Kritika

A Lin-effektus – Star Trek: Mindenen túl

Beigazolódtak félelmeim, melyek akkor ébredtek bennem, amikor először megláttam a stáblistán a Halálos iramban szériával elhíresült Justin Lin nevét. A Star Trek: Mindenen túl egy a direktor életművébe tökéletesen illeszkedő, de a Star Trek eredeti szellemiségétől igencsak távol álló, közepes akciófilm lett.

Már az előzetest nézve kolompolt a fejemben a vészharang: gyors vágásokban, látványos csatajelenetekben, laza poénokban gazdag, de gondolatiságában igencsak felületes akcióparádét ígért a trailer. Ezeket az elvárásokat teljesítette is a film: a Star Trek: Mindenen túl a látványos nyári blockbusterek sorában egy lehet a sok között, de az immáron 723 epizódot, egy rajzfilmsorozatot, további tizenkét egészestés mozifilmet és több száz regényt és videojátékot számláló univerzum rajongóit bizony komoly csalódásként fogja érni a J.J. Abrams produceri munkája alatt rebootolt filmsorozat legújabb darabja.

Kirk kapitány (Chris Pine) és legénysége a mélyűrt kutatja, amikor egy rövid kitérőt tesz egy csillagbázisra, ahol segélykérést fog egy nebulában ragadt hajóról. A csapat a megmentésére siet, de kiderül, csapdába futottak: Krall (Idris Elba) támadásba lendül és hamarosan fény derül arra is, hogy nem csak az Enterprise leigázására tör: az emberiség eltörlésére készül…

star-trek-beyond-trailer-2-still

De hogy miért? Hát azt pontosan nem tudjuk. Persze kapunk egy homályos magyarázatot arra, miért is történnek az események, de alapvetően a felületesség jellemzi a történetszövést. A Scotty szerepe mellett immáron a forgatókönyvírást is magára vállaló Simon Pegg az ezidáig főleg tévében ténykedő Doug Junggal közös munkájában nem sok figyelmet szentel a dolgok megalapozására: sem a cselekmény, sem a motivációk, de még a technikai részletek sincsenek kidolgozva, sem váratlan fordulatra, sem igazán fantáziadús megoldásra nem számíthat a néző. Hogy mit kap helyette? Halálos iramot az űrben. A film néhány kötelező képeslap bölcsesség elrecitálása – és persze térváltás után – fénysebességre kapcsol, hogy aztán két órányi rendkívül látványos és szórakoztató akcióval kényeztesse az erre fogékony mozilátogatót. A film olyan magas fokozatszámon pörög, hogy időnként kifejezetten nehéz követni hol vagyunk térben – az iparági trend itt is beütött. Amire azonban nem lehet panasz, az a látványvilág. Az alkotók csodálatos részletességgel építették fel mind az űrbázist, mind a bolygót, ahol hőseink landolnak, és számos izgalmas új fajt is bemutatnak a szereplők között.

Star-Trek-Beyond-Idris-Elba-As-Krall

Hogy miért fanyalog mégis a kritikus? Mert ez a film már nem igazán Star Trek. Akad, aki csak egy buddy szériának tekinti a  tudományos-fantasztikus televíziózás történetének legismertebb univerzumát – e tekintetben jól teljesít a Mindenen túl: ezúttal elsősorban Spock (Zachary Quinto) és Bones doki (Karl Urban) barátságát mélyíti –, én azonban intellektuális felvetései és úttörő gondolkodásmódja miatt kedveltem mindig is. A sorozat már a legelső részektől kezdve rendszeresen reflektált a kor társadalmi jelenségeire és probléma felvetéseivel komoly elmélázásra késztette a sci-fi barátokat. Már a Sötétségbennél is elbillent a mérleg nyelve a 3D-s vidámpark irányába, a Mindenen túlnál azonban szinte semmi nem marad a másik tányéron: a rebootolt filmsorozat harmadik tagja sok mindent követel a nézőtől – a gondolkodás azonban biztosan nem tartozik közéjük. Bár Peggről tudvalevő, hogy nagy rajongója a Gene Roddenberry által megalkotott világnak, valahogy éppen azt nem – vagy inkább csak külsőségeiben – tudom felfedezni Justin Lin filmjében.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya