Kritika

A kamera mögött: Pados Gyula – Az Útvesztő: Tűzpróba

utvesztotuzprobaJames Dashner Az útvesztő tetralógiájának második része, a Tűzpróba jobban sikerült, mint elődje: izgalmasabb, látványosabb, fordulatosabb kalandban van részünk – többek között Pados Gyulának, a film hazai operatőrének köszönhetően.

Amíg Antal Nimród a Kontrolltól egyelőre csak az amerikai álom második vonaláig tudott jutni, Pados Gyulának sikerült, ami egykori kollegájának ez idáig nem: egyenes Hollywood szívébe landolt – méghozzá egy nem is akármilyen látványmozinál. A film legerősebb pontja egyértelműen a képi világa, Pados Gyula fantasztikus kompozíciókat alkotott. Természetesen nemcsak az operatőrnek, az egész vizuál csapatnak kijár az elismerés: gyönyörű, aprólékosan kidolgozott kis mikroverzumokat hoztak létre a film egyes egységeihez.

A történet második etapjában – a rajongók örülhetnek, Dashner 2016-ra ígéri az ötödik kötetet – hőseink, Thomas (Dylan O’Brien) és barátai miután sikerült megszökniük az útvesztőből, a Veszettnél landolnak. Hamar rájönnek, hogy ott tartózkodásuk célja nem éppen a nyaralás – a Veszett belőlük csapolná a Földet sújtó járvány ellenszeréhez vezető kutatások alapanyagát. Ismét szökniük kell: céjuk elérni az ellenállást, akikhez a perzseltföldön keresztül vezet az út.

utvesztotuzprobaA film tulajdonképpen a csapat menekülésének naplója, futás egyik veszélyből a másik menedéknek látszó pontig. A motivációk nem mélyültek, az információk nem bővültek – kismillió dologra még mindig nem kapunk választ –, ami marad a nézőnek, az az eyecandy. Az alkotók remek kontrasztokat állítanak elénk: így feszül egymásnak a Veszett indusztriális neonja a perzseltföld vakító homokjával, az elhagyott csatornák grafitivel futtatott betonfalai a túlélők bordélyának puha fényeivel, az egykori városok üveg és acélcsonkjai az ellenállás hegyek között megbúvó bázisával. A pusztulás meseszép mementói – katasztrófafilm rajongók előnyben, ezt biztosan látniuk kell. Ráadásul  azon ritka alkalmak egyike ez, amikor a 3D nem öncélú úri hívság, hanem bizony a kompozíció része.

utvesztotuzprobaNemcsak látvány van persze, izgalom is akad, a második részben a Siratókat ezúttal másmilyen szörnyek váltják: a buggyantak (vagy ahogy mifelénk szokás mondani, zombik) lesznek a menekülők legnagyobb riogatói. És akkor meg is érkeztünk a film hiányosságaihoz. Ezek közül pedig a legnagyobb az eredetiség. Nincs ugyanis új a nap alatt: összeesküvést már láttunk, a nagyobb jó lózungjait hangoztató szupergonosz szervezetet már láttunk, lázadó kiválasztottat már láttunk, csapatba verődött fiatalokat már láttunk, idősebb kérgesnek látszó, de vajszívű segítőket már láttunk – sorolhatnánk vég nélkül a tinikalandfilmek kötelező elemeit, melyek listáját bizony Az Útvesztő: Tűzpróba a mostanság egyébként minden egyéb frontot fenenépszerű zombikkal fejeli csak meg. Persze kérdés, rosszabb vagy jobb film lesz-e ettől az első részt is jegyző Wes Ball rendező alkotása? Kasszarobbantó, az biztos. A célközönség feltehetően hálás lesz, hogy sok kiábrándító tinifilm – gondoljunk csak a közepes A lázadóra vagy a botrányosan egyszerű A burokra – mellett egy igazán szórakoztató darabot is láthat, és ennél többet talán nem is vár tőle.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya