Interjú

Friss Hús 2016: Újabb film, amihez mi is hozzájárulhatunk – interjú Kemény Eszterrel

kemeny-eszter-chilton-flora

kemeny-eszter-chilton-floraTegnap kezdődött a 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Daazo – European Short Film Centre szervezésében. A fesztiválon vetítésre kerülő Zserbó c. rövidfilm rendezőjével, Kemény Eszterrel beszélgettünk.

Mikor jött el az a pont az életedben, amikor úgy érezted, nincs visszaút, az életednek meghatározó része lett a mozgókép?

Az ELTE-n elkezdtem megismerkedni az elmélettel, a filmtörténettel, amit nagyon szerettem. Idővel jött egy érzés, hogy ez önmagában már nem elég, ki is akarom próbálni a filmkészítést. Az ELTE filmkészítő kurzusain készítettünk néhány rövidfilmet, megtanultunk vágni. Ezután sikeresen felvételiztem az BKF (ma már Budapesti Metropolitan Egyetem, továbbiakban MET) rendezői szakára, onnantól kezdve a gyakorlat volt minden. Kipróbáltam magam a doksi, a kísérleti film és a fikciós film műfajában.

Előző interjúnkban említetted, hogy terveid között szerepel nagyjátékfilm készítése is.

A legtöbb ötletem egyelőre rövidfilmre vonatkozik, de például a tavalyi inkubátorprogramba pályáztam nagyjátékfilmtervvel is. Nagyon szeretnék nagyjátékfilmet is készíteni, így ha évente lesz ilyen lehetőség, én minden évben be fogok adni egy tervet. Jó lenne mondjuk öt éven belül nagyjátékfilmhez jutni, de ha csak tíz éven belül jön össze, az is nagy dolog.

Mit csináltál a Parafrázis óta?

Parafrázis egy félévi vizsgafilm volt, ezután elkészítettem a diplomafilmemet, a Zserbót, ami megtekinthető a Friss Hús fesztiválon is. [Zserbót a Magyar versenyfilmek 3. blokkban, március 31-én 19:00-tól, illetve április 3-án 21.00-tól láthatjátok – a szerk.] Majd nekiálltam munkát keresni, aminek eredménye az lett, hogy Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál c. nagyjátékfilmjében, illetve Kovács István Szürke senkik c. tévéfilmjében dolgozhattam, mint script supervisor (naplóvezető).

Szürkület szintén egy diplomafilm, de nem a sajátom, hanem Chilton Flóra operatőr filmje. Flórával már régóta dolgozunk együtt, a Parafrázis előtt már készítettünk közösen egy dokumentumfilmet Hídmester címmel. Nagyon büszke vagyok arra, hogy később, már aParafrázis díjai közül, Flóra is bezsebelt egy megérdemelt operatőri díjat. Egyébként nem csak Flóra, de a vágó, a zeneszerző, a sminkes és a világítók, azaz a csapat nagy része szerencsére ugyanaz. Jól megtaláltuk a közös hangot, szeretünk együtt dolgozni. Pálfi György, aki elvállalta, hogy a konzulensünk legyen, szintén hihetetlen nagy segítség. Nagyon jó ötletei vannak és tényleg sokat segít nekünk, laza kávézgatós beszélgetések és vitatkozás is előfordul, de mindig rendkívül hatékonyak ezek a találkozások.

Honnan jött az ötlet, hogy a jelenleg készülő, Szürkület című film kapcsán is Indiegogo kampányt indítsatok? A Parafrázis sikere vezetett ide?

Egyrészt jó ötletnek tartjuk, hogy a filmszeretőknek legyen lehetőségük támogatni a filmet, adott esetben tevékeny részesévé válhassanak. Másrészt kevés az állami támogatás. A MET nem pályázhat a Filmalap diplomafilmes pályázatán, mivel magánegyetem. Ráadásul a Filmalapnál nincs is rövidfilmes pályázat, amik pedig máshol vannak, azoknál igen hosszú idő, mire kiderül, ki nyer, mire megkapjuk a pénzt, a Szürkület viszont egy diplomafilm, kötött elkészítési határidővel.

Harmadszor pedig a Parafrázis kapcsán az Indiegogora valóban pozitívan tekintünk. Azonban nem gondolom, hogy ez hosszútávon jó dolog, mert hihetetlen nagy mennyiségű kreatív energia megy el a reklámra és a megosztásokra és persze ezt nem szeretném hosszú évekig így csinálni. Egyszer jó lenne eljutni arra a  pontra, amikor együttműködünk egy jófej, megbízható producerrel. De ettől még az Indiegogo egy fantasztikus felület és bízom abban, hogy megtalálják a kampányunkat azok az emberek, akik ezt a filmet szeretnék támogatni.

Milyen más lehetőség van, ahol támogatáshoz lehet jutni egy rövidfilmmel?

Ott vannak például a pitch fórumok, amelyekből szintén lehetne több. Ezek olyan filmötlet-börzék, ahová szinopszissal vagy forgatókönyvvel lehet pályázni, és a zsűri által kiválasztottaknak lehetőséget kapnak, hogy 10-15 percben előadják filmtervüket, majd válaszoljanak a zsűri kérdéseire, azaz elinduljon egy párbeszéd, amely során kiderül, látnak-e fantáziát avgy sem az adott projektben a szervezők.

Mit lehet tudni a Szürkület c. filmről, mesélnél róla egy kicsit?

Szürkület Tóth Krisztina Játszódjatok! c. novelláján alapszik, de az eredeti elbeszéléstől az írás során végül eléggé eltértünk. A 15-20 percesre tervezett történet egy tizenéves, fiatal fiúról és az édesapjáról szól, akik az apa pár barátjával együtt Ausztriában próbál szerencsét, egy húsfeldolgozó üzemben. A fiú közben megismerkedik egy idősebb lánnyal, így szinte észre sem veszi, hogy eltelik a két hét fárasztó, monoton munka. A műszak végén a kisfőnök még le is húzza őket, kevesebb pénzt kapnak a beígértnél, útközben nekikezdenek az ivászatnak, az állati ösztönök előtörnek, mindennek pedig a szerencsétlen fiú látja kárát.

Hogyan jött a film ötlete?

Marosvásárhelyen voltunk az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, éppen a szálláson pihentünk, amikor Flórával elkezdtünk a diplomamunkájáról beszélgetni. Ő filmötletet keresett, én pedig pont akkoriban kezdtem el komolyabban foglalkozni az említett Tóth Krisztina-novellával. Elküldtem neki, őt is megérintette és nekiláttunk a közös munkának.

Milyen fázisban tartotok jelenleg?

A forgatókönyv már elkészült, a helyszínek közül is rátaláltunk néhányra és lassan a teljes stábunk is feláll. Holnap megyünk terepszemlézni, hétfőn pedig egy gyerekszereplő-válogatásra, lassan a színészekkel is elkezdjük felvenni a kapcsolatot, szóval nagy a tervezgetés, hiszen egy hónap múlva már forgatni szeretnénk.

Mit vársz az Indiegogotól, és mit tud adni? Kapcsolatépítésre például jó felület?

Az Indiegogon két hónapra írtuk ki a gyűjtést, összesen 1500 eurót szeretnénk összegyűjteni, ami ugye picit kevesebb mint fél millió forint. Mivel a filmet azonban egy hónap múlva el kell kezdenünk forgatni, így kölcsönökből forgatjuk a filmet, amelyet aztán reményeink szerint ebből az összegből maradéktalanul vissza tudunk fizetni.

Ez is azt mutatja, hogy szívességek nélkül lehetetlen elkezdeni a filmezést. Jófej emberek tucatjai jönnek és önkéntesen segítenek, illetve persze kölcsönösen segítünk egymás filmjeiben. Nagy szerencse, hogy nagyon sok iszonyat ügyes és lelkes ismerősünk van. Scriptest egyébként még keresünk. Az Indiegogo ilyen szempontból jó lehet kapcsolatépítésre is, hiszen amellett, hogy az adományokért cserébe fel tudunk ajánlani, posztert, DVD-t vagy forgatókönyvet, teljesen nyitottak vagyunk arra is, hogy aki szeretne, részt vehet a forgatáson, sőt, szerepleni is lehet a filmben.

Mit gondolsz, sikerül elérni a kitűzött 1500 eurót?

Bízom benne, hogy összejön, persze. Most úgy állunk, hogy 1 hét alatt a megálmodott összeg 14%-át sikerült elérnünk, ami nagyon pozitív. Ráadásul még vannak tartalék energiáink a kommunikáció terén, a médiáért Gyarmati Lili felel, de rajta kívül többen is azon vagyunk, hogy minél több emberhez eljussanak a film támogatási lehetőségére felhívó információk, hiszen így még nagyobb az esély, hogy olyan emberek támogathatják a készülő filmünket, akik megtehetik és látnak benne fantáziát, vagy csak szimplán megtetszik nekik. A Parafrázisnál például egy igen nagy összeget kaptunk egy Spanyolországban élő magyar nőtől, akiről azóta sem tudjuk, hogy kicsoda, de nagyon örültünk neki.

Azt azonban érdemes tudni, hogy ez az összeg csupán a benzinre, a stáb étkeztetésére és a technikai költségekre elég. Egy producer egyszer azt mondta a Szürkület kapcsán, hogy ő tíz millió forint alatt el sem vállalná a film gyártását, ha az teljesen professzionális körülmények között készülne, értem ezalatt, hogy nem a szüleink főzik minden nap az ételt, a színészek sem ingyen dolgoznak.

Mennyi eséllyel indul egy hozzád hasonló pályakezdő filmes itthon?

Ha az egyetem elvégzése után, valaki nem rögtön filmrendezőként szeretne elhelyezkedni, akkor van esélye. Megtapasztal különböző részfolyamatokat, közben persze küzd a projektjeiért. Legalábbis én úgy tapasztalom most, hogy ahhoz, hogy valaki elinduljon támogatásokkal, producerrel a filmrendezői pályán, ahhoz az kell, hogy már legyen háta mögött egy sikeres nagyjátékfilm vagy egy óriási sikerű rövidfilm, ami megalapozza a bizalmat.

A filmekről bővebb információt a Toldi mozi oldalán illetve az esemény facebook oldalán találtok.

Ami pedig a legfontosabb, a filmet ezen a linken támogathatjátok.

Avatar

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Podcast

Hirdetés

Hirdetés