Kritika

A család kicsi kincse

A család útra kel, hogy kicsi kincsét eljuttassa a gyermek-szépségversenyre. Mire a VW kisbusz célba ér, a néző már azt sem tudja, fiú-e vagy lány, azt meg pláne nem, hogy vajon a család bolondult meg, vagy körülöttük az egész világ? Amerika röhög magán, és őszintén teszi.

Ütődött egy família: az apa mániája holmi kilenc lépéses (és teljesen használhatatlan) sikerrecept, a nagypapa virgoncabb, mint ifjúkorában, a tini fogadalomból megnémult, a nagybácsi pedig éppen túl van – ha túl van ugyan – egy alaposan megindokolt öngyilkossági kísérleten. Mindösszesen a két nő normális: a feleség józansága tartja össze ezt a kiscsoportos katasztrófát, Bogyó pedig, a család kicsi kincse – ő csak kislány.

Noha a leírás nyomán úgy tűnhet, hogy a film görbe tükröt tart Amerika elé, mégis motoszkál az emberben a sejtelem: ez bizony nagyon is elképzelhető összeállítás… Eladdig, hogy a történet végére már egyedül ők tűnnek normális embernek közel és távol, a többi meg egyszerűen – a tini érzékletes megfogalmazása szerint – mutáns.

Bogyó, ránézésre körülbelül Isten csodájára, második helyezett lett egy állami szépségversenyen. Aztán jön a telefon, miszerint az első helyezett kislány fogyasztótablettákat szedett, a család kicsi kincse tehát bekerül a végső fordulóba. A tinit és a nagybácsit nem lehet otthon hagyni, repülőre nincs pénz, anyu nem tud kézi váltóval vezetni, nagyapa pedig éppenséggel a kislány koreográfusa – a család tehát össze-összesúrlódva és szikrát hányva bezsúfolódik a vénséges-vén kisbuszba, s azzal irány Kalifornia.

Az apa filozófiája szerint a világ csakis győztesekből és mindenki másból, azaz a „vesztesekből” áll. Hiába áll égnek a család minden haja szála ettől az atyai életfelfogástól, az amerikai optimizmus meg a győzni akarás motivációja mégis működik. Ha nem megy, be kell tolni – márpedig nem megy, elakad, megáll, becsődöl, sőt épp meghal. Mégis menni kell. Ha a bibliai tíz csapás szabadult volna rá ilyen elszántsággal a világra, anno nem maradt volna kő a kövön.

Bizony mondom, ki nem állhatom az amerikai tanulságokat. A család összetartásával és közhelybarátaival, ha nagyvásznon látom, ki lehetne kergetni a világból. Node egészen más a helyzet, ha az örök tanulságok nagy nemzete saját magán röhögve adja elő őket. Uncle Sam kétrét görnyedve kacag, és úgy meséli önmaga világra szóló bölcsességeit. Nem csoda a film nagy sikere (8,1-es IMDb-átlagával a legjobb kétszázötven között van). Egyszerűen öröm nézni, ahogyan a flúgos család a maga napsugaras, vidám hülyeségével felforgatja a jobb sorsra csöppet sem érdemes Kaliforniát.

Tragikomédia lenne, ha egy percig is komolyan vennénk, de vétek volna az. Amerika szerencsére tud kacagni magán: hát megússza ennyivel, és mi egy kicsit jobban megszeretjük.

Aki meg nem, az mutáns.

A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine)
amerikai vígjáték, 99 perc, 2006

Rendezte: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Író: Michael Arndt
Operatőr: Tim Suhrstedt
Vágó: Pamela Martin
Zene: Mychael Danna

Szereplők:
Greg Kinnear (Richard)
Abigail Breslin (Olive)
Toni Collette (Sheryl)
Paul Dano (Dwayne)
Alan Arkin (a nagypapa)
Steve Carell (Frank)

IMDb-átlag: 8,1
www.foxsearchlight.com/littlemisssunshine

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya