Interjú

Leszbikus szeretők férfi szemmel – interjú Peter Stricklanddel

PeterStricklandÚgy tűnik Peter Strickland vonzódik a meghökkentő, bizarr témákhoz. Legújabb filmje, a Magyarországon forgatott The Duke of Burgundy egy leszbikus szado-mazo kapcsolat rejtelmeit boncolgatja. A rendezővel a filmről beszélgettünk.


Hirdetés

Te írod és rendezed a filmjeidet. Hol kezdődött el benned a The Duke of Burgundy története? Mi volt az az első momentum, amiről  biztosan tudtad, hogy egyszer majd vászonra viszed?

Az első gondolatom az volt, hogy a „Euro sleaze” („európai szennyfilm” – Csiger Ádám, kortárs online) műfajt nem sokan ismerik vagy nem sokakat érdekel. Pedig sok lehetőséget rejt magában: felfedezheted az emberi vágy rendhagyó formáit, és vizuális tekintetben is fantasztikus birodalom. Még az igazán rossz filmekben is volt néhány elképesztően költői vizuális pillanat. Ez utóbbit akartam elkapni. Nem akartam stílusparódiát rendezni, végülis a műfajt csak kiinduló pontként használtam.

Kiváló színészi alakításokat láthatunk a filmben. Hogyan találtad meg a történethez a szereplőket?

Chiara D’Annával együtt dolgoztam a korábbi filmemben, a Berberian Sound Stúdióban. Sidese Babett Knudsent a casting felelős, Shaheen Baig javasolta.

Kizárólag nők szerepelnek a filmben, mégis a két főszereplő kapcsolata akár egy heteroszexuális kapcsolat is lehetne.

Ezzel főként az volt a szándékom, hogy az Euro sleaze sztereotípiákra utaljak. Ebben a műfajban, például Jess Franco és Jean Rollin rendezéseiben, gyakran tűnnek fel leszbikus szeretők. Ez ennél a filmnél is tökéletesen megfelelő megoldásnak tűnt. Egy heteroszexuális kapcsolat másfajta nemekkel kapcsolatos „hatalomelemmel” járt volna, amivel én nem akartam foglalkozni. Mindemellett a The Duke of Burgundy világát nem homoszexuális vagy heteroszexuális világnak látom. Nem is tudom pontosan, milyen fajta világ is ez.

Ráadásul a film címe, ami egy ritka lepkefajt jelöl, tulajdonképpen akár egy férfire is utalhat.

Ez a férfi tekintetet vagy perspektívát erősíti meg. Fontos megjegyezni, hogy ez egy női világ egy férfi szemével, vagy egy férfi elképzelése egy női világról.

the_duke_of_burgundyMi okozta a legnagyobb nehézséget a forgatás során?

Felkelni az ágyból reggelente.

A filmjeidet megnézve feltűnő, hogy különösen érzékeny vagy a hangokra.

A hang alábecsült eszköz a mozi világában. Én imádom, ahogy a hang képes manipulálni vagy éppen becsapni a közönséget.

A The Duke of Burgundy egy különös BDSM kapcsolat mélységeit boncolgatja. A szürke ötven árnyalata -jelenség a mainstream világába emelte ezt a témát. Láttad a filmet?

Láttam A szürke ötven árnyalatát. Nincs igazán véleményem a jelenségről. Hogyha van néhány film egyidőben, ami ugyanazt a témát boncolgatja, az gyakran válik médiajelenséggé. Lehet, hogy a jövő hónapban a kertészkedés lesz a divat.

Szereted sokkolni a közönséget?

Ha szükséges, hogy sokkoljak, én nagyon szívesen csinálom. Annak azonban nem látom értelmét, hogy ok nélkül, csak a saját kedvemért tegyem. Bárki tud sokkolni, ha azt akarja. Ha azonban azzal a céllal csinálod, hogy egy témát a közönség azután máshogy lásson, akkor rendben van. Bár az én filmjeim nem igazán sokkolóak. Talán a témák azok, de vizuális szinten nincs bennük semmi, ami sokkolna. Eddig három filmet csináltam, és vér még nem folyt. Mutattam egy péniszt az első filmemben – ennyi.

thedukeofburgundy3Volt valamiféle prekoncepciód, hogy hogyan fogadja majd a közönség ezt a filmet?

Sosem tudom, mit fog gondolni a közönség. Jobb így dolgozni.

A The Duke of Burgundy a hetvenes évek európai softcore filmjeinek műfajával játszik, korábbi filmed, a Berberian Sound Stúdió, a giallókkal. Van már terved, hogy mely műfajt, illetve alkotót szeretnéd a jövőben megidézni?

Ideális esetben a következő filmemben nem lesznek ilyen kapcsolódások, se műfajhoz, se más filmhez. Szeretnék csinálni valamit, ami teljesen független ezektől. Remélem, sikerül!

Megnéztél valamit az idei Titanicon?

Nem tudtam sajnos. Nem volt időm. Volt egy remek napunk a fesztiválon, de az sajnos csak egy nap volt.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.