Interjú Magazin

Brüsszel Fantastic Film Festival 2018: „Ebben a világban a sztár és a szakmaiak is elsősorban rajongók. ” – interjú Romain Roll-lal, a BIFFF filmpiacának menedzserével

A 36. alkalommal megrendezésre kerülő BIFFF (Brüsszel Fantastic Film Festival) a világ második legnagyobb műfajifilm fesztiválja, ami évről-évre egyre többeket vonz a belga fővárosba. Romain Roll-lal, a fesztivál filmpiacának menedzserével a műfaji filmek megítéléséről, közönségéről és jövőjéről beszélgettünk.

Lényegében a fesztivál kezdeteitől részt veszel a szervezésében. Több pozíciót is betöltöttél ez idő alatt.

Igen, így van. A nyolcadik évtől  itt vagyok. Először csak mint önkéntes vettem részt benne, aztán kritikákat írtam, majd egyre jobban bevonódtam a fesztiválszervezésbe. Most a filmpiac menedzsere vagyok, mivel szerettünk volna egy tisztán műfaji filmmel foglalkozó filmpiacot Berlin és Cannes között. Erre egyébként a forgalmazók részéről is megvolt az igény.

A BIFFF a világ második legnagyobb műfajifilm fesztiválja. Mi volt a célkitűzés az induláskor? Mennyiben változott ez az idők során?

A kiindulópont az volt, hogy szerettük volna a mozivásznon látni azokat a műfaji filmeket, amik a videótékákban sztárrá váltak, amikért rajongtunk. Másrészről volt egyfajta ismeretterjesztési elhivatottság is bennünk. Meg szerettük volna mutatni, hogy a műfaji film több mint egy slasher, több mint a horror. Nem csak arról szól, hogy embereket mészárolnak a vásznon. Sokan még ma is így állnak hozzá. A zsánerfilmek a társadalmi problémák kifejezésének egy nagyon drámai lehetőségét nyújtják, komoly politikai állásfoglalást is hordozhatnak. A kezdeti célok lényegében a mai napig sem változtak.

Mennyire volt erre nyitott kezdetben a közönség?

Már az első alkalommal siker volt, körülbelül 4000 látogatónk volt. Az első helyszínt hamar ki is nőttük és új helyet kellett találnunk, ami nem volt könnyű. Hét évvel ezelőtt találtuk ezt a gyönyörű helyszínt, a BOZAR-t, ám nem volt egyszerű megkapni az engedélyt, mert a vezetőség nem volt benne biztos, hogy egy műfajifilm fesztivál ide való. Féltek attól, hogy a nézőközönségünk problémákat fog okozni. Túl vadak lesznek. Végül azért sikerült meggyőzni őket, és nem is volt ezután különösebb nehézségünk ezen a téren.

Változott a közönség összetétele a helyszínváltozás hatására?

Nem különösebben. Sokan, akik ott voltak az első BIFFF-en, ma is itt vannak. A zsánerfilmek közönsége elég jól körülhatárolható. A téma iránt nagyon elkötelezett emberekről beszélünk. Ennek hatására a fesztivál hangulata is intimebb. Ebben a világban a sztár és a szakmaiak is elsősorban rajongók. Kisebb a távolság közöttük.

Tegnap Guillermo del Toro két órán keresztül csak autogramot osztogatott. Ő is egy geek.

Nem a vörös szőnyeg és a csillogás motiválja. Persze vannak, akik idejönnek a BOZAR-ba, egy párhuzamosan zajló könyvfesztiválra, vagy megnézni egy kiállítást és kedvet kapnak megnézni egy filmet, vagy elmennek a képregénypiacra.

Nem hiszem, hogy bárkinek, aki ide jön, elkerülnétek a figyelmét.

Igen, számos kiállítás és egyéb program kapcsolódik a fesztiválhoz. Van például egy VR-os és egy számítógépjátékos részlegünk is. Ezek felkeltik sok, eredendően a BOZAR kiállításaira érkező látogató érdeklődését is.

Ezzel együtt a mai napig vannak előítéletek a műfaji filmekkel kapcsolatban.

Igen, de ez azért szerencsére sokat változott az elmúlt évtizedekben. A filmek színvonala jelentősen emelkedett, a technikai, pénzügy lehetőségek is sokkal jobbak. Napjainkban számos műfaji film jut el a szélesebb közönséghez is, aminek érezhető a hatása. Mindezt az is mutatja, hogy itt van ez a műfajifilm-fesztivál, ahol a két Oscar-díjas Guillermo del Toro tart előadást.

Korábban említetted, hogy a BIFFF a kezdetektől érzékeny az ideológiai és társadalmi kérdésekre. Az idei fesztivál kiemelten fókuszál a migráció, a feminizmus és a nacionalizmus témakörére. Hogyan látod a műfaji filmek jövőjét a társadalmi változások tükrében?

Úgy gondolom, hogy a zsánerfilmek egyre inkább szélsőségesednek majd. Egyre keményebbek, agresszívabbak lesznek, és persze technikai téren is lehet újításokra számítani. Arra, hogy milyen trendek válnak majd népszerűvé, azt nehéz megjósolni.

Terveztek lényegesebb változást a fesztivállal kapcsolatban a jövőben?

Az alapokon nem szeretnénk változtatni. A fesztivál továbbra is nyitott lesz a transzmédiára és a technikai újításokra. A filmpiac pedig jövőre is megrendezésre kerül, az biztos. A filmpiaccal kapcsolatban pedig dolgozunk a „Work in progress” projekteken. Sok lehetőséget látok itt. Itt Belgiumban rengeteg jó posztprodukciós cég van, amik lehetőséget nyújtanak a filmek befejezésére. Leültünk velük és a forgalmazókkal, amiből számos terv kerekedett.

Elégedett vagy a BIFFF filmpiacának idei eredményeivel?

Teljes mértékben.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com