Kritika

A karakter kora – Adaline varázslatos élete

Blake-467Mit tennél, ha nem öregednél többet? Valószínűleg sokkal értelmesebb életet élnél, mint Adaline, akinek csak a menekülésre futja. Ennek ellenére is megszeretjük az Adaline varázslatos élete örök ifjú hölgyét – de valószínűleg csak azért, mert a szuperbájos Blake Lively alakítja.

Adaline-nal (Blake Lively) egy balesetet követően megáll az idő, elpereg mellette egy évszázad, megöregednek a szerettei, ő pedig csak nem öregszik. Egész életében menekül – mígnem beleszeret Ellisbe (Michiel Huisman). Arra azonban nincs felkészülve, hogy találkoznia kell a férfi apjával (Harrison Ford), akinek a kedvéért már egyszer majdnem lemondott az örökös futásról…

Romantika a köbön, a legklasszikusabb, már-már csöpögős fajtából. Ha lenne olyan műfaj, hogy téli-estékre-kakaóval, az Adaline varázslatos élete kiemelkedő mintapéldánya lehetne. Annak ellenére – vagy talán éppen amiatt – melengeti meg az ember szívét, hogy a giccs küszöbén egyensúlyoz, talán itt-ott már át is lendül a még kellemes határán. Blake Lively-nak azonban sok mindent megbocsát az ember: nem a szépsége, hanem a bája az, ami rabul ejti a női nézőket is – törékenysége, kortalan fénye átszövi a film minden kockáját. S mielőtt azt hinnénk, ez csupán a színésznő helyes arcocskájából fakad, fontos tisztázni, hogy ez bizony az alakítása. Adaline a kortalan, ő az, aki fiatal vonásai mögött egy évszázad bölcsességével tekint ránk. A film remekül játszik a főhősnő karakterével, szokszor láttatja a mellette feltűnő férfiakat kisfiúként, s megjelenését is egyfajta időtlen eleganciával jellemzi.

age_a_0Blake Lively-hoz remek játszótársak szegődtek, Harrison Ford nem egyszer bizonyította már, hogy nem áll távol tőle a romantika (Dolgozó lány, Sabrina, Ébredj velünk), Michiel Huisman pedig végre a Trónok harca és a Vadon epizódszerepei után valódi játékteret kapott, amivel élni is tudott.

Sajnos a film azonban nem tud élni a téma adta lehetőségekkel, nem tesz fel kérdéseket, nem gondolkozik – bennem például annyiszor felötlött, mégis mit tud kezdeni egy 100 éves nő egy 30 éves pasival? miért hordja a haját 70 év után is a negyvenes évek stílusában? –, csak a melodrámára fókuszál – és arra, hogy a kellő frissességet a narrációval adja meg. A filmet folyamatosan kommentálja a mesélő, hogy érdekes, új ízekkel töltse meg. Gondolnátok, hogy az Adaline varázslatos élete egy sci-fi? Bizony az, komoly tudományos magyarázattal szolgál ugyanis mindarra, amit látunk a vásznon. Sajnos azonban sem a narráció, sem a sci-fi vonal nem teljesedik ki, s így némileg gyökértelenül hat az egyébként teljességgel klasszikus filmben – amit azonban még így is lehet szeretni.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya