Interjú

„Minden erőfeszítést megtettünk a lehető leghitelesebb világ létrehozására” – interjú Jason Flemynggel

A Jamestown Magyarországon forgatott amerikai sorozat az 1600-as évek elején játszódik, a címadó hely pedig az Újvilág első kolóniája. A kosztümös történelmi sorozat új évadában, melyet az Epic Drama csatorna vasárnap esténként 20:10-től sugároz, Jamestown immár virágzik, a dohányültetvények gazdagságot hoznak, beindul a kereskedelem. A befolyásos, ám hatalmát féltő Yeardley kormányzót Jason Flemyng alakítja, ő mesélt szerepéről. 

Amikor Yeardley kormányzó visszatért a Jamestownba, igen nagy hatással volt a hely életére. Sokan meggazdagodtak ez idő alatt, mások viszont élesen érzik vezetése igazságtalanságát. Miután Yeardley ráérzett, mekkora lehetőségeket kínál ez a vidék, megtalálta a céljait, de erkölcsi iránytűjét torzítja a kapzsiság. Mind a tengerentúli, mind a gyarmati fenyegetésekkel szemben kétségbeesett szükségességét érzi, hogy fenntartsa a befolyását, miközben szélsőséges taktikát követ, így akarja megőrizni a hatalmát.

Yeardley most nagyobb nyomás alatt áll?

Igen. Ismered azokat a „városi fiúkat”, akik azt hitték, hogy sérthetetlenek, ha illegális ügyekben utaznak? Yeardley ilyen volt. Amikor bajt okozott, úgy gondolta, érinthetetlen. De most kívülről érkezik a nyomás. Sarokba szorították, ő viszont kitör ebből. Veszélyes ember. Szeretném azt mondani, hogy olyan, mint egy tigris, de a sérült kóbor kutya valószínűleg jobban illik rá!

Másban is hasonlít Yeardley a „városi fiúkhoz”?

Ő is ugyanolyan végtelenül arrogáns. A „városi fiúkhoz” hasonlóan jómódú, és mivel nem dolgozott meg ezért, pazarol. Az angol telepesek közül, akik odamentek, néhányan nagyon csúnyán viselkedtek, és utána Istennel mentegetőztek. A buzgó hitük mögé rejtőztek. Nem tudom felfogni, hogyan tudták olvasni a Bibliát, és ezzel megindokolni a számtalan akasztást és a megtévesztést. Ez észhez térít.

Képernyőre érkezik a hazánkban forgatott Jamestown sorozat

Az őslakos amerikaiak ábrázolása a Jamestownban nagyon finoman kidolgozott, ugye?

Bizony, eléggé. A gyártás született amerikai indián színészeket utaztatott ide, hogy eljátsszák a Pamunkey törzs tagjait. Azt gondolom, büszkék lehetünk magunkra. Amikor a nézők nézik majd a sorozatot, senki sem fogja azt mondani: „Ez szörnyű. Ez annyira mesterséges.” Minden erőfeszítést megtettünk a lehető leghitelesebb világ létrehozására.

Tudnál említeni egy példát?

Éppen egy teljes jelenetet forgattunk pamunkey nyelven, ami egy kihalt nyelv. Egyáltalán nem értettem, de lenyűgöző volt. Meg kellett adnom a gyártásnak, ami nekik járt, és ez a hosszúság kellett ahhoz, hogy minden egyes részlet megfelelőek legyen. Te sem akarnád, hogy Jamestownban az összes karakter angolul beszéljen.

A sorozat meg nem alkuvónak számít a korszak embertelenségének ábrázolásában is, igaz?

Igen. Úgy ábrázolták azt, amilyen volt. Nem köthetsz kompromisszumot. Az embereket Jamestownban korbáccsal verték és fellógatták. Nagyon erőszakos társadalom volt, nem kerülheted el a kegyetlenség megjelenítését.

Mi teszi olyan erőssé Bill Gallagher forgatókönyvét?

Sok minden hozzájárul ahhoz, hogy mindegyikünk boldog legyen. Bill nagyon ügyesen csinálja, hogy minden karakter megkapja a saját pillanatát. Senki soha nincs félretéve. És ez nagyszerű!

Erős bajtársiasság alakult ki a szereplők között?

Abszolút! Például mindannyian elmentünk vacsorázni, és nincs senki, aki mellé ne akarnál leülni. Két együtt töltött év után. Ez hihetetlen! Egyfajta csodálatos kémia működik mindannyiunk között.

Fontos, hogy Jamestownt a  női karakterek nézőpontjából mesélik el?

Abszolút! Nagyszerű, hogy van egy ennyire nőközpontú produkció. A srácok is szuperek persze, de ez a női történet.

Mi motiválja Yaerdley-t?

Akkor éreztem rá igazán, amikor rájöttem, hogy ez a Vadnyugat. Olyan, mint egy Sergio Leone rendezte western. Ez a leginkább westernes az eddigi szerepeim közül. Imádnám Lee Van Cleef karakterét játszani A Jó, a Rossz és a Csúfban. Mindenképpen a Rossz lennék!

Angolból fordította: Szin Karolina és Szatmári Zsófia

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com