Interjú

„Ha csendben vagy, a belső hang mindig útbaigazít, mint Micimackót a csuprai” – True Story podcast #10: Dér András és Ásia

Apa és lánya, mindketten rendezők. Ez azonban csak a család kevesebb, mint fele. Dér András színházi és filmrendező, a Pázmány Bölcsészkar és a kaposvári színészképzés egyetemi tanára, illetve Ásia, fiatal dokumentumfilmes, a tavalyi Inkubátor pályakezdő program egyik győztes volt a podcast vendége.


Hirdetés

Szóba került persze a család másik fele: Denisa, az anya és a kisebb gyerekek, Zsolt és Mária, mindhárman színészek. Hogy könnyű volt vagy nehéz a szülők pályáján haladni? Erről is beszélgettünk.

Ahogy az alkotás folyamata, a szakralitás és a humánum megjelenése, szlovák-magyar viszonyok családon belül és azon kívül, és néhány közéleti téma szóba került. András három éve a szombathelyi színház igazgatói pályázata idején nyilatkozott sokat, az akkori politikai fordulatok helyett művészetre vágyik, mégis karcosan kiáll a színműs egyetemisták, többek között saját lánya mellett. Október elején az egész család együtt állt a Vas utcai épület erkélyére.

A forró témák között felmerült a dokumentumfilm fontossága, meg-megújuló ereje többek között az év elején megalakult egyesületen keresztül, aminek Ásia az egyik vezetője. De szóba került András majd’ két évtizede tartó zsűrizése a jezsuiták által szervezett Faludi Amatőr Filmszemlén, ahol olyan – ma már sokak által kedvelt – rendezők kezdték a pályát, mint Madarász Isti vagy Csuja László.

Értéket teremt és edukál a program – vallja András.

Andrással és Ásiával három-három villámkérdéssel kezdtük a beszélgetést.

Interjúnkat ugyanúgy megtalálod, ha feliratkozol iTunes, Spotify, Google Podcasts vagy YouTube csatornánkra. Iratkozz fel telefonodon, hogy mindig megkapd kéthetente jelentkező új adásunkat, és értékeld azt tetszés szerint, hogy mások is könnyen rátaláljanak.

Korábbi adások:

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés