Kritika

Majmok. Együtt. Erősek. – A majmok bolygója: Háború

A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes)

A majmok bolygója: Háború nemhogy méltó lezárása az új trilógiának, de magasan ki is emelkedik belőle. Így kell igazán jó blockbustert forgatni!

Mióta a 2011-es, Lázadás alcímmel ellátott részben a Föld lett a majmok bolygója, sejtjük, hogy itt valami többről és másról van szó, mint az 1968-as Charlton Heston-klasszikus újrameséléséről. Hogy valójában miről, azt azonban csak a jelenlegi, harmadik részből tudhatjuk meg teljes bizonyossággal. Az első rész ember által felokosított majmai ugyanis a Forradalom alcímet viselő, újfajta evolúciótörténete mellett újat mondani kevésbé tudó második epizód után újra igazi valójukban térnek vissza, hogy beteljesítsék sorsukat.

A Háború tehát ugyanolyan, sőt még intelligensebb, mint a Lázadás volt.

Mert ez a trilógia bizony ilyen: intelligens, elgondolkodtató, sokatmondó. A lélegzetelállító látvány (amiben a harmadik rész szintén kenterbe veri az első kettőt, pedig azok sem csúnyák) kérge alatt ott lapul a világ sorsával való törődés. A majmok bolygója: Háborúban ezt végre ki is mondja – nem túl szájbarágósan, csak hogy mindenkinek érthető legyen – a Woody Harrelson által megformált ezredes: az ember megbolygatta a természet törvényeit, így a pusztulást csak magának köszönheti – a természet bosszút áll. De vajon az új teremtmények, a szuperintelligens majmok a természet részei? Jelentheti ez az ő győzelmüket?

Woody Harrelson A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes) című filmben

A film végén erre is választ kapunk, az azelőtt lévő szűk két és fél órás játékidő viszont még számtalan fordulatot és meglepő húzást tartogat a nézők számára. Az első bő fél órában például minden jelenet – legyen szó akár harcról, felderítésről vagy épp a majomhorda jövőjének tervezéséről – olyan pattanásig feszült, hogy bátran ki merem mondani,

ennyit mostanában egy thrilleren sem izgultam, mint most A majmok bolygója: Háborún!

Aztán ott vannak az utalások és kikacsintások. A fentebb már említett evolúció mellett itt egy másik teremtéstörténet, a Biblia egyes elemeire is egyértelműen ráismerhetünk (Jézus megkínzása Pilátus előtt és a zsidók menekülése Kánaán földjére mindenképp eszünkbe juthat), éppúgy, mint az eredeti Majmok bolygója-filmek megidézett jeleneteire (az előzetesben is látható vízparti lovaglás snittje stb.). Sőt, ha kicsit figyelünk az új majmok nevére (például Corneliusra, aki főhősünk, Caesar előző rész óta született kisfia), még érdekes kapcsolódási pontokat is találhatunk a régi és az új filmek között.

A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes)

És ha már új majmok… A majmok bolygója: Háború hatalmas érdeme, hogy túl mertek lépni az eddig ismert főnök, hű bajtárs, lázadó hármason, és új majomszemélyiségekkel színesítették a történetet. Ennek köszönhető például, hogy a „Rossz majom”-ként bemutatkozó, egykori cirkuszi állat az egyre komorabbá váló cselekménybe is képes bármikor humort csempészni, ezzel kissé oldva a felgyülemlett feszültséget.

És még mindig maradt kreativitás a történetben egy remek csavarnak köszönhetően. Ami ugyanis a címben is szereplő háborút illeti, a film egy pontján kiderül, hogy valószínűleg az összes előzetes palira vette a nézőket. Itt ugyanis mintha kicsit másról lenne szó, mint amit vártunk. Mintha nem is az egyre humánusabb majmok és az egyre elállatiasodó emberek közti véres összecsapásról lenne szó, hanem valami egészen másról, és egyben sokkal többről. És ez az a pont, amikor már ki kell mondanunk:

ennek a trilógiának egy ilyen zárlattal igenis hivatkozási alapnak kellene maradnia!

Ha tehát valaki azt kérdezi, milyen egy jó blockbuster a 21. században, annyit kell mondani, hogy ilyen! Messze nem hibátlan ez a reboot-trilógia, mint ahogy a zárlatként hozott A majmok bolygója: Háború is talán egy icipicit hosszabb a kelleténél, de olyan sok jó gondolatot közvetít, olyan mesterien megvalósított és olyan remek fordulatokkal megírt, hogy vétek lenne nem szeretni.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com