Interjú

Trónok harca-hét: „A valóságban nem vagyunk ilyen undokak” – interjú Iwan Rheonnal és Michael McElhattonnal

Tronok harca (Game of Thrones)

Trónok harca 6. évadja most indult, ennek alkalmából kérdezte az HBO Iwan Rheont és Michael McElhattont. 

Hogy  indul Ramsay és Roose számára a hatodik évad?

IR: Ramsay legyőzte Stannis-t, de ezt a diadalt rögtön azt követi, hogy megtudja, hogy Sansa elszökött. Ez persze mindenkire óriási hatással van, de leginkább Ramsay-re. A kettejük egyesülése megerősítette az ő pozícióját északon és egy Starkot a családon belül tudni nagy kincsnek számít, mert senki sem szereti a Bolton családot. Ők az összes északi házat maguknak akarják Sansa részvételével, hogy így vér szerinti örökös szülessen. Ezzel a húzással a két ház megszilárdíthatná a pozícióját. Ezért volt Ramsay-nek nagy veszteség, hogy elveszítette Sansát.

Roose-t is érdekelte Sansa elvesztése?

MM: Szerintem igen. Ez nagy hiba volt és Ramsay okolható miatta. Rosszul bánt a lánnyal és ezért menekült el. Ő egy erős szövetséges lehetett volna. Létezik több másik ház is északon, amit még nem láthattunk a sorozatban és akiket ki kell békíteni. A karakterem nagyon megkönnyebbült és nagyon büszke Ramsey-re, hogy legyőzte Stannis seregét, de az örökös most a legfontosabb, a Bolton-ház kihalása a tét. És Ramsay és Sansa Stark utóda biztosította volna az északi szövetségeseket. Ez az ütőkártya veszett most el.

Szerinted Ramsay-nek megvannak a maga indokai vagy csak egyszerűen szociopata?

IR: Neki is megvannak a motivációi, mint minden más karakternek amellett, hogy hatalomra akarnak törni. De semmi kétség, hogy szociopata. Semmilyen empátiát nem mutat mások iránt és az öröm, amit érez, amikor árthat valakinek, félelmetes. Le akarja győzni az akadályokat, és közben szemétládaként viselkedik. Másodrendű a környezetében, mivel magas rangú és hatalommal rendelkező emberekkel van körbevéve. Majdnem bekerülhetne a nagyok közé, de csak toporog a küszöb előtt. Ez sok bizonytalanságot okoz neki, egyedül marad. Sose érezte magát biztonságban, vagy azt, hogy nélkülözhetetlen, ezért folyton bizonygatni akarja, hogy hasznos mások számára.

A Bolton-ház az egyik leggonoszabb család a Trónok harcában. Élvezet aljas figurákat játszani?

MM: Persze! De persze mi a való életben nem vagyunk ilyen undokak! Remek figurák, nagyon jó dialógusokat kapunk, szóval én szeretek rosszfiúkat játszani. Egyes karakterek a Trónok harcában nagyobb jellemfejlődésen mennek keresztül – először utálod őket, a következőben már szereted, mert szánalmat és megértést érzel irántuk. A Boltonékkal nem ez a helyzetet. Roose rideg és számító politikus és ez nem fog változni. De imádom őt játszani.

tronokharca8

Ramsay karakeréhez volt valamilyen előképed?

IR: Volt pár karakter, aki hatással volt arra, hogyan játszom el a figurát. Valahogy Joker figurája a Sötét lovagból, Dennis, a komisz közé lőném be. Meg van egy kis Liam Gallagher (az Oasis énekese – szerk.) is benne. De az volt a kihívás, hogy hitelessé tegyem, mert könnyedén paródiává válthatna. Nagyszabású karakter és az volt a legfontosabb, hogy ráérezzek, hogyan találja meg minden cselekedetében az kéjes örömet. Nem csak csüggedt és gonosz. Tényleg imádja, hogy valami rosszat tehet. De túl régóta meg a saját feje után és megőrült, szóval egész biztosan szociapata. Szóval azt mindenképpen el akartam kerülni, hogy elripacskodjam, eltúlozzam a szerepet. Ami még nagyon érdekes a figurában, hogy nem szereti megosztani másokkal valójában mi is jár a fejében és ezzel nagyon szeretek játszani.

Szóval minden eddiginél borúsabb lesz ez az évad?

IR: Igen, azt hiszem minél elkeseredettebbek a szereplők, annál rémesebb dolgokat követnek el. Csak a végső elkeseredésében látjuk meg, mire képes Ramsey.

MM: Az előző évad is elképesztően sötét volt. Az, amikor Stannis a saját lányát égette el és hogy a felesége pedig felakasztotta magát az elég borzasztó volt. És Sansa megerőszakolása. Az utolsó kép Stannisról is, amikor megkérdezi magától mit tett és hogy miért szenved miatta mindenki más a csatában. Ezért volt zseniális: szimpátiát érzel ilyenkor iránta. Milyen ostoba volt, megbízott Melisandre-ben, de nem volt elég erős erkölcsileg, hogy ne áldozza fel a saját lányát. Ez mutatja a forgatókönyvírók előregondolkodást, hogy mennyi rétegből áll a történet. Minden összefügg.

Nagyon ellenszenves a karaktered, milyen reakciókkal találkozol az utcán?

MM: Legtöbbször sapkában járok, hogy ne ismerjenek fel. De igazából az emberek nagyon rendesek és udvariasak. Azt mondják, hogy imádják a sorozatot, szóval eddig még nem dobált meg még senki és nem kiabáltak velem.

tronokharca7

És Ramsay-ként milyen érzés?

IR: Hallottam már az emberektől, hogy milyen szörnyű vagyok, de sosem gondoltam, hogy ezek a rajongók összekevernék a valóságot a fikcióval. Szerintem sokan szeretik Ramsay-t, mert nem egysíkúan gonosz Nem olyan, mint Joffrey, akit utálsz, mert egy kis szemétláda. Joffrey minden ok nélkül volt rémes alak. Legalább Ramsay a saját piszkos ügyeit intézi.

Fordította: Bartal Dóra

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-től lesz látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com