Interjú

„Jack Stone olyan karakter, akivel szívesen töltenél időt” – interjú John Turturróval

john-turturro-the-night-of-aznap-ejjel

john-turturro-the-night-of-aznap-ejjelJohn Turtorro Jack Stone védőügyvéd karakterét alakítja az HBO Aznap éjjel című sorozatában, mely egy minden bizonnyal ártatlanul megvádolt muszlim fiú bírósági ügyét viszi színre.

Meséld el, kit alakítasz a sorozatban!

Jack Stone védőügyvéd. Általában kisebb ügyekkel foglalkozik, rablás, prostitúció, ilyesmi ügyekkel. Nem igazán vállal főbenjáró bűntetteket, mint a gyilkosság – nincs is gyomra hozzá. Tipikus talpraesett fickó, aki, legalábbis az én elképzelésem szerint, elveszített egy nagy ügyet valamikor a pályája elején, és ezzel soha nem tudott dűlőre jutni, sem félretenni az ebből eredő érzéseit. Cinikus. Nem hisz túlságosan a rendszerben, ezért inkább elfogadna és kiharcolna egy vádalkut, mint hogy megkockáztassa a bírósági meghallgatást. Ebből egyébként viszonylag jól eléldegél, de szerintem képes lenne valóban jó ügyvéddé válni. Olyan, mint egy ember a hajóroncson. Sok tekintetben maga is roncs, de úgy hiszem, hogy belül maradt benne még valami idealista.

Mi történik, amikor megismerkedik Nazzal? Tiszták a motivációi, vagy csak a pénzt látja a fiú ügyében?

Szerintem ösztönösen kötődik hozzá. Persze üzletet is lát benne, de közben megérinti őt a fiú helyzete – és ez az érzés talán inkább saját magáról szól, semmint Nazról. Szerintem ez az életben is előfordul. Gyakran az emberek épp így barátkoznak össze, ez vonzza őket egymáshoz. Érezzük, hogy egy hullámhosszon vagyunk. Találkozik a fiúval, egyre jobban megismeri, meglepődik, bizakodik és csalódik. Hullámvölgyeken megy át, mert bizonyos szempontból ő is átlagember.

Stone azt mondja az első epizódban, hogy az igazság nem számít, ha meg kell nyerni az ügyet. De vajon felmerül benne, hogy Naz bűnös lenne?

Talán kezdetben azt érzi, ennek a gyereknek semmi keresnivalója a börtönben, de ez nem azt jelenti, hogy biztos is ebben. Sosem játszom abszolút viszonylatokban. Tudja, hogy az emberek mindig azt mondják, ők ártatlanok. Persze nem mind az, csak azért, mert ezt az álarcot teszi fel a világ felé. Az emberek mindig más karakterüket mutatják mások felé, és talán létezik Naznak egy teljesen őrült vagy magányos verziója, szóval nem döntöttem el [hogy a fiú bűnös-e vagy sem] annak ellenére, hogy a forgatókönyvben olvastam, mi lesz a vége. Aztán ott van, amit a másik színésztől kapsz, és ami tényleg van, hogy szépen csak egy hullámhosszra kerültünk.

A keresztre feszített muszlim – Aznap éjjel

Sok híres ügyvédet láttunk a filmvásznon és a tévéképernyőn is. Mi fogott meg téged ebben a szerepben?

Amikor látsz valakit, aki fél jónak lenni, aki csak családon belüli ügyeket, betörőket, prostituáltakat vagy striciket képes képviselni … az ilyen emberek nem akarnak bevonódni a kemény esetekbe, mert azt mondják: „ó, én nem akarok valakit életfogytiglanra küldeni”. Az ilyen gondolatok a léleknek szólnak. Emlékszel Paul Newmanre Az ítéletben? Teljesen elszálltam, amikor láttam azt a filmet. Úgy értem, mindenki jó volt benne, de ez a fickó olyan lehetne, mint Newman karaktere volt, de már rég nem az. Stone ilyen ember – az emberi gondok állatorvosi lova.

Folytattál háttérkutatásokat ehhez a szerephez?

Ez igazi öröm számomra. Szeretek dokumentumfilmezni: emberekkel találkozom, rögzítem, amit mondanak, meginterjúvolom őket. Terepszemlét is tartottam, elmentem a bíróságra, figyeltem a tárgyalások résztvevőit, hogy vajon kibillennek-e a szerepükből. Aztán kell egy kis idő, hogy gondolkodj arról, amit láttál. Ezen túl ismerem Steve-et [Zaillian] és Richardot [Price], és ezekben a helyzetekben sok a Richard, mármint a humora. Ismerem Richardot és tudom a ritmusát, és ez nagyon fontos volt számomra.

Nézőként szeretnék többet látni Jack Stone-ból. Lesznek még későbbi évadok?

Említették nekem ennek a lehetőségét, és nagyon örültem neki! Persze az egész a forgatókönyv színvonalától függ majd, de valóban, ő olyan karakter, akivel szívesen töltenél időt. Annyira emberi, és van rajta az a köpeny, a hosszú kabát, mint egy két lábon járó gyógyszertár! Így képzeltem el őt. Ennek a fickónak van kajája, van evőpálcikája, krémjei – bármire képes!

Az ekcéma a lábán végig rengeteg gondot okoz neki. Volt már valaha olyan szereped, ahol ekkora figyelmet kapott a lábad?

Soha. És ez tényleg az én lábam, nem volt dublőröm! Aztán később az ekcéma az arcomon is megjelent, és az egész télen történt, szóval szinte szétfagyott a lábam. Melegítőt használtunk, sőt néha felvettem a bakancsom, de még úgy is fáztam. Aztán szandálban kellett futnom, sőt át kellett ugranom kerítéseken. Úristen, szörnyű volt! Ugyanakkor fizikailag is kapcsolódni akartam a karakterhez, úgyhogy megérte.

Az Aznap éjjelt szinte teljes egészében New Yorkban forgatták. Nagy nyomást jelent ez?

Néha igen. Néha szükség van a külső helyszínekre. Néha a stúdiós forgatás lesújtó. Néha jobb képeket készíthetsz stúdióban, de közben az életet is meg kell teremtened benne. Voltak nagyon jó felvételek is, Rikers [a börtönsziget] ilyen volt, de ha megérint valahogy, akkor végtére is megfelel.

Az Aznap éjjel thriller és nyomozós krimi – még miről szól?

Szerintem arról is, hogy milyen belépni az igazságszolgáltatás rendszerébe. A rendszer emberi áldozatairól szól, és mi történik, ha valakit megvádolnak, mi történik az őket védőkkel, az őket perelőkkel, az őket vizsgálókkal, és az ügybe bevont családokkal. Igazából erről szól, és aztán arról, hogy mi marad mindezek után az emberből, és hogy hogyan tud kiszállni az egészből, és hogy változik meg tőle. A rendszer – és az emberben bekövetkező károk.

Az HBO interjúját Tóth Nándor Tamás fordította.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés