Kritika

Status quo New Yorkban – A biztonság záloga

Boaz Yakin szemlátomást továbbra sem tud lándzsát törni egyetlen műfaj mellett, a felnőtté válás és a szélsőséges környezeti tényezők kapcsolatát azonban még mindig kényszeresen kutatja. Így fordulhat elő, hogy A biztonság záloga valódi főszereplőjének nem is Jason Statham, hanem egy kínai kislány, illetve New York városa számít; e meglepő súlypontváltás pedig igencsak javára válik a rendező-forgatókönyvíró sablonokra épülő akciófilmjének.

Első látásra különös szerzetnek tetszik Boaz Yakin a tengerentúli filmgyártás világában, ugyanis eddigi mozgóképes életműve látszólag besorolhatatlan alkotóvá avatja. Forgatókönyvíróként tett már le az asztalra képregény- (A Büntető), illetve számítógépes játék-adaptációt (Perzsia hercege: Az idő homokja), sőt Clint Eastwood (A zöldfülű) keze alá is dolgozott. Utóbbi szkriptet ráadásul Scott Spiegellel közösen készítette el, akivel karöltve – s Eli Rothot hónuk alá csapva – egy horrorfilm-gyártásra specializálódott céget is alapított. S bár a vállalat nevéhez jószerivel csak a Motel-trilógia fűződik, a torture-horrorokat maximum a nézői kínszenvedés olcsó poénjával lehet kapcsolatba hozni a már direktorként jegyzett gyalázatos komédiájával, a Nagydumás kiscsajokkal.

A még közel sem teljes adattengerből úgy tűnhet, hogy Boaz Yakin nem válogatja, sokkal inkább váltogatja a mozgóképes szakmákat, illetve műfajokat; az eklektikusnak tetsző életműben azonban egy motívum mégis gyakorta visszaköszön. A New York-i születésű direktor előszeretettel boncolgatja szélsőséges élethelyzetekben a felnőtté válás lélektani folyamatát, a koraérett gyerekhősök pedig különösen érdeklik. Az Emlékezz a titánokra sportdrámája egy fajilag vegyes gimnáziumi focicsapat példaértékű sikertörténetét közvetíti a rasszizmustól forrongó hetvenes évekből. A Drágább a gyöngyöknél című romantikus drámájában egy fiatal haszid lány viaskodik a női szerepekkel, illetve a testiséggel. A Nagydumás kiscsajok árvaként felnőtt nőalakja pedig a rocklegenda hagyaték elherdálását követően áll a saját lábára. Ugyanakkor e félresikerült komédia fiatalabb hősnője már a rendező koraérett gyerekfiguráira is kiváló példaként szolgál: a Dakota Fanning alakította, kötekedő csemete agonizáló édesapja mellett cseperedik fel. A Kint az utcán afro-amerikai kissráca pedig nem elég, hogy félárva, alkoholista édesapja és kábítószerfüggő nővére mellett Brooklynban keresi a kenyerét egy díler kifutófiújaként.

Bár a helyszín ugyanaz, A biztonság záloga sematikus története (lásd például A kód neve: Merkúr vagy a Ne szólj száj! című alkotásokat) már egy kislány körül forog, akit fotografikus memóriája miatt a kínai maffia elszakít haldokló édesanyja mellől. A nyolcéves hősnő rövidesen egy vagyonokat érő számsor birtokába jut, s eltűnését követően nemcsak gazdái, hanem az orosz maffia, a korrupt rendőrség, s a kiégett ex-zsaruként visszaköszönő Jason Statham is a talpraesett gyermek után kajtat New Yorkban. A sztori sablonossága ellenére A biztonság záloga tartogat meglepetéseket, Boaz Yakin ugyanis a négy, egymás ellen dolgozó csapattal már meg tudja keverni úgy a kártyáit, hogy a nézőt a motivációk és alkalmi összefogások útvesztőjébe taszítsa. A szituációról szituációra érkező csavarok azonban nem hagynak teret sem a hősnő koraérett, sem az oltalmazó kedélybeteg jellemének részletgazdag kidolgozására. A túltárgyalt expozíciót követően a férfi múltjának rejtélyeit, illetve a kislány kényszerű életrevalóságának körülményeit a rendező csak felvillantani tudja két akciójelenet között.

De bármennyire is kár az életműben rendszeresen felbukkanó motívum háttérbe szorításáért, el kell ismerni, hogy Boaz Yakin bravúros akciószcénái adják A biztonság záloga savát és borsát. Kevés zsánerfilmbe sikerült szabatosan beépíteni New York városát, s ha Yakin akciófilmje nem is egy új Hétpróbás gazemberek vagy – néhány évtizeddel későbbi példát hozva – New Jack City, mind az összecsapásokban, mind a fordulatos cselekményben fajsúlyos jelenléttel bír a városi forgatag, illetve a metropolisz íratlan működési rendje. A rendező az ártatlan járókelőket is gondolkodás nélkül bevonja a hajtóvadászat ütközeteibe: ha például a főhősök egy szállodában rejtőznek, a kínai maffia kvázi elfoglalja az egész épületet. S mivel a szálak a városvezetés magasságaiba vezetnek, a metropolisz felsőbb jóváhagyással válik az erőszakhullám áldozatává. A hadi helyzetet ráadásul szokatlan józansággal kezeli Boaz Yakin: hősei nem nemesednek urbánus megváltókká, a túlélésre törekedve következetesen állítják vissza a status quo-t. Végeredményképpen A biztonság zálogában a korrupt üzelmekkel együtt működőképes New York javíthatatlan nagyvárosként tündököl.

A biztonság záloga (Safe)

színes, amerikai akciófilm, 94 perc, 2012

rendező: Boaz Yakin
forgatókönyvíró: Boaz Yakin
zeneszerző: Mark Mothersbaugh
operatőr: Stefan Czapsky
producer: Lawrence Bender, Dana Brunetti
vágó: Frédéric Thoraval

szereplő(k):
Jason Statham (Luke Wright)
Catherine Chan (Mei)
Anson Mount (Alex Rosen)
Chris Sarandon (Mayor Tremello)
Reggie Lee (Quan Chang)
James Hong (Han Jiao)
Robert John Burke (Wolf)

IMDb

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!