Interjú

Frankofón Filmnapok 2018: Elszenvedi az erőszakot, mégsem áldozat. Ki az? Léa Drucker interjú.

Lélegzetvisszafojtva figyelünk, torokszorítva szurkolunk. Legrand legújabb filmje, amely éppen most megy a mozikban, a Láthatás, egy párkapcsolati válság tragédiába fordulását tárja elénk, mindezt állandó feszültségben. Lée Drucker színésznővel beszélgettünk. 

Hogyan találtak egymásra a Xavier Legrand filmrendezővel?

Egy rövidfilmet készítettünk együtt korábban Xavier-vel (Mielőtt minden elveszne). Színházban is látott, és a Láthatás esetében kifejezetten rám gondolt a főszerepnél.

A Mielőtt minden elveszne 2014-ben az Oscar-jelölt rövidfilmek között szerepelt. A díjat ugyan a Hélium nyerte, de nekem már akkor is Xavier Legrand filmje volt a legerősebb a szekcióban. A rövidfilm a Láthatás előtanulmányaként is felfogható, döbbenetes hatást képes elérni lüktető feszültségével. Traumatrigger, akárcsak a Láthatás, tehát akinek bármilyen személyesen átélt szomorú tapasztalata van, mindenképpen nézzen utána alaposan, vállalkozik-e a film megnézésére. Mert hat. Nem is akárhogyan: sírás közeli együttérzés, suttogó drukkolás, szorongó féltés folyamatosan (a szerző). 

És Denis Menochet, filmbeli férje, Antoine valóban ilyen ijesztő jelenség?

Persze, hogy nem! (nevet) Már néhány alkalommal dolgoztunk együtt korábban. Amikor a Mielőtt minden elveszne készült, megkérdeztem Xaviert: hogyan látja, ki játszhatná a férj karakterét a Láthatásban, hiszen ez egy nagyon fontos szerep? Elmondtam neki, hogy Denis Menochet-ra gondoltam, majd kiderült, az ő álma is az, hogy Menochet játssza a szerepet. Így felhívtam Denis-t, és csak arra kértem, hogy olvassa el a forgatókönyvet, mert a karakter és az egész ötlet fantasztikus. Ha nem vállalja el megértem, de szuper lenne. Még aznap este felhívott, hogy elolvasta és vállalja!

[…] a szülők nem csupán elhidegülnek egymástól, de halálos ellenségekké válnak. Legrand filmje hatalmas utat jár be alig másfél óra alatt műfajilag is – a nagymonológokat ígérő, csendes kiégettségben létező szülőket felvonultató drámából előbb vad apa-fiú viszály lesz, majd pusztító és kétségbeesett bosszúhadjárat.” Tovább:

Hogyan jutottunk idáig? – Láthatás

Miriam karaktere Önre lett írva. Részt vett a karakterformálásban?

Minden le volt írva nagyon pontosan és részletesen már mielőtt enyém lett a szerep. De nagyon erős benyomásom volt a karakterről. Találkoztunk Xavier-val és elmeséltem neki az én meglátásaimat. Ami nagyon vicces volt, hogy ő is elmesélte, és a kettő teljesen megegyezett. Ugyanazok foglalkoztattak minket, ugyanazok a motivációk érdekeltek. Hogy Miriam nem áldozat. Ő egy nő, aki mozgásban van, aktív részese a cselekménynek. Természetesen az erőszak körülveszi és szenved tőle, de ő az egyetlen, aki a szabadságért küzd. Tehát rendkívül erős is, nem tipikus áldozat.

Milyen volt a közös munka a Xavier-val?

Xavier nagyon aranyos és ami fontos, hogy színházi színész. Így ő ugyanabból a világból jön, mint én. Alázatos, szerény, érzékeny, de ugyanakkor nagyon erőteljesen rendezi a jeleneteket. Határozott elképzelése van arról, hogy mit szeretne elérni. Mellette biztonságban érzed magad. Tudja, milyen színésznek lenni. Nem helyez minket abszolút nyomás alá, semmilyen formában, csak hagyja, hogy csináljuk. De minden nagyon pontosan meg van írva. Konkrét elképzelése van az egész jelenetről, a csendekről. Azokról a csendekről, amelyek rendkívül sokat képesek mondani. Vezet minket, soha nem tesz semmit agresszív módon. Szóval nagyon sokat ad az embernek, ha vele dolgozhat.

Annak ellenére, hogy a film sokszor mély, nehéz, kemény, extrém, erős, érzelmi jelenetekkel volt teli, maga a forgatás hihetetlen kellemes volt. A kisgyereket, Julient játszó Thomas Gioria a szünetekben folyton játszott. Denis Menochet szintén nagyon vicces alak. Ez fontos, amikor egy ehhez hasonló filmben veszel részt. Nagyon boldog voltam, hogy részese lehettem, mert ilyen nem adódik mindig. Dokumentumfilmként kezdődik, és szinte horrorfilmként végződik! Kimerítő és sűrű volt, de működik. Felzaklató. Legalábbis nekem volt néhány rémálmom. De ilyen, amikor filmet csinálsz.

Vajon Thomasnak is voltak rémálmai?

Nem! A forgatás alatt ő volt a legnagyobb örömforrásom. Határozott elképzelése, akarata van arról, hogy színész lesz. És ez nem időszakos nála: ő érti és tudja, mit jelent színésznek lenni és hogy az mivel jár. Néha nagyon személyes, máskor bonyolult. Nagyon izgatott volt a színészek és a rendező miatt, a stáb miatt, hogy megtanulhatja a különféle technikákat, ez egy nagy játék és egyben kihívás volt a számára.

Néha bajban voltam vele a forgatás során. Thomas nagyon inspiráló volt, sok mindent adott nekem. Ezt nem is tudom elmesélni vagy megfogalmazni. Ahogy érdeklődött, próbálkozott, kitartó és lelkes volt. Néha sok dolog összezavart. A félelmem, mint színészt, a jelenetek sikerességét illetően. Vajon ismét képes leszek-e véghezvinni a jelenetet? Ez persze szokásos a színészeknél. Az aggodalmam Thomas felé mint anya, akinek van is saját gyermeke. Általános ösztönök, minthogy elmehetünk-e ilyen messzire? Folyton kérdezgettem, hogy ez így még oké? Rendben van? Ő pedig lelkesen és izgatottan válaszolt, hogy persze persze, gyerünk. Emiatt is olyan fantasztikus és furcsa ez a fiú. Ezért választottuk és ő ezt értette.

A film pedig siker lett…

A siker jóleső. Sűrű időszak volt a francia premiernél, most már lecsendesedett. De szükségem is van erre az időre.

De addig sem unatkozott, hiszen nemsokára újabb premier várható.

Igen! Készítettem egy másik filmet, amely áprilistól látható. A Place publique-t Agnès Jaoui és Jean-Pierre Bacri készítették közösen. Agnès rendezte és ő szintén szerepel is a filmben. Ez egy fekete komédia. Vígjáték, de elég mély is. Hitelesen szól az emberi természetről. Velük is tanulságos és élvezetes volt együtt dolgozni.

Körülbelül a Láthatás moziba kerülésekor egy másik esemény is történt: a me too.

Ez igaz, de persze mi egyáltalán nem gondoltuk, hogy be fog következni, ami tavaly októberben bekövetkezett. A korábban említett rövidfilm is hasonló tematikában mozgott és az 2013-ban jött ki. Természetesen, amikor kijött a Láthatás, és a világban bizonyos szempontból a me too rendkívüli módon volt jelen, számos kérdésre kellett válaszolnom.

Természetesen érzékenyen viszonyulok a téma iránt, és azt gondolom, erre mindenképpen szükség van, még akkor is, ha csúnyán is elsülhet. Nagyon összezavaró volt, ami történt, de meg kellett történnie: elég volt. Nagyon sok kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Én nem tudok érdemben válaszolni a szakmai zaklatás kérdésében, szerencsére, mert soha nem találkoztam eddig hasonlóval a munkám során, de ismerek olyanokat, francia színészeket, színésznőket, akik viszont igen. És természetesen nő vagyok, aki egy nagy városban él, minden körülvesz engem. Ez egyfajta forradalom, amire szükség van.

Ugyanakkor mi nagyon odafigyeltünk, amikor a filmről beszélünk. Teljesen meg vagyok arról győződve, hogy nem akartuk és nem akarjuk a filmet a me too mozgalommal összefüggésbe hozni, hiszen előtte készült és más szituáció. Franciaországban a családon belüli erőszak nagyon komoly probléma. És mi erről akartunk beszélni. És itt egy fiatal rendező, akinek sok egyéb meglátása is van. És ehhez a film rendkívül jó eszköz.

 

A film március 15-étől látható a hazai mozikban.

Avatar

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya