Játék

Játssz velünk és ne csak nézd, hanem olvasd is el az Érkezést!

arrival-jatek

arrival-jatekAmikor a földi emberek ellátogatnak az űrhajóba, úgy látjuk és érezzük, mintha hatalmas templomba léptek volna be. Nem a félelemtől, hanem a fenséges látványtól borzongunk – pozitív értelemben. Most a film alapjául szolgáló novelláskötetet nyerheted meg a MoziCom jóvoltából, ha velünk játszol!

Az Érkezés provokatív sci-fi thriller, amely az idegenekkel való találkozás ürügyén bátran szól a félelmeinkről és az előítéleteinkről – de arról is, hogy ezt a félelmet képesek vagyunk legyőzni, ha jól használjuk az agyunkat és a szívünket. Már megint nem kevesebbről van szó, mint az emberi faj túléléséről. Amikor a számunkra ismeretlen létforma képviselői leszállnak a Földön, először nem értünk semmit. Technikai fejlettségük évszázadokkal, ha nem évezredekkel előttünk jár, talán semmi esélyünk sem lenne, ha harcba bocsátkoznánk velük.

A kapcsolatfelvétellel egy tudóscsoportot bíznak meg, amelyet a nyelvész Louise Banks (Amy Adams) vezet. A tudósoknak azonban nincs túl sok idejük rá, hogy kérdéseikre választ találjanak, versenyt kell futniuk az idővel, hiszen a politikusok és a katonák – főleg a katonák – más eszközöket részesítenének előnyben. Ebben a helyzetben a tudósoknak személyes kockázatot is kell vállalniuk. Természetesen vezetőjüknek, a nyelvésznek is. Nem csupán tudományos kíváncsiságból, hanem mert ő is hamar rájön, hogy itt valóban az emberi faj túlélése a tét.

Olvasd el a filmről írt kritikánkat:

Fogadd az időt szívedbe – Érkezés

Tudtad?

A rendező Villeneuve, a látványtervező Patrice Vermette és az operatőr Young együtt alkották meg az Érkezés esztétikáját, képi világát. Az operatőr a saját bevallása szerint ehhez a munkához inspirációt merített egy fiatal skandináv fotós, Martina Ivanov munkáiból, s közülük is elsősorban a „Speedway” című sorozatból, amely a fény és a sötétség éles kontrasztját hangsúlyozza:

 

img_01

Villeneuve sokat töprengett a két földönkívüli, Abbott és Costello külső megjelenésén. Ők azok, akik az űrhajó belsejében közeli kapcsolatba kerülnek a földi tudósokkal. De hogyan néz ki egy földönkívüli? Nehéz kérdés, és nincs is rá egzakt válasz. Pedig ők is főszereplők. És nagyot kell hogy szóljanak…

Tekintve, hogy megjelenésük a Föld szinte teljes lakosságát felrázta, mégsem lehetnek mikrobaméretűek, és persze nagyon intelligensek is, úgyhogy az agyuk sem lehet akkora, mint egy borsószem – jegyzi meg Villeneuve. – Szóval a megjelenésüknek is jelentősnek kell lennie, ki kell emelkedniük a környezetükből. Lehet, hogy nem nagyon tudományos, amit mondok, de a filmben mindenesetre így működnek a dolgok.

Végül Villeneuve és a festő Carlos Huante együtt próbálták megalkotni az általuk elképzelt földönkívüli lényeket, s a látvány elég eredetire sikerült. Semmi hasonlóság E.T.-vel vagy bármelyik korábbi hollywoodi űrlénnyel…

Ha velünk játszol, megnyerheted a novelláskötetet, benne az Érkezés című film alapjául szolgáló az Életed története című novellával a MoziCom jóvoltából!

A válaszhoz segítséget a film kritikájában találsz.

 

FRISSÍTÉS: a játékot lezártuk, a nyerteseket értesítettük.

 

***

Az Érkezés tiszteletére sci-fi hetet tart a Filmtekercs: olvasd el írásainkat az inváziós sci-fi filmekről, Ted Chiangról és az Érkezésről itt!

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya