Interjú

Ez a film a nagybetűs Nőről szól – Interjú Marianne Ostrat producerrel

Fotókredit: Paseczki Lidia, Mozinet

Február elsejétől vetítik a magyar mozik a Smoke Sauna Sisterhood címet viselő, az észt nők által gyakorolt füstszaunázás spirituális hagyományát bemutató dokumentumfilmet. A forgatás során valódi női testvériség alakult ki a szereplők és a film készítői között. A kölcsönös bizalom fontosságáról és a forgatás körülményeiről kérdeztük Marianne Ostrat producert.

Téged milyen élmények fűznek a füstszaunákhoz?

A forgatás előtt mindössze egyszer jártam füstszaunában. Az apai nagymamám származik Délkelet-Észtországból, abból a régióból, ahonnan a füstszaunázás hagyománya ered. Szóval a film létrejöttében való részvételem egyben a családi gyökerekhez való visszatalálásomat jelentette. 

Hogyan találkoztatok Anna Hints rendezővel?

Régebbről ismerjük egymást, hisz egy generációhoz tartozunk, de sosem dolgoztunk együtt. Egy tavaszi napon, a Fridays for Future tüntetésen futottunk össze Annával. Akkoriban elég sötét időszakon mentem keresztül. A gyógyulás csúnya folyamat: fél évig tartott kivergődnöm a válságomból. Ez úgy nézett ki, hogy heti háromszor jártam yin jógára és minden óra után beültem a fürdőbe sírni. Én nem füstszaunába mentem, hanem a víz általi tisztulást választottam. Aztán végül eljött a nap, amikor úgy éreztem, kisírtam magam. Viszont nem tudtam, mihez kezdjek, ami a magánéletemet vagy a karrieremet illeti. Tanácstalanságomban eldöntöttem, hogy egyszerűen csak azt fogom csinálni, amihez épp kedvem van. Aznap a szívem azt súgta, a tüntetésen a helyem. Így talált meg a film.

Fotókredit: Paseczki Lidia, Mozinet

Hét évig tartott a film elkészülte. 

Az első évek a stáb toborzásáról és vizuális nyelv megtalálásáról szóltak. Az utóbbit Ants Tammik operatőr a rendezőnk testével kísérletezte ki, s azokat a felvételeket később megmutattuk a szereplőknek is. Én három évvel a projekt kezdete után csatlakoztam a produkcióhoz. Akkoriban még kezdeti stádiumban volt a film, épp belevágni készültek a forgatásba. Amint Annával összetettük a fejünket, felgyorsult a folyamat. A legintenzívebb forgatási periódus 2019 novemberétől 2021 januárjáig tartott, a COVID alatt sem álltunk le. Mivel vidéken, izolált helyen vettük fel a filmet, nem volt ezzel gond. 

Hogyan találtátok meg a filmben szereplő nőket?

Anna a saját baráti köréből kezdett toborozni. Kadi is, akinek az arcát az összes jelenetben látni, Anna barátnője. Észtország kicsi hely, egy idő után elkezdett terjedni a hír és szerte az országból jelentkeztek nők, hogy szívesen részt vennének a projektben. Anna szereti mesélni, hogy egyszer a forgatás közben megállt egy autó a szauna előtt és kiszállt egy nő. Elkezdett hangosan kérdezősködni: “Hol van ez az Anna? Nekem is van történetem, amit megosztanék.” Mi sosem castingoltunk aktívan szereplőket, ez inkább természetes folyamat volt. 

A filmet nézve nemcsak a nők közötti, de a szereplők és a filmkészítők közötti bizalom is egyértelművé válik. Miként értétek el ezt a szoros, intim kapcsolatot? 

Az intimitást a forgatások során építettük fel. Én is végig jelen voltam, főztem a nőkre, mivel a szaunázás után együtt lakomáztunk. Nem egyeztünk meg előre, hogy ki miről fog beszélni. Előbb könnyedebb, majd egyre súlyosabb témák merültek fel. Számos meglepő történet elhangzott, amire Anna sem számított. 

Még a forgatás előtt egy ügyvéddel írattam egy beleegyezési nyilatkozatot, de amint kézhez kaptam és elolvastam, tudtam, hogy ezt nem rakhatom a nők elé. Én magam sem írnék alá semmi ilyesmit. Helyette a kölcsönös bizalomra épült minden. Nyilvánvalóvá tettük, hogy nekünk mindenképp szükségünk lesz egy filmre, azért vagyunk itt. Cserébe megígértük, hogy a végső vágatot megmutatjuk nekik, és ha van ellenvetésük vagy fenntartásuk, akkor meghallgatjuk őket. Anna személye volt a biztosíték. Rizikós volt, de ez volt az egyetlen út. 

Anna fő elve volt, hogy nem fog senkit sem győzködni. A nők saját döntése volt, hogy készen állnak-e mutatni magukat vagy sem. Azok közül a nők közül, akik az elején nem akarták, hogy látszódjon az arcuk a filmben, mert féltek a negatív következményektől, azóta többen meggondolták magukat. Már bánják, hogy visszautasították a lehetőséget. De végül szerintem jobb is így, hogy nem látni mindenki arcát, mert ez a film inkább a nagybetűs Nőről szól. És ez a megoldás könnyebbé teszi az azonosulást az elhangzottakkal.

Te magad is feltűnsz pár jelenetben. Mi inspirált arra, hogy szerepelj a filmben?

Nekem is voltak sztorijaim, amiket meg akartam osztani. Számomra a forgatás és az élet közti határ eléggé elmosódott, hisz végig ott ültem a többiekkel a szaunában. Egy elvem volt: ha nem szerepelek kamera előtt, akkor nem szólok bele a forgatás menetébe. 

Nőként nézve a filmet nem nehéz azonosulnunk a szereplők történeteivel, s a végére mondhatni mi is a női testvériség részének érezzük magunkat. Kaptál hasonló visszajelzéseket nézőktől?

Persze, százával kapjuk a történeteket. Én a Smoke Sauna Sisterhoodra mindig is mozgalomként gondoltam, amelynek célja a radikális önelfogadás. 

Néha úgy érzem, a legfontosabb munkám immár mögöttem van. Remélem, nem így van, de tárgyilagosan nézve nem vagyok benne biztos, hogy lehetséges ennél nagyobbat alkotni.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!