Kritika

Let’s talk about sex – Q – Érzékek birodalma

max1351025689-back-coverA szex még mindig egy kényes téma, ha filmről van szó. Van az a véglet, amikor habos-babos témává varázsolják, és nem mernek róla beszélni, és van az is, amikor a film középpontjába állítva mindent alárendelnek neki, akár ész nélkül is. Nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ami pont befogadhatóvá és a mondanivaló szempontjából indokolttá teszi a túlzott szexualitást. Laurent Bouhniknak, a Q -Érzékek birodalma rendezőjének sajnos nem sikerült ezt kiviteleznie.

Merthogy összeeszkábált egy olyan történetet, ami állítólag az emberi kapcsolatokról, a társadalmi és anyagi problémákról, a párválasztás nehézségeiről szól, és mindezt a szexen keresztül bemutatva, de az egész tökéletesen hiteltelen és életképtelen lett. – Előre szólok, csúnya szavak következnek! – A főhős lány Cécile egy bájos, magával ragadó, kissé túlfűtött lánynak indulhatott eredetileg, de mire a végeredmény megszületett, csak egy idegesítő, mindenkit irányítani akaró, lelkileg sérült szűzkurva lett, ami még mindig nem lenne nagy probléma, ha ismernénk a motivációit, de azon kívül, hogy az apja meghalt és ő ezt nagyon fájlalja, nem tudunk meg semmit. Egyszerűen lébecol a nagyvilágban, próbálja megdugatni magát mindenféle férfiúkkal, aztán általában meggondolja magát és sír. De motiváció, jellemfejlődés… na, az nuku. És ugyanez elmondható a többi karakterről is. Mindegyikük találkozik Cécillel, és mindenkinek megváltozik ezután az élete, de ezek a változások nincsenek kiaknázva, semmi „miért?” és „hogyan?” jellegű kérdést nem szabad feltenni őket illetően, választ úgysem találunk.

Maximum annyit, hogy „mert ilyenek a férfiak” vagy „ezek a nők” szintű megoldásokat kaphatunk (nem is beszélve „a raszták mindig füvesek és a füvesek mindig raszták” örökbecsűről). Hiszen az egész film egy óriási sztereotípiahibrid, de ezeknek a sztereotípiáknak a megkérdőjelezése, feltárása nélkül. Egyszerűen csak összezsúfolták őket, telerakták meztelen nőkkel és köszönik szépen a figyelmet. Mert ha egy párkapcsolat nem működik, akkor ugye egyértelmű, hogy a női fél rögtön leszbikussá avanzsál – a férfi néző legnagyobb örömére, ha meg éppen úgy alakul, akkor tényleg kurvának áll… MINDENKI. És igen, a férfi néző talán még jól el is lesz a moziban, hiszen láthat sok segget, mellet és puncit, de a női nézőnek még csak hasonló élvezeti faktorok sem jutnak: ugyanis a meztelen nők legritkábban is három percenként biztos hogy kitöltik a vásznat, míg a férfiakról ez nem igazán mondható el.

 

http://youtu.be/Pb4nVeUMR3w

Igencsak az a benyomásom támadt a film során, hogy egy burokban, leszbikus pornón nevelkedett férfi olvasott valamicskét arról, hogy a női lélek állítólag összetett, meg hogy a szex, az fontos. És ebből később rendezett egy filmet. Csakhogy a karakterek ugyanolyan „sokrétűek” maradtak, mint pornós őseik, a történetvezetés sem lett sokkal színesebb, és a rendező valószínűleg sosem tapasztalta meg, hogy milyen is a szex, meg a szerelem nevű valami a való életben.

Ami pozitívumot meg kell említeni: van kettő igazán szívmelengetően aranyos ötlet a Q – Érzékek birodalmában (de ez is csak a kép világ megálmodóját dicséri), amit most nem lövök le, hogy az esetleges nézőnek okozzunk egy kis örömet is. Illetve nem olyan rosszak a színészek… legalábbis a film színvonalához képest biztos nem. Ha más nem, akkor a hölgyek ígéretes pornós karrier előtt állnak. De összességében sajnos ez a film nagyot bukott a hiteltelensége és valószerűtlensége miatt, miközben végig halálosan komolyan próbálta venni önmagát. Sajnos végül abszolút nevetséges lett.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com