Interjú

Magyarország legszerethetőbb gengsztere – interjú Thuróczy Szabolccsal

Milyen lenne az amerikai Aranyélet álomszereposztása? Milyen befejezést érdemel Miklósi Attila? Ki játszaná időskori önmagát? Többek között ezekről beszélgettünk Thuróczy Szabolccsal.

Miklósi Attilát kisstílű megélhetési bűnözőként ismertük meg, mostanra viszont igazi karriergengszter lett belőle.

Kicsit kezd pszichopatává válni, de meg is van rá az oka. Be kell töltenie a Hollós után maradt űrt, így egy ugrással magasabb szintre kerül. A három évad alatt annyi borzalmas dolgon megy keresztül, hogy érthető, ha elkezdi élvezni ezt az elegánsabb, nagyvonalúbb pozíciót. Már nincs alárendelt viszonyban, hanem ő a felettes, és ez másféle kommunikációt igényel. Ugyanakkor nehezen viseli ezt a műpózt, amit magára vesz ezekben a „teázásokban”. És ha belenéz a tükörbe, az arca helyett inkább segget lát, annyi aljasságot csinált már. Nehéz tisztának maradnia.

Ennek ellenére szerinted tényleg a családjáért csinálja mindezt?

Komolyan gondolja, igen. A tőkefelhalmozás a célja: ha bármi történik vele, lesz elég annyi tisztára mosott pénz, hogy ne legyen gondja a gyerekeinek, akik később majd belátják, hogy ez mégiscsak jó. Ha az ember ilyen bizniszbe kezd, akkor ott nagy a tét, így nyilván elővigyázatosságból is több dolog van a gyerekek nevén, mint ami ki van mondva.

Fotó kredit: HBO / Sághy Tímea

A Breaking Bad jut erről eszembe, ahol Walter White is először a családja miatt vág bele a bűnözői életbe, de végül mégis a fejébe száll a hatalom.

Igen, mert Attila is elhiszi, hogy kisfőnökből nagyfőnök lehet. Ettől kontrollvesztetté válik, és bármennyire is próbálja kontrollálni magát – hiszen a bizniszben nincs mellébeszélés –, egy idő után mégis beszakad alatta a híd. Nyilvánvalóan alkatából adódóan nem szeret főnökösködni, de miután belekényszerült, megkeményedett. Innentől kezdve nem engedhet meg magának érzelmeket, gyenge pontokat, amitől támadhatóvá válna – a fehérgalléros bűnözők mind pszichopaták valahol. Eközben a harmadik évadban az érzelmi életét jóval árnyaltabban mutatják be, végre sokkal szebb dolgok is történnek vele. Tehát Attila sokféle arcát ismerjük most meg, olyanokat, amik eddig még nem voltak rá jellemzőek.

Attila és Janka nagyon sok mindenen mentek keresztül. Ha rajtad múlna, együtt maradnának a végén?

Ha rajtam múlna igen. De annyi pofont kaptam már tőle az életben, hogy megérdemel ő is egy kis büntetést, bizonytalanságot. Megtapasztalhatná, milyen fájdalmat okozott, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerültem miatta folyamatosan.

Ez a harmadik az utolsó évad – te személy szerint milyen befejezést adnál Attinak?

Amilyen lesz a nyolcadik részben. Az tökéletesen tükrözte az én vágyamat, és tök jó, hogy szembesültem azzal, hogy az írók is így gondolták.

Fotó kredit: HBO / Sághy Tímea

A második évadban a fiatalabb énedet Ifj. Vidnyánszky Attila alakította – ki játszaná az időskori önmagad?

Mennyire időskori? Ha mondjuk harminc évvel idősebb, akkor… Lukács Andor. Kicsit hasonlít a hangunk is, meg kiváló színésznek tartom. Szerintem ő nagyon jól meg tudná formálni Attilát.

És téged mint Thuróczy Szabolcsot?

Hogy milyen vagyok a civil életben? Az legyen titok. Megpróbálnám rávenni a rendezőket, hogy azzal járnának a legjobban, ha Thuróczy Szabolcs önmagát alakítaná.

Mi az a dolog veled kapcsolatban, amit ha az emberek tudnának rólad, meglepődnének?

Szeretek takarítani. Annyiféle káosz van körülöttem a színházi világban: minden nap más sminkben, más jelmezben, más előadásban vagyok, ezért szeretem, ha otthon valamilyen szinten rend van körülöttem. Ráadásul nálunk senki sem szeret takarítani, így kénytelen is voltam magamra vállalni a feladatot.

Ki az a rendező – élő vagy halott –, akivel a legszívesebben dolgoznál?

John Cassavetes. A világ egyik legérzékenyebb rendezője, rendkívül szerettem, ahogy a főhőseivel és a színészeivel – mint például Ben Gazzarra vagy Peter Falk – bánik, de maga John Cassavetes is játszott a saját filmjeiben. Egy példát mondok: Egy kínai bukméker meggyilkolása. Abban szerepelni életem legboldogabb pillanata lenne.

Fotó kredit: HBO / Sághy Tímea

Rengeteg filmben, sorozatban, színdarabban játszottál már – de mi az a szakmai ambíciód, amit még el szeretnél érni?

Ha úgy alakul az élet, egyszer szeretnék valami igazi jó Csehov-darabban játszani egy nagyon jó rendezővel. Szívesen kipróbálnám magam, még akár mellékszerepben is.

És mit tartasz a legjobb teljesítményednek?

Szakmailag én nem mondok erről semmit, mert az nagyon hülyén hangzik. Mondja más. A legnagyobb teljesítményemnek a gyermekeimet tartom. Nekik meg semmi közük a szakmához.

A Tiszta szívvelért például elég sok elismerést kaptál…

Az életem korszakalkotó része, és a Tillával való barátságom megkoronázása volt. Rendkívül büszke vagyok erre, nagyon jó pillanatban született, és sűrűsödött be az az energia, amit szeretünk a filmekben. Tökéletesen kimaxoltuk, mindent elmondtunk, amit egy film hőséről el lehet. Sokszor van olyan szerep, ahol azt érzed: egy kicsit még bele lehetett volna rakni, de Rupaszov karakterébe nem tudtam volna. Nagyon szerettem, szívem-lelkem beletettem ebbe a filmbe.

Attiból tudnál még többet kihozni?

Tudnék még, de valószínűleg ez így jó, ahogy van. Én szeretem szórakoztatni az embereket, és sok humoros szöveggel, szórakoztató betéttel szívesen gyarapítanám még. A karakterbe nem nagyon fér bele, de ez biztosan meglepő lenne a nézők számára is.

Olasz Renátó szerint téged Javier Bardem játszana az Aranyélet amerikai remake-jében.

Igen, nagyon jó színésznek tartom. Gael García Bernalt és Benicio Del Torót is imádom. Ebből is láthatod, hogy inkább a déli, latin színészek jönnek be, de az olasz-amerikaikat is szeretem: Joe Pesci, Harvey Kietel, Robert de Niro mind zseniális színészek.

Joe Pesci tényleg jó Attila lenne!

Nem lenne rossz, igen. A kispolgár, aki kiborul azon, ha túlfőzik a spagettit – lenne benne izgalom! De inkább Javier Bardem játszaná Miklósi Attilát, Jankát pedig Cate Blanchett, mert annyira sokoldalú. Julianne Moore jobban adná magát, de Blanchett meg tudná fűszerezni a szerepet. A gyerekeket is frankón meg lehetne találni. A fiatal Winona Ryder lenne Laura karaktere, Mira, Rencit (Márkot) pedig a fiatal DiCaprio játszaná. Ez az álomszereposztás.

Az Aranyélet befejező évada október 14-től elérhető az HBO GO-n és az HBO-n, a korábbi évadok bármikor visszanézhetőek az HBO online videótárában, az HBO GO-n.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.