Kritika

90 perc kilóra – Ideglelés Csernobilban

Elhagyott épületek, kibelezett járművek, szélben nyikorgó óriáskerekek. Oh, hogy mit hozott volna ki ebből John Carpenter! Sajnos Bradley Parker rendező és három egész forgatókönyvíró kevés volt hozzá, hogy mindebből valami élvezhetőt kanyarítson a vászonra. Én kérek elnézést.

A mockumentary sosem volt éppen a kedvenc műfajom, de tény és való, hogy egy jó rendező kezében remek terepe lehet egy velőtrázó horrorfilmnek. Erre hajtott valószínűleg az alkotógárda is, hát megcsinálta a házifeladatát: tutira megnézett minden elődöt – erre ékes bizonyítékul maga a film szolgál, mely gyakorlatilag nem más, mint egy sereg klisé és már ezerszer látott jelenet tárháza. Talán még ezt is elnéznénk, ha lenne emellett bármi izgalmas vagy eredeti – erre azonban már nem futotta a díszes kompánia energiájából. A film egyetlen váratlan pillanatot nem okoz nekünk – az első fél óra kifejezetten unalmas –, a butaságoktól és következetlenségektől hemzsegő történet pedig csak ürügy arra, hogy legyen hogy elsütni a manipulatív riogatásokat.

Pedig pont elég jó az alaphelyzet, csodálatos a helyszín – Pripjaty szellemvárosa szinte kiált egy horrorfilm után –, sőt, még a konklúzió is érdekes lehetne, ha minimálisan is ki lenne dolgozva. Az Ideglelés Csernobilban azonban igazi high concept film, ami megrekedt készítésének első fázisában: az egymondatos összefoglalónál.

Adott hat fiatal (nem, nem érdemes megjegyezni egyetlen színész nevét sem), akik európai körutazásukra egy csernobili kirándulással tennék fel a koronát. Amikor azonban éjszakára az atomerőmű munkásainak egykori lakhelyén ragadnak, hamar kiderül, hogy Pripjaty nem is annyira elhagyatott, amennyire látszik. Mennyi mindent lehetett volna ezzel kezdeni, a film azonban vaktöltények durrogásától hangos. Az Ideglelés Csernobilban lehetett volna kamaradráma. Sajnos azonban a filmben nincs egyetlen tisztességes dialóg sem. Hőseink szinte szánkba rágják az információkat, a jellemábrázolás kimerül néhány archetípus felszkeccselésében. A szereplők közti konfiktusok felszínesek, a jellemfejlődés azonban tenyérbemászó. Lehetett volna egy retró zombifilm – a sugárfertőzött húszabálók azonban aggasztóan keveset vannak szem előtt, nem sokat tudunk meg rólunk, de még nagyobb gond, hogy szinte lesír a vászonról a low budget. Lehetett volna szofisztikált pszichohorror – az öncélú és borzasztóan kiszámítható ijesztegetés azonban egy csöpp teret sem enged a belső sötétség kifeslésének. Talán legközelebb a slasherhez jutott a film, van ám nyers húscafat dögivel, de a műfaj rajongói valószínűleg ennyivel nem érnék be.

Végeredményben egy fura keveréket kapunk a szubzsánerekből, egyik sem tud azonban kibontakozni annyira, hogy ne lenne folytonos hiányérzetünk. Még az áldoku is sántít – sehol a cameraman és a filmzene is időről-időre – a lehető leghatásvadászabb módokon – felcsendül. Az Idegleléssel debütáló Parker úgy tűnik mindent bele akart sűríteni a filmjébe, amiről csak úgy vélte, hogy jót tehet egy áldokus horrornak – végül azonban nem jutott másra, mint a közmondások örök vesztese, akit sokat markolt, de keveset fogott.


Ideglelés Csernobilban (Chernobyl Diaries)
színes, feliratos, amerikai horror, 90 perc, 2012

rendező: Bradley Parker
forgatókönyvíró: Oren Peli, Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
zeneszerző: Diego Stocco
operatőr: Morten Soborg
producer: Oren Peli, Brian Witten
vágó: Terri Taylor

szereplők:
Ingrid Bolso Berdal (Zoe)
Jesse McCartney (Chris)
Olivia Dudley (Natalie)
Dimitri Diatchenko (Uri)
Jonathan Sadowski (Paul)
Pasha D. Lychnikoff (orvos)
Nathan Phillips (Michael)
Devin Kelley (Amanda)

IMDb


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés