Játék

Nézd meg a Sieranevadát moziban! – JÁTÉK

A Kortárs Építészeti Központ immár 9. alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat a Toldi moziban március 2-5. között. A széles műfajú filmválogatás egyik darabja a kortárs román film egyik legmeghatározóbb darabja, Cristi Puiu Sieranevada című alkotása. Páros jegyért játszhatsz velünk és szélesvásznon láthatod az eddig itthon csak elvétve bemutatott filmet.

Valahol Bukarestben, három nappal a párizsi Charlie Hebdo támadás után és negyven nappal apja halála után, a negyven éves Larry a szombatot családjával tölti az elhunyt emlékére. Persze semmi sem úgy történik, ahogyan azt eltervezték. Heves viták alakulnak, Larry kénytelen szembenézni múltjával és félelmeivel, felülvizsgálni helyét családjában. Nem marad más választása, mint hogy elmondja az igazat. Keserédes portré a családokat és társadalmakat széttépő bizalmatlanságról. Emlékeket idéző klausztrofób terek, amikben néha elnevetjük magunkat, de csak olyan kelet-európaiasan.

A kortárs román film évek óta hódít a különböző filmfesztiválokon. Egy másik román rendező, Christian Mungi,  4 hónap 3 hét 2 nap című filmjével 2007-ben az Arany Pálmát, a Dombokon túl című drámával pedig 2012-ben a legjobb forgatókönyvnek járó díjat elnyerő rendező legújabb, Érettségi c. filmjét is nagyon jól fogadták.

Cristi Puiu Sieranevadáját jelölte Románia az Oscar gálára a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájában. A végső 5 filmet tartalmazó listára végül nem került be, így Az ember, akit Ovénak hívnak, A homok alatt, Az ügyfél, Tanna és Toni Erdmann küzdenek a szoborért ma este.

A szűk bukaresti panelba több mint egy tucat rokont bezsúfoló rendező klausztrofób terei által megtapasztaljuk a városhoz fűződő személyes kapcsolatok, a történetmesélés, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének egymástól elszakíthatatlan voltát.

Az alkotás Cristi Puiu negyedik nagyjátékfilmje. Az alkotás egy román hagyományt, a temetés után negyven nappal megtartott megemlékezést (parastas) mutat be, jobban mondva nem a vallási szertartás áll a középpontban, sokkal inkább az azon résztvevők beszélgetései.

Puiu a kolozsvári vetítés előtt mindenekelőtt elnézést kért, amiért közel három órás alkotással „terheli” nézőit. Úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy mit jelent három órát végigülni, így ha valaki unatkozni fog, vagy elhagyja a termet, nem fog megsértődni. A helyszínről azonban senki nem távozott, és unatkozni sem igen volt idő, a hazai közönség értette az alkotás humorát is.

Ha kedved kaptál a filmhez, játssz velünk és nyerj páros jegyet az idei Budapesti Építészeti Filmnapok keretén belül megtartott vetítésre.
Válaszodhoz segítséget itt találsz.

 

FRISSÍTÉS: a játékot lezártuk, a nyerteseket értesítettük.

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya