Játék

Nézd meg a Sieranevadát moziban! – JÁTÉK

A Kortárs Építészeti Központ immár 9. alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat a Toldi moziban március 2-5. között. A széles műfajú filmválogatás egyik darabja a kortárs román film egyik legmeghatározóbb darabja, Cristi Puiu Sieranevada című alkotása. Páros jegyért játszhatsz velünk és szélesvásznon láthatod az eddig itthon csak elvétve bemutatott filmet.

Valahol Bukarestben, három nappal a párizsi Charlie Hebdo támadás után és negyven nappal apja halála után, a negyven éves Larry a szombatot családjával tölti az elhunyt emlékére. Persze semmi sem úgy történik, ahogyan azt eltervezték. Heves viták alakulnak, Larry kénytelen szembenézni múltjával és félelmeivel, felülvizsgálni helyét családjában. Nem marad más választása, mint hogy elmondja az igazat. Keserédes portré a családokat és társadalmakat széttépő bizalmatlanságról. Emlékeket idéző klausztrofób terek, amikben néha elnevetjük magunkat, de csak olyan kelet-európaiasan.

A kortárs román film évek óta hódít a különböző filmfesztiválokon. Egy másik román rendező, Christian Mungi,  4 hónap 3 hét 2 nap című filmjével 2007-ben az Arany Pálmát, a Dombokon túl című drámával pedig 2012-ben a legjobb forgatókönyvnek járó díjat elnyerő rendező legújabb, Érettségi c. filmjét is nagyon jól fogadták.

Cristi Puiu Sieranevadáját jelölte Románia az Oscar gálára a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájában. A végső 5 filmet tartalmazó listára végül nem került be, így Az ember, akit Ovénak hívnak, A homok alatt, Az ügyfél, Tanna és Toni Erdmann küzdenek a szoborért ma este.

A szűk bukaresti panelba több mint egy tucat rokont bezsúfoló rendező klausztrofób terei által megtapasztaljuk a városhoz fűződő személyes kapcsolatok, a történetmesélés, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének egymástól elszakíthatatlan voltát.

Az alkotás Cristi Puiu negyedik nagyjátékfilmje. Az alkotás egy román hagyományt, a temetés után negyven nappal megtartott megemlékezést (parastas) mutat be, jobban mondva nem a vallási szertartás áll a középpontban, sokkal inkább az azon résztvevők beszélgetései.

Puiu a kolozsvári vetítés előtt mindenekelőtt elnézést kért, amiért közel három órás alkotással „terheli” nézőit. Úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy mit jelent három órát végigülni, így ha valaki unatkozni fog, vagy elhagyja a termet, nem fog megsértődni. A helyszínről azonban senki nem távozott, és unatkozni sem igen volt idő, a hazai közönség értette az alkotás humorát is.

Ha kedved kaptál a filmhez, játssz velünk és nyerj páros jegyet az idei Budapesti Építészeti Filmnapok keretén belül megtartott vetítésre.
Válaszodhoz segítséget itt találsz.

 

FRISSÍTÉS: a játékot lezártuk, a nyerteseket értesítettük.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..