Kritika

Ahol a víz az úr – Mavericks – Ahol a hullámok születnek

Van egy hely Kaliforniában, ahol kedvező áramlások esetén a téli viharok óceánról érkező hullámai különösen magasra tornyosulhatnak. Ezek az óriási hullámok sokáig a helyi szörfösök titkai voltak – aztán 1990-ben egy fotóval címlapra kerültek, és onnantól a sportág élvezőinek egyik legfelkapottab helyszínévé vált. A hely – és az itt keletkező hullámóriások neve – Mavericks, a film pedig az utolsó ártatlan pillanatokban játszódik, mielőtt felkapottá vált.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Chasing Mavericks valós történeten alapul: a fiatalon, 22 évesen elhunyt szörflegenda, Jay Moriarty (Jonny Weston) mindössze 16 éves volt, amikor a gigantikus vízhegyeket meglovagolta – és ez meglehetős médiafigyelmet váltott ki akkoriban. Abban a korban, amikor a kaliforniai átlagtinédzsereknek a csajokon, a drogokon meg egymás szivatásán jár az esze, vagy jobbik esetben életük megalapozására készülnek és vadul tanulnak, ő egy nála sokkal tapasztaltabbaknak is az életébe kerülő sportteljesítményre vállalkozott – nem csoda, hogy a szörfösök számára ikonná vált, és ma is neveznek el róla versenyeket. Természetesen egyedül nem lett volna esélye túlélni a gyilkos, olykor több mint 20 méter magas hullámokat; Frosty Hesson (Gerard Butler) nevű mentora azonban néhány társával titokban már évek óta vágtázott a hátukon. Jaynek nem volt egyszerű meggyőzni a mogorva szörföst, hogy készítse fel a feladatra; a neheze azonban akkor kezdődik, amikor az rábólint a dologra. Az óceán kíméletlen erejével szemben kell megedzenie a testét, az izmait, a szellemét, a reflexeit és technikáját – végigmegyünk a sportfilmekben szokásos önsanyargatás, a mester által megkövetelt, elsőre érthetetlen engedelmesség összes fázisán.

Egy kicsit talán elvetették a sulykot a film készítői, amikor emellé még a személyes pokol mindenféle bugyraiba is belegyömöszölik szerencsétlen főhőst. Bár végülis nincs kizárva, hogy pont ebben a felkészülési időszakban történt, hogy saját családi problémáinak eszkalálódása is éppen ekkorra esett, miközben a kortársai ellenszenve is ekkor hágott tetőfokára, valamint a szerelmét is ekkor kellett meghódítania az amúgy folyton mosolygó, optimista srácnak – de ez elsőre inkább dramaturgiai fogásnak tűnik. Szerencsétlennek tényleg rengeteget kell szenvednie, hogy elérje végül a célját – és ez persze lehetőséget ad, hogy jó sok tanulság és könnyfakasztó érzelem férjen a két órás filmbe.

Érdekes módon ennek ellenére a film működik. A trailer még inkább cukros nyáltengert ígér, mint valódi, sós óceánt, de szerencsére ez csak részben válik valóra. A még éppen a tűréshatáron belül maradó sziruposságot jól kiegyensúlyozza a vízi élet és a természet erőivel való küzdelem, na meg a fantasztikus hullámok látványa.

Gerard Butler és Jonny Weston mellett ugyanis van még egy főszereplője a történetnek: az óceán. A tajtékzó víz, a szikláknak csapódó őserő, a felszínt hasító szörfösök bizony viszik a hátukon a filmet. Nem véletlen, hogy a gyönyörűen fényképezett extrémsportos HD videók népszerűek a neten – a vásznon nézni ilyesmit pedig székbenyűgöző és felemelő érzés egyszerre. A két főhős játéka eltörpül emellett. Nem mintha rosszul játszanának – külön jópont, hogy tényleg szörfölnek mindketten –, de azért ez inkább B-kategóriás film lenne a sokemeletes hullámfalakba temetkező szörfösök és a sziklákon szétporló tajték látványa nélkül.

Tegyük még hozzá, hogy egy kicsivel hosszabb a film a kelleténél (az utolsó pár perc bizony óriási kár volt bele), de ennek ellenére nagyon kellemes meglepetést okozó, szép film a Mavericks – Ahol a hullámok születnek. Nem biztos, hogy mindenkinek való, de aki szereti a tengert, annak nem fog nehezére esni elnézni a hibákat.

Értékelés: 6/10 

 

 

Mavericks – Ahol a hullámok születnek (Chasing Mavericks)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 116 perc, 2012

rendező: Curtis Hanson
forgatókönyvíró: Brandon Hooper, Kario Salem
operatőr: Bill Pope
producer: Curtis Hanson, Brandon Hooper, Jim Meenaghan
vágó: John Gilbert

szereplők:
Jonny Weston (Jay Moriarity)
Gerard Butler (Frosty Hesson)
Elisabeth Shue (Christy Moriarity)
Abigail Spencer (Brenda Hesson)
Leven Rambin (Kim)
Scott Eastwood (Gordy)
Alexander Kanellakos (Surfer)
Taylor Handley (Sonny)
Jenica Bergere (Zeuf)

IMDb

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés