Kritika

Másfél pontos, jóindulattal – A dilemma

Ez a film #minekvan? Tehetném fel a kérdést, ha a Twitterre írnám ezt a cikket, de valójában nem érne nagy veszteség. Ezt a filmet tényleg meg lehet beszélni 140 karakterben. De akkor #minekvan? És #minekvan DVD-n?

A film

Lehet, ez olyan, mint a Bűnös város. Ha egy film megbukott a moziban, akkor ki kell adni DVD-n, ott biztos a siker. Az a baj, hogy ez a film még csak meg sem bukott a januári premier idején. Tisztességes, egyszer nézhetős vígjáték – gondolhattuk, és voltak is ilyen elképzelések. De ez még csak az sem, hiszen ebből hiányzik, ami a legtöbb limonádéban megvan: egy jó történet, néhány jellem- vagy helyzetkomikum (ez lehet, hogy már nagy kérés) és legalább egy kicsit a közepes feletti alakítások.
A történet meglehetősen sablonos, legtöbbször unalmas: a két pár barátsága, majd egyikük hűtlensége, és az ebből eredő dilemma (elmondjam-e, mit tudok vagy inkább ne?) soknak kevés, kevésnek meg sok. Szeretetről és őszinteségről moralizáló drámához nyilvánvalóan súlytalan, egy napfényes-vicces filmbe pedig hogyan kerül a házasság témája.
A film főszereplője Vince Vaughn, akiről elsőre a Szakíts, ha bírsz és Jennifer “Jóbarátok” Anniston jut eszembe. Kérjük kedves nézőinket, ne kapcsoljanak el! Vannak még mások is, akik feltűnnek a filmben, szereplésnek nem annyira mondanám, színészi játéknak pedig hát. Az egyetlen vicces és kicsit – minimálisan – átgondolt karakter Zip (milyen név már…), a megcsaló, a harmadik fél, akinek izmos, félmeztelen felsőteste kitakarja a képet, és akit Channing Tatum alakít – vagy inkább domborít.
Igazából már csak azt nem értem, hogy kerül a képbe Ron Howard, aki legalább letett valamit az asztalra (nem, nem a Da Vinci-kódra gondolok). A Lánglovagok, az Apolló 13, az Egy csodálatos elme vagy a Frost/Nixon (bár az nem miatta jó) után még azért ilyen gyönyörűségek is megjelennek a portfolióban.
Szóval hogy ez a film #minekvan, azt nem tudjuk, egy 1,5-est azért kaphat 10-es skálán. Azt is csak azért, mert Winona Ryder a “jó nő arcát” veszi föl. Kicsit azért ő is domborít.

A lemez

Ha már a moziból korongra futott a film, tettek rá pár érdekességet. Az sem rossz, hogy görög felirattal nézhetjük, de elsőre nem ezt gondoltam. Néhány kimaradt jeleneten és Ron Howard bevezetőjén túl pár kisfilmet is kapunk. Ezek egy-egy jelenetet vesznek a filmből, és alakítanak tovább különálló egységgé.

A dilemma (The Dilemma)
színes, magyarul beszélő, amerikai film, 112 perc, 2011

rendező: Ron Howard
forgatókönyvíró: Allan Loeb

szereplők:
Vince Vaughn (Ronny Valentine)
Kevin James (Nick Brannen)
Winona Ryder (Geneva Brannen)
Jennifer Connelly (Beth)
Channing Tatum (Zip)

IMDb
www.thedilemmamovie.com

A DVD megjelenése: 2011. június 8.
Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1), cseh (DD 5.1)
Feliratok: magyar, angol, bolgár, cseh, görög
Extrák: Kimaradt jelenetek; Bevezető – A rendező, Ron Howard bevezetője; Kisfilm – Autó show, Kisfilm – A Chrysler székház, Kisfilm – Sajátos elfoglaltság, Kisfilm – A hamburgeresnél, Kisfilm – A jóakaró, Kisfilm – A fán, Kisfilm – Nick szembeszáll
Ár: 3190 Ft

 

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

1 Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés