Kritika

A beszélő mosómedve esete Dean Cainnel – A galaxis örzői

A galaxis őrzői (2014)

A_Galaxis_Orzoi-02A Marvel belépése a filmpiacra elhozta a Kánaánt a képregény szerelmeseinek. Mindegy, hogy ismert hősöket, vagy (idehaza) névtelen mosómedvéket eresztenek a vászonra, az eredmény szinte kivétel nélkül igényes, látványos és bitang szórakoztató lesz. Nincs ez másképp A galaxis őrzőivel sem, ami méltón viszi tovább Bosszúállók hagyományait.

A galaxis örzői képregény 1969 januárjában látta meg a napvilágot, a James Gunn filmjében feltűnő csapat tagjai azonban a 2008-ban gatyába rázott történet szereplői: a Marvel Univerzumban már korábban feltűnő karaktereket Dan Abnett és Andy Lanning szerzők terelték össze egy mindmáig futó kaland kedvéért. A filmben, nem úgy mint a papír verzióban, Peter Quillt (Chris Pratt) nem épp a világ megmentésének célja vezérelte, amikor összeverbuválta a nem éppen feddhetetlen úriemberekből álló teamet. A fosztogatásból élő férfi egy fura gömböt szerez, amire a galaxis legantipatikusabb figurája, Ronan (Lee Pace) is igényt tart. A túlélés  –  és persze a nagy lóvé  – érdekében kénytelen szövetkezni a bosszúéhes Drax-szal (Dave Bautista), a bérgyilkosnő Gamorával (Zoe Saldana), a beszélő mosómedvével, Mordállyal (eredeti hangja Bradley Cooper) és a szegényes szókincsű faszerű lénnyel, Groottal (eredeti hangja Vin Diesel). A sorozás olyannyira jól sikerül, hogy – minő meglepetés! – nemcsak a gonosszal számolnak le, de öribarikká is válnak a film végére. Nemcsak egymással, a nézővel is.

XXX GUARDIANS-GALAXY-MOV-JY-0693.JPG A ENTA titok nyitja egyértelműen a humor. James Gunn, aki forgatókönyvíróként is jegyzi a sztorit, nem aprózta el a dolgokat, nemcsak egy mókamikit írt a csapatba, hanem mindenkinek osztott a humorbombákból. Az első perctől kezdve röhögünk, és ez bizony elviszi a hátán a filmet. Nyilván a látványra sem lehet panasz – mégiscsak egy Marvel filmről beszélünk, vagy mi a szösz –, de most egyértelműen a humoré a főszerep. Nagy szerencse ez, mert ha egy percig is komolyan kellene vennünk ezt a filmet, nagy gondok lennének. Kezdjük azzal, hogy bizony ennél súlytalanabb fenyegetéssel még sosem álltunk szemben, folytassuk ott, hogy a sztori – ahogy sajnos annyi más Marvel filmben sem – megint nem volt képes kilépni a botegyszerűség bűvköréből.

De úgy tűnik, nincs is erre szükség a szórakoztatáshoz. Mindenki megkapja a magáét, van jó sok bunyó meg robbanás, szuper filmzene, Zoe Saldana csini a végtelenségig, sztárokban sincs hiány, és van két jópofa fickó, akiknek eddig nem jegyeztük meg a nevét. Dave Bautista, az egyébként hatszoros világbajnok pankrátor, néhány futottak még erőlegény szerep után most végre Draxként megkapta az áttörést jelenthető szerepet, amivel biztosan sokak kedvence lesz. A sok mellékszerep után szintén garantált kiugrást jelent Chris Pratt karrierjében is A galaxis örzői. A színész egy az egyben, mint a fiatal Dean Cain, Miller Zoltán magyar hangja még rá is tesz egy lapáttal az utánérzésre. Nincs ezzel semmi baj, minden korosztálynak meg kell legyen a saját Supermanje – a legifjabbnak most egy félig ember, félig idegen szélhámos jutott.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com