Interjú

„Ezt akarjuk csinálni” – Interjú Besnyő Dániellel

252751_10150959781272259_1977378038_nA nyáron a Budapest Rooftop Cinema a filmbarátok legnagyobb örömére elfoglalta a Corvintetőt. Besnyő Dánielt, a projekt egyik szellemi atyját kérdeztük a nyár tapasztalairól.

Honnan jött az ötlet? Van valamilyen nemzetközi minta, amit követtek?

Az ötlet természetesen külföldi mintákra épül. Az elmúlt években a Loftok szerepe megerősödött, rájöttek az emberek, hogy az üres háztetőkre nemcsak helikopterrel lehet leszállni. Bulikat rendeznek tetőkön, bárok nyílnak, de akad olyan is, aki teniszpályát épített a háza tetejére. Ha nem is új formája ez a mozizásnak Budapesten, hiszen már 1957-ben is szerveztek több száz fős vetítéseket szabadtéren a Városligetben, a Vajdahunyad váránál, de mindenképpen egy jó alternatívája a közösségi filmnézésnek. Kicsit más ez, mint egy mozi: itt sörözhetsz, beszélgethetsz a haverokkal, nem is kötelező figyelned a filmre. Egyszóval nyíltabban kezeljük a mozizás élményét.

Kinek szól a program?

18 éven felül bárkinek, de vetítettük már a Macskafogót is, ahova családosok is igen nagy számban érkeztek.

Hogy válogatjátok a filmeket?

A filmekről egy 888 tagú tanács dönt minden alkalommal. Rómában, a Vatikánban történik a szavazás. A tanács igyegszik vegyesen válogatni kult, vagy itthon még nem ismert, de más országban már ilyen státuszú fllmként emlegetett alkotások közül.

Jogilag hogy oldjátok meg?

Jó kapcsolatot ápolunk az itthoni filmforgalmazókkal, akik támogatják az ilyen projekteket, ez szolgál védelmünkre. Egy egyszeri filmvetítési jogot vásárolunk tőlük minden alkalomra.

Hogy tartja el magát a program?

Köszöni szépen, jól. Mivel a Corvintetőnek és nekünk is felesleges millióink gyűltek össze a számláinkon, ezeket itt most jól elkölthetjük a vetítéseken.

Milyenek a tapasztalatok? Mennyi résztvevő jön alkalmanként?

Nagyon pozitívan áll mindenki a projekthez, visszajáró vendégeink is vannak hétről hétre. Szinte minden alkalommal 2-300 fővel indulnak a vetítések. Sokszor előfordult, hogy nem tudtunk mindenkit leülteni, ezért is tanácsoljuk, hogy folglajanak ingyenesen helyet online.

Mi az összképed az első nyaratokról? Jövőre változtattok-e majd valamin?

Természetesen összegyűlt sok-sok ötlet, tapasztalat. Most egy több, mint 30 fős stáb munkájáról beszélünk, akik minden hétfőn azon dolgoznak, hogy a vendégek minél jobban érezzék magukat. Én személy szerint kényelmesebb üléseket próbálok majd szerezni jövőre, valamint a programot illetően igyekszünk majd minél tematikusabbak lenni. Valamint szeretnénk picit jobban nyomni a magyar filmeket is: egy idényre egy magyar alkotás kevés. De persze még nincs vége a nyárnak, amíg lehet vetítünk!

Mi lesz télen?

Az még titok. Nemsokára értesültök róla.

Mit csináltok, amikor nem ezt?

Ezt akarjuk csinálni. Én javarészt filmezéssel, vetítéssel (VJ) foglalkozom, a Vj Centrum Budapestet csináljuk.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com