Interjú

„Az élet túlszárnyalja a képzeletünket” – interjú a Skorpió – Agymenők akcióban szereplőivel

PILOTA Skorpió – Agymenők akcióban című sorozat egy olyan zsenik alkotta csapat igaz történetéről szól, amelyet az Egyesült Államok Belügyminisztériuma beszervezett a csúcstechnika veszélyei ellen folytatott küzdelembe. Három színésszel készült interjú, a főhős Walter O’Brient alakító Elyes Gabellel, valamint Robert Partickkel és Katherine McPhee-vel.

Elyes Gabel, Walter O’Brien szerepében

Miért vállaltad el a szerepet?

Érdekelt, hogy az epizodikus sorozatműfaj keretében hogyan lehet egy szerepet hitelesen megformálni, életre kelteni. Kíváncsi voltam, hogy a sorozatokra jellemző törések és folytonosságok miként befolyásolják a karakterábrázolást.

Szerinted miért fontos, hogy egy produkcióban olyan karakterek szerepeljenek, amelyekkel a nézők azonosulni tudnak?

Fontos, hogy az egyes karakterek képesek legyenek erős érzelmi reakciókat kiváltani a nézőkben. Nem baj, ha utálnak egy-egy szereplőt. A lényeg, hogy kialakuljon valamiféle kötődés, mert ez a kapocs tudja hosszútávon fenntartani az érdeklődést a közönségben.

A valódi Walter O’Brien segített a karaktered kidolgozásában? Milyen ember?

O’Brian igen öntudatos ember. Képes teljes őszinteséggel, minden szégyenkezés nélkül elemezni saját magát. Mesélte, hogy olyan kiválóan tudja imitálni az érzelmeket, hogy néha már ő maga sem tudja, hogy mikor érzi őket valójában és mikor nem, saját magát is képes megtéveszteni. Olyan volt számomra, mint egy nyitott könyv. Nagy segítséget nyújtott a munkámban.

Hogyan fogod Walter O’Brien karakterét hitelessé tenni?

A sorozat kulcsszereplőit alaposan, tudatosan kell felépíteni. Meg kell határozni alapvető céljaikat, legfőbb problémáikat és hogy milyen akadályokkal kell majd megküzdeniük. A szereplők egy-egy epizodikus élményét tágabb kontextusba kell helyezni, és közben fókuszálni kell a jellemző tulajdonságaikra. A sztori is csak akkor működhet jól, ha erre komoly hangsúlyt fektetünk.

Hogyan ismerkedünk meg Walterrel a Skorpió – Agymenők akcióban c. sorozatban?

A sorozat azon a ponton kapcsolódik be Walter történetébe, amikor hősünk úgy dönt, hogy a saját és a csapata képességeit a társadalom szolgálatába állítja. Döntésének hátterében egy múltbéli esemény áll, abból az időszakból, amikor Walter még fiatal srácként Cabe-bel együtt dolgozott.

Miért fontos Walter számára, hogy képességeit a társadalom szolgálatába állítsa?

Évekkel a sorozat történetének kezdete előtt Waltert kihasználták és átverték. Walter annak idején a nemzetbiztonsági minisztérium számára – Cabe közvetítésével – kidolgozott egy szoftver programot: azt hitte, humanitárius célokat fog szolgálni. A kormány a szoftvert végül egy iraki bombázásnál vetette be, mely kétezer civil áldozatot követelt. Ez az esemény súlyos teherként nehezedik Walter lelkiismeretére. Analitikus ember lévén kiszámolja, hogy legalább kétezer ember életét kell megmentenie ahhoz, hogy, ha jóvá tenni nem is tudja, de valamelyest ellensúlyozza a veszteséget, amelyet a világban okozott. Ez a cél vezérli. Végül Walter és cége, a Skorpió az FBI szolgálatában kétezer embernél jóval többet ment meg.

Walter megbízik Cabe-ben?

Waltert nem hagyja nyugodni a múltban elkövetett bűne, és mindent megtesz, hogy jóvá tegye a jóformán lehetetlent. Cabe megadja neki ezt a lehetőséget, ugyanakkor részben Cabe maga is felelős azért, hogy a nemzetbiztonságiak annak idején más célokra használták fel Walter szoftverjét. Ezt hősünk nyilván soha nem felejti el, így persze nem is bízik meg benne.

Robert Patrick játssza Cabe karakterét. Mit gondolsz róla?

Nagyra becsülöm Robert színészi teljesítményét és a személyiségét is. Nagyon szerethető ember, kiváló jellem és meghatározó egyéniség. Súlya van mindennek, amit mond és tesz.

Milyen volt együtt dolgozni a sorozat producerével, Justin Linnel, aki egyben a pilot rendezője is?

Justin Lin munkáját természetesen jól ismertem, mielőtt elvállaltam a sorozatot. Nagyon lelkes voltam, hogy vele dolgozhatok. Izgalmas beszélgetéseket folytattunk a szerepemről is, rengeteget segített a megformálásában.

Robert Patrick, Cabe Gallo szerepében

Hogyan foglalnád össze a Skorpió – Agymenők akcióban alaptörténetét?

A történet egy zseniális fiatalemberről szól, aki az amerikai kormány látókörébe kerül. Mivel a nemzetbiztonságaik hamar felismerik a fiú kivételes tehetségét (Walter 197-es IQ-val rendelkezik), mindent megtesznek, hogy beszervezzék, és ez sikerül is nekik. Végül azonban kihasználják.

Mi vonzott Cabe Callo szerepében?

Filmes produkciókban már átéltem, hogy milyen lehet FBI nyomozónak és katonai parancsnoknak lenni. Engem ebben a történetben elsősorban Cabe és Walter kapcsolata érdekel, amely nagyon bonyolult és összetett. Izgalmas feladat egy színész számára.

A sorozatban hogyan ismerkedünk meg Walterrel?

A pilot remekül felvezeti a sorozat alapgondolatát. Megtudjuk, hogy zseniális fiatalemberrel van dolgunk, akire már tinédzser korában felfigyelt az amerikai kormány. A nemzetbiztonságiak igen erőszakosan választották le a fiút a családjáról, hogy beszervezhessék. Az alaptörténet felvázolását követően már rögtön az első epizódban új képet kapunk a helyzetről, és innen halad a történet tovább.

Mi a Skorpió?

A Skorpió egy Los Angeles-i székhelyű cég, amely kivételes képességű embereket szervez be. Tulajdonképpen technológiai kutatásokat folytató intézet.

A közönség számára miért lehet érdekes a sorozat?

A széria nagyon időszerű kérdéseket vet fel. A modern technológia teljesen körbevesz minket, és egyre jobban áthatja az életünket – előnyeivel és hátrányaival együtt.

Mi az előnye annak, hogy Los Angelesben forgattatok?

Los Angeles gyönyörű város és kiváló forgatási helyszín, remek hátteret nyújt a sorozatnak. A modern nagyvárosi hangulat jól illeszkedik a sztorihoz.

Milyen együtt dolgozni Justin Linnel, a sorozat producerével, aki egyben a pilot rendezője is?

Azzal tisztában voltam, hogy Lin remek rendező. Azzal viszont nem, hogy mennyire okos és mennyire átérzi a színészi munka finomságait is. A forgatás során mindenre figyel, mindent átgondol és zseniális ötletekkel áll elő. Nem csak a film képi világát csiszolja folyamatosan, hanem remek tanácsokkal látja el a színészeket is, például, hogy játék közben mire figyeljünk. Jól lehet vele együtt dolgozni. Nyugodt magabiztosságának köszönhetően figyelmesen meghallgat másokat. Nincs benne bizonyítási kényszer, nem akar versengeni.

A közönség miért fogja szeretni a sorozatot?

Ma szexinek számít, ha valaki okos, és a történet szereplőinek egytől-egyig mind nagyon vág az agya. Ezen kívül a sorozat olyan problémákat és kérdéseket vet fel, amelyek mindenkit elgondolkoztatnak.

scorpion_skorpio_agymenok-akcioban

Katharine McPhee, Paige Dineen szerepében

Mi ösztönzött arra, hogy elvállald Paige Dineen szerepét a Skorpió – Agymenők akcióban sorozatban?

Színészként mindig új helyzeteket, új feladatokat keresek. Amikor a sorozat forgatókönyvét elolvastam, rögtön láttam, hogy remekül megírt, különleges történet, és olyan karaktert alakíthatnék, amilyenre eddig nem nyílt lehetőségem. Szerintem a nézők azt is értékelik majd, hogy a széria valós eseményeket dolgoz fel, ez nekem is nagyon tetszett.

Mi vonzott még a szerepben?

Mindig érdekeltek a magas szintű, szigorúan bizalmas kormánytitkok. Ismerek is néhány embert, akik döntéshozói pozícióban dolgoznak a kormánynak. Izgalmasnak találom ezt a világot, ahol a hatalom és a felelősségvállalás ilyen mértékben összefonódik.

Szerinted a Skorpió – Agymenők akcióban miben különbözik más televíziós sorozatoktól?

A sorozat egy valóban létező személy, Walter O’Brien történetét dolgozza fel. Szerintem ez nagyon különleges és érdekes, mert a televízióban a filmek és sorozatok többsége fikció.

Elmondanád nekünk, hogy ki Paige, akit a sorozatban alakítasz?

Paige küzdelmes életű, egyedülálló anya. Két munkahelyen is tartja a frontot, hogy eltarthassa tanulási nehézségekkel küzdő, autista fiát. Nem tudni pontosan, hogy fia betegségének mi az oka, és hogy hogyan lehetne javítani az állapotán, és már több orvost is felkeresett.

A történet szerint hogyan ismerkedik meg Paige Walterrel?

Paige már rengeteg orvossal konzultált, hogy megértse a fia problémáját. Egy nap a vendéglőbe, ahol Paige dolgozik, besétál egy különös férfi, aki gondolkodóba ejti… Majd ez a találkozás örökre megváltoztatja az életét. Walter segít Paige-nek megérteni a fiát, és segít neki kapcsolatot teremteni vele. Tulajdonképpen hidat alkot anya és a fia között.

Hogyan jellemeznéd Paige kapcsolatát a fiával?

Paige imádja a fiát, a kilenc éves Ralph-ot. Nagyon erős nő, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legtökéletesebben gondoskodjon róla. Ugyanakkor soha nem alakult ki köztük igazán bensőséges kapcsolat, mivel Paige nem érti Ralph világát. Borzasztóan igyekszik, de nem találja a hozzá vezető utat.

Mi Paige szerepe a Skorpió csapatában?

Paige segít a csapat tagjainak eligazodni a világban, ami a különc zsenik számára komoly nehézséget jelent: nem mindig sikerül helyesen felmérniük a hétköznapi helyzeteket. A Skorpió tagjai „viszonzásul” segítenek Paige-nek megérteni és kapcsolatot teremteni a fiával.

Kifejtenéd egy kicsit?

Azt mondják, hogy a zsenik néha nehezen értik meg a hétköznapi világot, mivel hiányzik belőlük az empátia. Paige ezt a hiányt pótolja számukra: „felméri a terepet”, és eligazítja őket. Nem vagyok meggyőződve, hogy a zsenik valóban kevésbé lennének empatikusak, mint az átlagemberek, de lehet, hogy van benne igazság. Talán tényleg nehezebb számukra értelmezni az interperszonális kapcsolatokat.

Hasonlítasz valamiben az általad alakított Paige-re?

Azt hiszem, van bennem valami fokozott érzékenység az emberek hangulatával és érzelmeivel kapcsolatban, így könnyebben tudok értelmezni bizonyos helyzeteket. Ezt fontos tulajdonságomnak tartom, és nagyon élvezem, hogy olyan személyt alakíthatok, aki szintén ilyen. Azt hiszem, ebben érzem igazán közel magamhoz Paige-et.

Milyen volt együtt dolgozni a valódi Walter O’Briennel, aki a sorozat egyik producere?

Amikor a valódi Walterrel találkoztam, millió kérdést tettem fel neki, és rengeteget nevettünk. Én ugyanis súlyos figyelemhiányos zavarban, orvosi szaknyelven ADD-ben szenvedek, és nem tudok sokáig egy dologra koncentrálni. A beszélgetés közben is rengeteg kérdés kavargott egyszerre a fejemben, és alig bírtam kivárni, hogy Walter befejezze a válaszát. Rendre közbevágtam a következő kérdésemmel.

Mesélnél még Walter O’ Brienről?

Ó, rengeteg izgalmas történetet halottam a valódi Walter O’Brienről! Húsz évadnyi sorozatra is elég lenne. A Skorpió cégről is rengeteg fantasztikus történet kering. Annyira hihetetlennek tűnik szinte minden, amit csináltak, mintha egyenesen egy izgalmas sorozat számára találták volna ki őket. Pedig nem! Mi a sorozatban csupán eljátsszuk azt, ami a valóságban megtörtént. Az élet túlszárnyalja a képzeletünket.

Fotók:  Robert Voets/CBS ©2014 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés