Kritika

A 18-as csapdája – A hírnök

Az Oxide és Danny Pang rendező-testvérpáros első amerikai (valójában Kanadában forgatott) filmjével nem vállalt nagy kockázatot. Maradtak az őket Hongkongban már híressé tevő kísértethorror alműfajánál. Ez önmagában nem is lenne baj, ha A hírnök is hozta volna A szem hideglelős hangulatát. De valami valahol félresiklott.

A film

Ahogy a Solomon család életében is. A városban lehetőséget nem találva, anyagilag és szellemileg kimerülten, utolsó esélyként elköltöznek egy észak-dakotai farmra, hogy újrakezdjenek mindent. A ház azonban sötét titkot rejt, amit a tinédzser Jess (Kristen Stewart) nagyon hamar megtapasztal. Seregekben gyülekező hollók, furcsa gyerekrajzok a poros ablakon, maguktól nyílódó és záródó ajtók jelzik, hogy ismeretlen erők munkálkodnak a háttérben.

Ezek az erők azonban sajnos csak a család számára ismeretlenek. A Pang testvérek ugyanis ezúttal fittyet hánynak a titokdramaturgiára, rögtön a film elején tudatják velük, kik a szellemek és miért vannak a farmon, és helyette kizáróan zsigeri ijesztgetésekkel akarnak szórakoztatni minket. Azért nem játszanak teljesen nyílt lapokkal, tartogatnak még meglepetést a fináléra – de azon már kevesen fognak meglepődni. A más kultúrkör semmit sem csorbít a rendezők visszatérő mondanivalóján: összetartást, szolidaritást és a családi értékek fontosságát hirdetik egy, a spirituálissal átitatott világban. Nem önmagában a konzervatív üzenettel van a probléma, hanem hogy az egyszerű, rutinszerű kivitelezés hiteltelenné teszi még ezt is. Hogy messzebb ne menjek, A szem-ben ugyanez a mondanivaló sokkal fogyaszthatóbban volt csomagolva. A hírnök nem kimondottan amerikai történet, Hongkongban sem mondott volna kevesebbet (vagy inkább többet). Nem mondható, hogy az új közeg inspirálóan hatott rájuk, így nem csoda, hogy a Veszélyes Bangkok önremake-jével vissza is tértek Ázsiába, majd a film bukásával ott is maradtak.

Mintha a testvérek az évek alatt elkényelmesedtek volna. Szerencsére ezúttal nem engedtek annyira a gyenge minőségű CGI csábításának, mint az egy évvel korábbi Re-Cycle esetében, de sajnos A szem formai átgondoltságát, virtuóz kamerakezelését sem találjuk már meg. A szem-ben remekül ráéreztek a szemműtét utáni lassú felépülés és az életlen képekkel rémisztgetés kapcsolatára, a négy évvel és négy filmmel később készült Re-Cycle viszont már csak a Silent Hill ötleteit újrahasznosító, zavaros mese lett. A lejtőn tovább haladva, A hírnök története nagy bizonyossággal előre kiszámítható, a rémisztgetések pedig erőtlenek, egyedül talán Jess első találkozása a természetfelettivel, ami tényleg hatásosnak mondható.

Egyszerűen fogalmazva működik a film, de túlságosan is úgy, ahogy az a horror nagy könyvében meg van írva. Rendezőink így abba a csapdába estek, hogy készítettek egy korhatáros filmet, amit pont a fiatalabb közönség élvezhetne jobban, aki még nem látta százszor a sablonos történetet, ezerszer az emberek háta mögé lopakodó rémségeket. Ha pedig egy film nem tud se narratív, se vizuális truvájokat felmutatni, és még a színészi alakításokkal sem dicsekedhet, akkor menthetetlenül az unalmas középszerbe süllyed. Azt hiszem sokatmondó, hogy az X-akták cigarettázó férfijaként ismert William B. Davis mindkét felbukkanásánál hosszan elidőztem azon, hogy milyen jó is lenne inkább azt a sorozatot nézni. Scully és Mulder paranormális esetei még negyven percben is sokkal lebilincselőbbek.

A lemez

Magyar és angol szinkronnal, illetve magyar felirattal indítható a film a lemezen, az érdeklődőknek extraként pedig egy werkfilm is helyet kapott rajta. A DVD-t alacsony ára teheti vonzóvá az egyszerű (vagy egyszeri?) szórakozást keresőknek.

Értékelés:

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya