Kritika

3D-ben is pont olyan jó – Jurassic Park 3D

Jurassic-Park-3DKözeledik Spielberg méltán híres dinós trilógiájának folytatása, nyilvánvaló, hogy a premier előtt a stúdió némi leporolgatással igyekszik újabb és újabb dollárokat kinyerni az előző részekből is. A háromdésítés magától értetődően kifizetődő ötlet, a film értékéhez azonban valljuk be, vajmi keveset ad hozzá. Ennek ellenére mindenki menjen csak el megnézni a Jurassic Park első részét – az idősebbek nosztalgiából, a fiatalabbak a kötelező jelleg miatt.

Nem hiszem, hogy tudnék újat mondani Spielberg ma már klasszikusnak számító, idén éppen húszéves blockbusterjéről, Michael Crichton zseniális (igen, a könyv most is jobb, mint a film) regényéből roppant szórakoztató, mai mércével is tökéletesen működő filmet tett össze a rendezőóriás. A sztorit csak a fiatalabbak kedvéért foglalom össze. John Hammond (Richard Attenborough) különleges hétvégi kiruccanásra hívja Dr. Alan Grantet (Sam Neill) és Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) őslénykutatókat a jura-korban élt dinoszauruszokkal benépesített Őslényparkba. A kis csapathoz csatlakozik Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum életművének legszerethetőbb alakítása) káoszkutató és Hammond két unokája is (Joseph Mazzello és Ariana Richards). A remekül induló hétvége pokollá változik, amikor az áttörhetetlen biztonsági rendszert az egyik elégedetlen dolgozó kikapcsolja, és a dinók elszabadulnak.

Szuperizgis sztori szuperjól összerakva. Hogy tizenéves fejjel zabáltuk, nem csoda, de azt kell mondjam, mai fejjel nézve sincs miért szégyenkezniük az alkotóknak. A korának legfejlesztett filmes technológiájával megalkotott film nem hiába ért három Oscart 1994-ben: a legjobb vizuális effektusokért, a legjobb hangvágásért és hangkeverésért vitte haza az Akadémia szobrait. A film látványvilága abszolút rendben van még most, néhány jelenetben nyilvánvalóan feltűnik az eltelt húsz év, de összességében még mindig nagyon szórakoztató a Jurrasic Park.

Jurassic Park11.jpgPersze essen néhány szó a legújabb verzióról is. Rendszerint feleslegesnek érzem az utólagos héromdésítés, a Star Wars I. esetében egyenesen cikis lett a végeredmény, s bár most sem gondolom, hogy túl sokat adott volna az élményhez a plusz dimenzió, kétségkívül korrekt munkát végzett a technikus stáb. Ha ezzel az újítással be lehet csábítani az új generációt is a mozikba, hogy megnézze Spielberg egyik igazán emlékezetes művét, ám legyen!, hogy a premier előtt a stúdió némi leporolgatással igyekszik újabb és újabb dollárokat kinyerni az előző részekből is. A háromdésítés magától értetődően kifizetődő ötlet, a film értékéhez azonban valljuk be, vajmi keveset ad hozzá. Ennek ellenére mindenki menjen csak el megnézni az őslénypark első részét – az idősebbek nosztalgiából, a fiatalabbak a kötelező jelleg miatt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!