Interjú

„Többen elájultak A nyolcadik utas: a Halál elővetítésén” – interjú Menszátor Magdolnával, Ellen Ripley szinkronszínészével

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) A végső megoldás: Halál c. filmben

unnamedHa Sigourney Weaver valamelyik szerepében megszólal magyarul, nagy valószínűség szerint Menszátor Magdolna hangját fogjuk hallani. A Madách Színház színművészével A nyolcadik utas: a Halál 35 éves évfordulója kapcsán beszélgettünk arról, mit is jelent számára az Alien-sorozat, hogyan viszonyul Ellen Ripley karakteréhez és Sigourney Weaverhöz.

Hol találkozott először az Alien-filmekkel?

Az Alien első részével a Fészek klubban találkoztam. Akkoriban a filmek forgalomba kerülése előtt elővetítéseket tartottak ott. Emlékszem, nagyon izgalmas vetítés volt, két lányt is kivittek a film közben, mert elájultak a szörny horrorisztikus megszületésénél. Én is valósággal rosszul voltam, teljesen felkavart az élmény. De én végignéztem, pedig akkor még nem is sejtettem, hogy én fogom szinkronizálni Ripley-t, és ha akarom, ha nem, újra látni fogom a filmet. Nem biztos hogy megnéztem volna megint.

Megnézte később a többi részt is moziban, vagy elég volt látni a szinkronizláskor?

Szeretem a science fiction-t, a horrort viszont kevésbé, de itt ömlesztve volt mindkettő. Érdekes, de nem néztem meg az Alien-filmeket moziban, csak azt az elsőt. Később aztán egyet-egyet elcsíptem a tévében. Némely részben a szereplők egymás közti viszonya és a közös ellenséggel szembeni harc pszichológiája jobban előtérben volt, mint a horror-elemek, néha pedig az akció volt túlsúlyban. Olykor a rendező több lehetőséget adott a színészi játékra. Sigourney Weaver élt is vele. Jó volt őt szinkronizálni.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) A végső megoldás: Halál c. filmben
Ellen Ripley (Sigourney Weaver) A végső megoldás: Halál c. filmben

Akkoriban mennyire számított akcióhősnek Ellen Ripley karaktere?

Még most is akcióhősnek számít Ripley figurája, hát még a nyolcvanas években mennyire annak számított, amikor nem nagyon láttunk akcióhősnőt filmekben csak férfiakat!

Minden nő olyan határozott és erős szeretett volna lenni, mint Ripley.

Később aztán – talán részben a karakter indíttatására – sok filmben megjelent ez a típus. Én pedig többször szinkronizáltam “minden nő hősnőjét”, azaz Sigourney Weavert. Kiemelném például az Avatart vagy a Tekerd vissza, haver!-t.

Más esetben szükség van felkészülésre az egyes karakterek szinkronizálásakor?

Nincs itt semmilyen felkészülés – kapd el a figurát, a ritmusát, olvass a sorok között és olvass előre! Ha több rész adatik, egyre könnyebb lesz csinálni.

Mindegyik Alien-filmben Ön adta a főhős magyar hangját. Szerette ezt a munkát?

Ki gondolta volna az első résznél, hogy több is lesz belőle, és szinte összenő velem a figura?! Sőt nemcsak a figura, hanem Sigourney Weaver is, akit 25-26 filmjében én szinkronizáltam, és nagyon örültem, amikor könnyedebb műfajú filmekben játszott. Ezeknek a találkozásoknak köszönhetően már ismerem a gesztusait, a szeme rezdülését is. Ezért könnyű most már őt szinkronizálni, tudom mikor fog levegőt venni beszéd közben, ismerem a beszédritmusát. Ha sokat látja, szinte „meg is tanulhatja” a színészt az ember!

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya