Kritika

Másfél pontos, jóindulattal – A dilemma

Ez a film #minekvan? Tehetném fel a kérdést, ha a Twitterre írnám ezt a cikket, de valójában nem érne nagy veszteség. Ezt a filmet tényleg meg lehet beszélni 140 karakterben. De akkor #minekvan? És #minekvan DVD-n?

A film

Lehet, ez olyan, mint a Bűnös város. Ha egy film megbukott a moziban, akkor ki kell adni DVD-n, ott biztos a siker. Az a baj, hogy ez a film még csak meg sem bukott a januári premier idején. Tisztességes, egyszer nézhetős vígjáték – gondolhattuk, és voltak is ilyen elképzelések. De ez még csak az sem, hiszen ebből hiányzik, ami a legtöbb limonádéban megvan: egy jó történet, néhány jellem- vagy helyzetkomikum (ez lehet, hogy már nagy kérés) és legalább egy kicsit a közepes feletti alakítások.
A történet meglehetősen sablonos, legtöbbször unalmas: a két pár barátsága, majd egyikük hűtlensége, és az ebből eredő dilemma (elmondjam-e, mit tudok vagy inkább ne?) soknak kevés, kevésnek meg sok. Szeretetről és őszinteségről moralizáló drámához nyilvánvalóan súlytalan, egy napfényes-vicces filmbe pedig hogyan kerül a házasság témája.
A film főszereplője Vince Vaughn, akiről elsőre a Szakíts, ha bírsz és Jennifer “Jóbarátok” Anniston jut eszembe. Kérjük kedves nézőinket, ne kapcsoljanak el! Vannak még mások is, akik feltűnnek a filmben, szereplésnek nem annyira mondanám, színészi játéknak pedig hát. Az egyetlen vicces és kicsit – minimálisan – átgondolt karakter Zip (milyen név már…), a megcsaló, a harmadik fél, akinek izmos, félmeztelen felsőteste kitakarja a képet, és akit Channing Tatum alakít – vagy inkább domborít.
Igazából már csak azt nem értem, hogy kerül a képbe Ron Howard, aki legalább letett valamit az asztalra (nem, nem a Da Vinci-kódra gondolok). A Lánglovagok, az Apolló 13, az Egy csodálatos elme vagy a Frost/Nixon (bár az nem miatta jó) után még azért ilyen gyönyörűségek is megjelennek a portfolióban.
Szóval hogy ez a film #minekvan, azt nem tudjuk, egy 1,5-est azért kaphat 10-es skálán. Azt is csak azért, mert Winona Ryder a “jó nő arcát” veszi föl. Kicsit azért ő is domborít.

A lemez

Ha már a moziból korongra futott a film, tettek rá pár érdekességet. Az sem rossz, hogy görög felirattal nézhetjük, de elsőre nem ezt gondoltam. Néhány kimaradt jeleneten és Ron Howard bevezetőjén túl pár kisfilmet is kapunk. Ezek egy-egy jelenetet vesznek a filmből, és alakítanak tovább különálló egységgé.

A dilemma (The Dilemma)
színes, magyarul beszélő, amerikai film, 112 perc, 2011

rendező: Ron Howard
forgatókönyvíró: Allan Loeb

szereplők:
Vince Vaughn (Ronny Valentine)
Kevin James (Nick Brannen)
Winona Ryder (Geneva Brannen)
Jennifer Connelly (Beth)
Channing Tatum (Zip)

IMDb
www.thedilemmamovie.com

A DVD megjelenése: 2011. június 8.
Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1), cseh (DD 5.1)
Feliratok: magyar, angol, bolgár, cseh, görög
Extrák: Kimaradt jelenetek; Bevezető – A rendező, Ron Howard bevezetője; Kisfilm – Autó show, Kisfilm – A Chrysler székház, Kisfilm – Sajátos elfoglaltság, Kisfilm – A hamburgeresnél, Kisfilm – A jóakaró, Kisfilm – A fán, Kisfilm – Nick szembeszáll
Ár: 3190 Ft

 

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya