Interjú

„Az életben leginkább meztelenek vagyunk” – interjú Damien Bonnard-ral és India Hairrel

alain guiraudie rester vertical2Alain Guiraudie új filmjéről, az Állva maradniról beszélgettünk a két főszereplővel, Damien Bonnard-ral és India Hairrel a Cannes-i Fesztiválon, de a forgalmazó kérésére, csak most, a magyar bemutatókor hozzuk le az interjút.

India Hairt Marie szerepében és Damient Bonnard-t Léo szerepében láthatjuk Alain Guiraudie új filmjében. Léo a vidéket farkasok után kajtat, amikor megismerkedik Marie-val, a kétgyerekes pásztorlánnyal, aki apjával él egy tanyán.

Milyen volt Alain Guiraudie-val dolgozni? Hogy instruálja a színészeit?

IH: Leginkább belehelyez az adott szituációba, és hagyja, hogy erre reagáljunk, kommunikáljunk. Alapvetően nem szól bele, hogy hogy játszunk, csak finoman javítgat, hogy például ezt és ezt egy kicsit másképp árnyaljuk.

Milyen kihívásokat jelentett a film?

DB: Még sosem kellett hideg vízben elbújnom, a baba, a farkasok, mind újdonság volt, rengeteg új tapasztalatot szereztem.

alain guiraudie rester vertical3

IH: Nekem Marie figurájának megértése, hogy mit akar pontosan, hogy a megfelelő pillanatban legyek hideg.

Mit keresett Léo végig a film során? Néhol nem tudjuk, hogy pontosan mit akar.

DB: Kapcsolatokat, lehetőségeket. De leginkább tulajdonképpen magát. Abban reménykedik, hogy mások majd elárulnak neki valamit magáról.

Akkor ezért kereste az öreg társaságát is? Miért fekszik le vele?

DB: Szívességet tesz neki. Segíteni akar, pedig nincs abban a pozícióban, hogy igazán segíteni tudna.

Talpon – Állva maradni

És mit gondoltok a filmben nyíltan mutatott meztelenségről, testiségről?

IH: Alain nagy gyengédséggel nyúlt a témához, nagyon szépen és teljesen természetesen ábrázolja a meztelenséget, és ugyanígy az egész stáb is támogatott bennünket, színészeket a forgatás alatt.

DB: Fájdalom és kényelmetlenség nélkül zajlottak a dolgok. Ez az első film, ahol ennyire megmutatom  magam, és hogy mások testét is fölfedezem a film szolgálatában, egy olyan művészeti alkotásért, mely azt akarta bemutatni, hogy az életben leginkább meztelenek vagyunk, kiszolgáltatottak és nem titkolózhatunk. Úgyhogy örülök, hogy beszélhettem róla. Az élethez, másokhoz, a természethez fűződő legalapvetőbb kapcsolatunkról van szó.

Szerintetek hol van az a pont, ahol Marie és Léo elmegy egymás mellett?

IH: Marie-nak határozott elképzelése van arról, mit akar: elmenni a farmról, a városban élni. Bizonyos dolgokról lemond, elutasít embereket, mert tudja, hogy mit akar.

DB: Léo tulajdonképpen három dolog kombinációjába szeretett bele: Marie-ba, a tanyába és a vidékbe.

alain guiraudie rester vertical1

Mi volt a szerepe annak, hogy Léo forgatókönyíró-rendező, és témát keres?

DB: Szerintem vicces volt, a producer figurája pedig különösképp. Nem akarta semmire rákényszeríteni Léót, csak noszogatta. Utána Léo végre megírt valamit, vacaknak érezte, de a producer azt mondta, jó, gyönyörű. És minden rendben van.

A filmen látható szülés igazi volt, ugye? Hogy történt?

IH: Nem én szültem. Alain keresett valakit, aki elvállalja, hogy filmezik szülés közben, utána pedig az egész stáb résen állt, hogy felvegyék a megfelelő pillanatot.

És a látvány milyen benyomást tett rátok? Nem sokszor látni ilyet filmen.

IH: Szörnyű volt, erőszakos látvány. Én nem bírtam nézni.

DB: Engem lenyűgözött, nagyon izgalmasnak találtam.

Mit gondoltok arról, hogy a film valószerűen kezdődik, utána pedig átmegyünk valami álomszerű világba? Például az erdei doktor, aki indákkal vizsgálta Léót.

DB: Nekem tetszett, mert néha az élet is ilyen. Egyébként például az erdei doktorral jóval több jelenet volt eredetileg a forgatókönyvben. Rendszeresen jártam oda, hogy megbeszéljük a problémáimat, a másokhoz fűződő viszonyomat.

Alain Guiraudie: Állva maradni

IH: Én is nagyon szerettem, Alain különleges forgatókönyveket ír, sosem lehet tudni, hogy mi van a fejében.

Damien, milyen volt a farkasokkal találkozni?

DB: Azt mondanám, bűvös, mert nagyon erős jelenlétük, hatalommal teli tekintetük van. Nehéz kitalálni, hogy mit gondolhatnak pontosan. Lenyűgöző volt figyelni őket így munka közben, ugyanis nem egyedül voltunk a farkasokkal, hanem volt idomár is. Nem készültem különösképp a találkozásra, csak megéltem a pillanatot, kicsit idegesen, de nem jobban, mint amennyire Léo ideges volt. Azt gondoltam, legrosszabb esetben otthagyom a bárányt és elfutok – ha a bárány és a két kezem között kellene választanom. De senkit nem ettek meg!

„Kitartok a saját hangom mellett” – interjú Alain Guiraudie-val

A közeljövőben fogtok még együtt dolgozni Guiraudie-val?

Nem lehet tudni, szinte mindig új színészekkel dolgozik. Mindenesetre nagyon jó volt vele forgatni, úgyhogy reméljük, lesz még erre alkalom.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya