arra gondoltam, miért ne lehetne ezt megcsinálni magyar mintát alapul véve.

Hogyan alakult ki Borka karaktere és a varázsruha motívum?

Elkezdtem kidolgozni a történet lecsupaszított vázát. Egy kislány, egy család, hétköznapi problémákkal: a kislány fél a sötétben, veszekszenek a szülei, testvérei születnek, akikre féltékeny, meghal a nagypapája stb. Ha nagy szavakat akarok használni, a témáim: konfliktuskezelés, kommunikáció, veszteségkezelés, szorongás stb. A Borka történetszövése szándékaim szerint attól egyedi, hogy a megoldás mindig a családból érkezik. Borka a hagyományokat jelképező védőburok, a ruha segítségével talál megoldást a problémáira. A varázsruha ugyanis, – amikor nagy szükség van rá – segít. A ruhán lévő fa a családfát, a kötődést, az ősi tudást jelképezi. A ruhán szereplő stilizált motívumok a magyar szimbólumrendszerből valók, ahogyan a ruhából előbújó, epizódonként különböző, hímzett állatok is, akik a történetek során Borkát segítik.

Borka

Mindez nagyon elvontan hangzik, de a valóságban egy kíváncsi, kicsit hisztis, de rendkívül szerethető Borka figura formálódik. A tudatosan nehezebb témaválasztást humorral, a család intim pillanataiba bepillantást engedő jelenetekkel és vizuális gegekkel, zenével akarjuk oldani. Az adott epizódban felmerülő konfliktus megoldásában Borka mindig szerepet vállal, a konfliktus megoldásának hogyanjára a segítő állaton keresztül az ősök által felhalmozott tudás adja meg a választ.

A mese a tradicionális mellett modern elemeket is hordoz majd. Miért kell ezeket vegyíteni?

Nagy tragédiája a mai embernek, hogy nem tudja áthagyományozni, a fiatalabbak, pedig nehezen képesek befogadni a népmesékben is leülepedett, a régiek számára evidens alapigazságokat. A tradicionális-modern mese instant segítséget, megoldókulcsot nyújt mindehhez. A modern történetet és a modern képi megfogalmazást megfelelőnek tartjuk, és igyekszünk elkerülni, hogy didaktikusak legyünk. A szöveg nem lesz hangsúlyos, a képek, a színek, a hang és a ritmus lesznek fontosak, hogy rabul ejtsék ezt a korosztályt.

Miért fontos a tradíció beleszövése a történetbe, vagy a család értékként való bemutatása?

A családfa motívum a felmenőkről a fiatalabb generációkra áthagyományozott tudást jelképezi. Mi már nem élünk úgy együtt, mint ahogyan régebbi generációk együtt éltek. Már alig tudunk valamit ük- és szépszüleinkről, pedig fontos lenne. Borka családi történetei pedig azért is fontosak, mert a gyerekek kifejezetten szeretik hallani, megérezni, hogy egy nagy egész részét képezik, annak megmutatása pedig, hogy a nagy egészen belül hol helyezzék el magukat, további fogódzót jelent számukra.

A történet számukra megfogalmazott üzenete így szól: „A varázslat benned van!”

Borka2

A mese a szülők számára is hordoz üzenetet, ők maguk ugyanis – fogódzók és élő hagyományok nélkül – hajlamosak saját bizonytalanságuk következményeként a gyermekeket iránytű nélkül hagyni, döntési helyzetekbe kényszeríteni, szorongásaikat alábecsülni vagy éppenséggel túlreagálni. A konfliktuskezelő és kommunikációs mintákkal rendelkező – egyfajta védőburokban felnövő – gyermek lesz képes arra, hogy egészséges felnőttként megtalálja a helyét a közösségben. A szülők számára megfogalmazott üzenet a mesében tehát így szól: „Ha megmutatod a gyermekednek, ha érezteted a gyerekeddel, hogy van helye a családban és hol van a helye, ha védőn beburkolod őt a tradícióval, akkor a varázslat benne lesz”.

A Macskássy Gyula pályázat támogatásából most csak a pilot epizód készül el. Terveznek még további részeket?

Igen, szeretnénk, ha a Borka sorozat lenne, 4-5 éves gyermekek részére, egyszerű, általuk is nap, mint nap átélt történetekkel. De vannak további terveim is. Úgy gondolom, hogy készíteni kellene az említett témákat, problémákat körüljáró óvodai nevelési programot, a családi életre nevelési program „kistestvérét”. K. Németh Margit klinikai szakpszichológussal, egyetemi tanárral beszélgettünk erről, aki szakmailag nagyon fontosnak tartja az elképzelést. De ez már egy másik történet…

Fontosnak tartja az animációs műfaj támogatását?

Igen, nagyon fontos. Például ezzel a pályázattal egy mesesorozat első, 5 perces epizódja készülhet el. Bízunk a történet erejében és a rengeteg belefektetett munkában, ezért reméljük, hogy készülhetnek majd továbbiak is. Ugyan a műfaj költséges, de időtálló. A régi, 20-30 éve készült rajzfilmeket ma is sikerrel vetítik. Ez azt jelenti, hogy ha a Borkán több generáció nő majd föl, akkor megtérül a befektetett pénz és energia. És nem csak anyagi értelemben. Ha Borka segíteni tud néhány szorongó kisgyereknek, ha másokat megnevettet, már nem dolgoztunk hiába.

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!