Fókuszban Játék

Nyerj mozijegyet a V4 Filmfesztiválra!

Szerdától szombatig rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban a V4 Filmfesztivált, vagyis a visegrádi négyek kulturális bemutatkozását. Sok szó lesz a koprodukciós lehetőségekről, de vászonra kerülnek magyar, cseh, szlovák, csehszlovák és lengyel klasszikusok és ínyencségek egyaránt.

Alább most játékot hirdetünk. Olvasd el a péntek és szombat esti a film részleteit, majd az alábbi űrlapon jelöld meg, melyikre szeretnél páros jegyet kapni. Egy kis szerencsével lehetőséged van a meghívásunkkal mozizni. Sorsolás csütörtök este.

Kingszájz | Február 16. péntek 21.00
lengyel sci-fi vígjáték eredeti nyelven, magyar felirattal, rendezte: Juliusz Machulski, 1988, 105’

Juliusz Machulski több szatirikus sci-fiben is ábrázolta a lengyel társadalom kommunizmusbeli kifordított világát. Ilyen volt például a nyolcvanas években idehaza is fantasztikus népszerűségre szert tett Szexmisszió, amely egy kizárólag nőkből álló társadalomba tévedt férfiember hányattatásait mesélte el. És ilyen a Kingszájz is, amely egy fiatal tudós kalauzolásával kísér el bennünket Suflandiába, a fiókok országába. Ez a különleges ország, ahol nincsenek nők, egy könyvtár pincéjében található, és törpe méretű emberkék dolgoznak benne pici kiváltságokért egy diktátor uralma alatt. A legengedelmesebb alattvalók jutalma az, hogy egy szer segítségével elérhetik a királyi méretet, azaz a valóságos emberi nagyságot, és elhagyhatják Suflandiát.

 

Menekülés a Szabadság moziból | február 17. szombat 21.00
lengyel játékfilm eredeti nyelven, angol és magyar felirattal, rendezte: Wojciech Marczewski, 1990, 93’

A Főcenzori Hivatal egyik beosztott cenzorát furcsa esethez hívják ki. A Szabadság filmszínházban egy filmben leáll a történet, és a szereplők a saját életüket kezdik élni, a saját problémáikat mondják, megszólítva a nézőtéren ülőket. Kíméletlen igazságokat vágnak a cenzor szemébe, akit ez megdöbbent. Nem tud szabadulni a helyzetből. Kihívja a fő-fő párt és állami hivatalnokokat is, akik elmondják, hogy ez csak egy Woody Allen-filmben fordulhat elő. Bebizonyítandó vetíteni kezdik a Kairó bíbor rózsáját, melyből a főszereplő ebbe a lengyel filmbe keveredik…
Az 1981-ben hatalomra lépő Jaruzelski-féle katonai rendszer nem nézte jó szemmel, amikor Wojciech Marczewski rendező Hideglelés című rendszerkritikus filmjével megnyerte a Berlinale Ezüst Medve-díját és a kritikusok elismerését. Ezt követően, 1984-ben a rendező el is hagyta hazáját, s csak 1990-ben a Menekülés a Szabadság moziból című alkotásával tért vissza.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..