Kritika

3D-ben is pont olyan jó – Jurassic Park 3D

Jurassic-Park-3DKözeledik Spielberg méltán híres dinós trilógiájának folytatása, nyilvánvaló, hogy a premier előtt a stúdió némi leporolgatással igyekszik újabb és újabb dollárokat kinyerni az előző részekből is. A háromdésítés magától értetődően kifizetődő ötlet, a film értékéhez azonban valljuk be, vajmi keveset ad hozzá. Ennek ellenére mindenki menjen csak el megnézni a Jurassic Park első részét – az idősebbek nosztalgiából, a fiatalabbak a kötelező jelleg miatt.

Nem hiszem, hogy tudnék újat mondani Spielberg ma már klasszikusnak számító, idén éppen húszéves blockbusterjéről, Michael Crichton zseniális (igen, a könyv most is jobb, mint a film) regényéből roppant szórakoztató, mai mércével is tökéletesen működő filmet tett össze a rendezőóriás. A sztorit csak a fiatalabbak kedvéért foglalom össze. John Hammond (Richard Attenborough) különleges hétvégi kiruccanásra hívja Dr. Alan Grantet (Sam Neill) és Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) őslénykutatókat a jura-korban élt dinoszauruszokkal benépesített Őslényparkba. A kis csapathoz csatlakozik Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum életművének legszerethetőbb alakítása) káoszkutató és Hammond két unokája is (Joseph Mazzello és Ariana Richards). A remekül induló hétvége pokollá változik, amikor az áttörhetetlen biztonsági rendszert az egyik elégedetlen dolgozó kikapcsolja, és a dinók elszabadulnak.

Szuperizgis sztori szuperjól összerakva. Hogy tizenéves fejjel zabáltuk, nem csoda, de azt kell mondjam, mai fejjel nézve sincs miért szégyenkezniük az alkotóknak. A korának legfejlesztett filmes technológiájával megalkotott film nem hiába ért három Oscart 1994-ben: a legjobb vizuális effektusokért, a legjobb hangvágásért és hangkeverésért vitte haza az Akadémia szobrait. A film látványvilága abszolút rendben van még most, néhány jelenetben nyilvánvalóan feltűnik az eltelt húsz év, de összességében még mindig nagyon szórakoztató a Jurrasic Park.

Jurassic Park11.jpgPersze essen néhány szó a legújabb verzióról is. Rendszerint feleslegesnek érzem az utólagos héromdésítés, a Star Wars I. esetében egyenesen cikis lett a végeredmény, s bár most sem gondolom, hogy túl sokat adott volna az élményhez a plusz dimenzió, kétségkívül korrekt munkát végzett a technikus stáb. Ha ezzel az újítással be lehet csábítani az új generációt is a mozikba, hogy megnézze Spielberg egyik igazán emlékezetes művét, ám legyen!, hogy a premier előtt a stúdió némi leporolgatással igyekszik újabb és újabb dollárokat kinyerni az előző részekből is. A háromdésítés magától értetődően kifizetődő ötlet, a film értékéhez azonban valljuk be, vajmi keveset ad hozzá. Ennek ellenére mindenki menjen csak el megnézni az őslénypark első részét – az idősebbek nosztalgiából, a fiatalabbak a kötelező jelleg miatt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya