Kritika

A krimisiker végre ideért – A tetovált lány

A tetovált lány (Noomi Rapace)
A tetovált lány (Män som hatar kvinnor)

A tetovált lány (Noomi Rapace)A tetovált lányt messze megelőzte a híre. Ez persze nem csoda: a magyar mozik másfél éves lemaradásban vannak a bemutatásával. De nem is igazán a film az, ami a port felkavarta, hanem a könyv, amiből készült: az viszont szerencsére elég régóta elérhető magyarul is. Sőt, komoly rajongótábora is kialakult.

Egy hihetetlenül izgalmas, feszült, skandinávosan sötét feminista krimiről szóltak a hírek. Stieg Larsson ugyan már nem élt, mikor kiadták regényeit, de 2008-2009-ben Európa és a világ legnépszerűbb szerzőjévé vált Millenium trilógiájával, amelynek első része A tetovált lány (eredeti címén: Férfiak, akik gyűlölik a nőket). A film azonban alatta marad az színvonalnak, amit a könyv elképesztő sikere alapján várnánk: a nyomasztó svéd hangulat ugyan megvan, de csak néhány jelenet feszült – az is csak a brutális, kendőzetlen erőszaktól – , a fordulatok előre láthatóak, a feminista (vagy bármilyen egyéb) mondanivaló pedig finoman szólva is jelentéktelenné sikkad.

A történet eléggé tipikus: egy újságíró és egy őt megfigyelő hacker egy 40 évvel ezelőtt gyilkosságot nyomoznak ki – pontosabban egy szép, szőke lány rejtélyes eltűnését. A megbízást egy dúsgazdag konszern tekintélyes tagja adja, a szálak felfejtegetése pedig a tehetős família sötét titkainak közelébe vezeti a kutakodó párost. A kirakós darabjai részben a hatvanas évekből származnak, részben az egyik főszereplő gyerekkorának emlékei közül, meg persze azok a jelek sem mellékesek, hogy a jelenben ki hogyan reagál a szimatolókra. Így alakul ki a kép, amiben feltűnnek nácik, sorozatgyilkosok, gyáva és bátor nők meg férfiak. Igazából semmi meglepő: miközben megpróbáljuk előre kitalálni, ki a gyilkos, a hasonló krimikben szokásos tipikus köröket futjuk végig.

Nem csak a történet, a film megvalósítása is teljesen átlagos. Szép, pontos, de kiszámítható minden jelenet, beállítás, nem sok ötletességet fedez fel a nyomozgatás szüneteiben a néző.

Ami kiemeli egy kicsit a szürkeségből A tetovált lányt, az a két egyáltalán nem átlagos főszereplő. Az egyikük egy újságíró, a másikuk egy biztonsági cégnél magánnyomozó és hacker. Persze, nem a foglalkozásuk a különleges: a krimikben – a rendőrök után – a leggyakoribb főszereplők az újságírók meg a magánszimatok. Csakhogy a film azzal kezdődik, hogy az újságírót elítélik, mert pert nyert ellene egy fegyverbiznisszel megvádolt cég feje, a hacker pedig maga a tetovált lány. Fotografikus memóriával, hihetetlen méretű agresszióval és nagyon sötét múlttal rendelkezik, ebből kifolyólag a lehető legantiszociálisabb, televarrt, teleszurkált személyiség, nem mondhatni éppen normálisnak. Mégis, az ő küzdelmei a saját belső és külső démonaival a legérdekesebbek: a film legjobb részei azok, amik nem a rejtély felgöngyölítéséről, hanem róluk szólnak – külön-külön vagy együtt.

Fontos hangsúlyozni, hogy elég durva, naturalisztikus jeleneteket láthatunk – kár, hogy szinte csak ezek dobják meg az adrenalinszintünket, ezt nem mondanám erénynek, sőt. Kicsit öncélúnak tűnik – sosem veszi ki jól magát, ha egy film szimplán az erőszaktól (esetleg a szextől) lesz izgalmas.

Persze, szükség van erre is. A tetovált lány szerint a világ nem egy kellemes hely. Tele van őrültekkel, perverzekkel és csak szimplán elviselhetetlen emberekkel. Ezen nem segítenek a gyönyörű hóval borított skandináv fenyőerdők, a napfényben csillogó tavak sem. Éppen ezért furcsa, oda nem illő a film vége, az összes szál gondos elvarrása sem. Mivel két és fél órás filmről van szó, szálakból van bőven – a bogozgatás azonban az elején azért unalmas, mert a rengeteg információból nem tudjuk, mivel érdemes foglalkozni, mi fog ebből kisülni – a végén pedig azért, mert pontosan lehet tudni.

Ettől függetlenül egy korrekt, bizonyos szempontból érdekes, hangulatos krimiről van szó – de aki csak a filmet látja, az sosem fogja megérteni a könyv körüli felhajtást.

A tetovált lány (Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo)
színes, feliratos, svéd-dán-német thriller, 152 perc, 2009

rendező: Niels Arden Oplev
író: Stieg Larsson
forgatókönyvíró: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
zeneszerző: Jacob Groth
operatőr: Jens Fischer, Eric Kress
producer: Soren Starmose
vágó: Anne Osterud

szereplők:
Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist)
Noomi Rapace (Lisbeth Salander)
Sven-Bertil Taube (Henrik Vanger)
Lena Endre (Erika Berger)
Peter Haber (Martin Vanger)
Peter Andersson (Nils Bjurman)
Ingvar Hirdwall (Dirch Frode)
Marika Lagercrantz (Cecilia Vanger)

IMDb-átlag: 7,7
http://www.thegirl.co.uk/

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya