Kritika

2D – Bosszúállók

Nyaff. Nem elég jó a film. Hiába nem szimpatikus finnyáskodni, mégis muszáj: Joss Whedon ugyan remek munkát végzett szinte minden tekintetben, a szereplők sérthetetlensége mégis meggátolta, hogy mélységet adjon a Bosszúállóknak. Minden lelemény, szórakozás, látvány és Vasember dacára a Bosszúállók lapos.

A cikk írásakor a Bosszúállók 8,8-as értéken áll az IMDb-n, előkelő helyen minden idők legjobb filmjei között. A Rotten Tomatoes szerint a tetszésátlaga 93% a kritikusok között és 96% a közönség alapján. Mégis elő kell venni a nyafka filmkritikus-figurát, mert ennyire pedig nem jó a film: komolyan senkit sem érdekel, hogy mennyire lapos és mennyire nincs benne tétje semminek?

A Bosszúállók hibája, hogy nincs kiért izgulni. A Vasember, Amerika kapitány, Hulk/Banner és Thor sérthetetlenek: az ellenség sem árt nekik, és egymás között sem verekedhetnek egy igazit. Legföljebb a páncéljuk karcolódik. Muszáj így lennie? Christopher Nolan Batmanjeiben a sötét lovagnak van vesztenivalója; drámai bukással is zárulnak, ezidáig. Az X-Men filmekben rendszeres a személyes tragédia. De a Marvel-bosszúállók lezuhanhatnak az égből, rájuk omolhat a fél világ, odakenhetik egymást a falhoz páncéljuk, izmaik, varázsszereik teljes erejével, és még csak nem is fáj nekik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: és még csak nem is fáj nekik! Mivel pedig említésre méltó kételyeik sincsenek, szeretteikért sem kell aggódniuk, személyiségük sem fejlődik, hát minden mélység kiveszik a filmből: tét nélkül szükségszerűen lapos az egész. 2D, ott marad a vásznon, nem hat közelebb.

Joss Whedon ezen az egy hibán kívül parádésan teljesített, miatta emelkedett a film a műfaj magaslataira. A különböző jellemű hősöket működő csapattá dolgozta össze – de az is érdem, hogy meg tudta tartani őket önálló személyiségnek, olyannak, amilyennek az előzményfilmekből megismertük őket. A sokszereplős játékban valamennyien megkapják a csillogás lehetőségét. (Ez Whedon rutinja: lásd Firefly.) A kiváló rendezés és az elfogadható forgatókönyv miatt egy-két pillanatban olyan jeleneteket teremt a film, melyek idézhető klasszikussá is válhatnak, és emellett végig üdítő a tempó, a szórakozás, a leleményesség. És a látvány: nem egy Avatar, de azért kidolgozott darab e téren is. Mégsem tudom leküzdeni az érzést, hogy lapos lényeket bámulok Síkföldön.

Joss Whedon híres arról, hogy nem kíméli a szereplőit, a Buffy– és a Firefly-univerzumban például főszereplőket is megölet. Most azonban megkötötték a kezét. Mindenki tudja saját gyerekkorából, hogy ha a kölcsönkapott játékszerekre vigyázni kell, akkor nem lehet jót játszani velük: a legfényesebb játékok érnek a legkevesebbet, a legkarcosabbakkal volt a legjobb a mulatság. A Bosszúállók csillognak-villognak, de hozzájuk nem szabad nyúlni. Pedig – mert bízom az emberekben – biztos vagyok benne, hogy a közönség is jobban vágyik az igazi játékra, mint az üvegen át bámulható Síkföld-kiállításra. Nekem pedig elegem van a kényszerű nyafogásból és elegem van a 2D-ből. Látni akarom, ahogy a film kinyúl felém! Tud a műfaj sokkal többet is! Hiába jelentett a Bosszúállók májusi karácsonyt a képregény-rajongóknak, 2012 végül a sötét lovag éve lesz.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya