Interjú

„Megrögzött mozialapító vagyok” – True Story podcast #03: Liszka Tamás, a Budapest Film új vezetője

A True Story interjúpodcast legújabb vendége Liszka Tamás, aki többször nyilatkozott az elmúlt időben mint a budapesti művészmozikat üzemeltető Budapest Film frissen kinevezett vezetője. Története azonban régebbre nyúlik vissza.

Az évezred elején ő alapította az addig és talán azóta is egyetlen, télen is működő kertmozit az akkor felfutóban lévő pesti romkocsmakultusz közepén tündöklő Szimplakertben. Ahogy ő mondja: „szerettük volna azt az érzést kelteni, mintha csak lemennénk a saját nappalinkba”.

A Kazinczy utca forgatagától nem messze, az Uránia moziban indult aztán útjára nem sokkal később akkor még Anifest néven a lassan két évtizede működő nemzetközi animációs filmfesztivál, az Anilogue is. Az animáció azóta évről évre megmutatott hátsó kertje, ahol az igazi meglepetések várnak, egy ideig Bécsben és Budapesten párhuzamosan ment, ma már azonban csak nálunk látható. Hogy miért? Erről is beszélgettünk.

De a középpontban mégis a Budapest Film állt az elmúlt néhány hónap tapasztalataival és a közeljövő terveivel. A járvány után visszatérő mozis élet adott némi beszédtémát: a járvány alatt létrehozott Távmozi, a Budapest tereit betölteni vágyó szabadtéri vetítések és az újragondolt forgalmazás voltak főbb témáink.

Tamástól először azt kérdeztem, hogyan zajlanak az újranyitás előtti utolsó napok.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya