Kritika

A legviccesebb ügynök – A kém

89471-A-kem-Spy-akcio-vigjatek-Melissa-McCarthy-foszereplesevelAmikor a forgalmazó az idei nyár vígjátékának aposztrofálja A kémet, nem túloz – Paul Feig ügynökösdije igazi térdcsapkodós szórakozás, ahol a parodisztikus elemek, a szituációs poénok és a jellemkomikum egy tökéletesen vicces elegyben találkoznak.

Paul Feig berendezkedett a női filmekre, jó pár év tévézés után a Koszorúslányokkal dobott először nagyot, ahol rá is talált Melissa McCarthyra, akitől aztán már nem is volt hajlandó többet elszakadni. A Női szervekben McCarthy-nak még olcsó poénok jutottak, de A kém forgatókönyvét már Feig jegyzi, így kedvenc színésznőjének végre méltó humort tudott adni a szájába. Ez a film egyik legnagyobb erénye, hogy az alkotók értik a viccet, és abból csinálnak azt, ami arra valóban érdemes. A film egyáltalán nem finomkodik, de mégsem lesz alpári, hanem jó arányérzékkel lavíroz a kémfilm sablonok kifigurázása, a McCarthy alkatából fakadó viccek vagy a szimpla szitkom elemek között.

Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA elemzőjeként az irodából segíti a nagyok terepmunkáját. Amikor imádatának tárgyát, Bradley Fine-t (Jude Law) elteszik láb alól, és a többi kém életét is veszély fenyegeti, az ügynökség kénytelen bedobni az aktakukacot. A nyughatatlan Rick Ford (Jason Statham) nem veszi jó néven, hogy valaki az állására pályázik, ezért mindig ott kotnyeleskedik, ahol nem kéne. Végül a furcsa páros – talán senkit nem fog spoilerként érni az információ – számos kaland után csak lefüleli a maffavezér kegyetlen lányát (Morena Baccarin).

maxresdefault_2

Feig ügyesen érez rá, hogy két férfi főszereplőt is mozgasson: Jude Law a tipikus James Bond féle ügynököt hozza, aki sima modorával nevettet, míg Jason Statham önmaga korábbi szerepeinek önirónikus paródiáját adva egy többet erővel, mint ésszel figurát alakít. Mindketten sziporkáznak, a prímet azonban mégiscsak McCarthy viszi, aki egyszemélyben is megoldaná a filmet – ha kéne. Nincs szükség azonban ilyesmire, mindenki tudja a dolgát, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, ahogy a színésznő remekel. Egyszerűen imádnivaló, ahogy viccet csinál saját magából – miközben azt is képes felvillantani, hogy legyen bárhány kiló is, ezzel a személyiséggel nőként is képes bárkit levenni a lábáról.

A magyarok számára a film tartogat még egy érdekességet, hogy idehaza forgott – talán mindenki emlékszik Zimány Linda kis kalandjára Jude Law-val. Az is mókás, hogyan lesz az Operából római kaszinó, de mégiscsak az a legklasszabb, amikor végre székes fővárosunk önnön magaként díszeleghet: többek között a Gresham Palota és a Balaton is teljes pompájában csillog. Ez persze csak némi plusz a hazai nézőknek – de A kém enélkül is nagyon klassz kis film.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com