Kritika

A mexikói pengés gyilkos – Machete

Három éve az amerikai fenegyerekpáros, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez összefogott, hogy két film erejéig visszaidézzék a ’60-as évekbeli grindhouse-korszakot. Nem elégedtek meg azonban ennyivel, hanem filmjeik mellé készíttettek néhány kamu-előzetest is. Akkor azonban még senki nem gondolta, hogy akár az SS farkasembernői, a Hálaadás, vagy éppen a Rodriguez neve által fémjelzett Machete valóban elkészül egyszer. Utóbbi mégis így lett! Robert Rodriguez családi vállalkozásba fogott – hiszen a stábban két testvére és egy unokatestvére is helyet kapott –, és ex-vágóját (Ethan Maniquis) megtéve társrendezőnek, leforgatta a film egészestés változatát.

A Machete tartalma – egy vérbeli B-filmes mozihoz híven – egy mondatban összefoglalható: egy átvert mexikói ex-szövetségi ügynök bosszút áll. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a filmet nem a szövevényes történetvezetés viszi előre, így már az első percekben hátradőlhetünk, és átadhatjuk magunkat az arcunkba zúduló tömény erőszak élvezetének. A film ugyanis egyedül arra a kérdésre keres választ, hogy hányféleképpen lehet megölni egy embert egyetlen macsétával.

Műfaját tekintve a Machete egyértelműen paródia. Az állandó hangnemváltások, fokozások és túlzások eszközével élő alkotás egyfajta attrakciós moziként éri el a néző megnevettetését, legalábbis azét, aki vevő a vérfröcsögés és bél-bungee-jumping látványa által okozott humorra. Aki nem, az minden bizonnyal feleslegesen brutális és felettébb buta filmnek fogja tartani Rodriguez legújabb agymenését.

Pedig ez az egész 105 perc tulajdonképpen nem más, mint egy nevettetés erejéig összeállt sztárdömping, ami a nagyrészt jó hangsúllyal eltalált karaktereknek köszönhetően marad csak nézhető. Valószínűleg az emberek többsége nem a címszereplő (Danny Trejo) miatt ül majd be a moziba, pedig a minden nőt azonnal megkapó szuperhős karakter szerepére talán keresve sem lehetett volna jobb színészt találni az egykori börtönboksz-bajnoknál. A körülötte feltűnő mellékalakok egy része szintén nagyon ki lett találva. Ilyen például a hataloméhes félnótás szenátor (Robert De Niro), a gyónásokról videofelvételt készítő Padre (Cheech Marin) és a kegyetlen drogbáró (Steven Seagal). Velük szemben viszont, a női fronton, sajnos csupa egysíkúan ábrázolt, szinte csak díszletként használt alakot láthatunk, úgy, mint a bevándorlási hivatalnok (Jessica Alba), az ellenállás-vezető (Michelle Rodriguez) és a homepornós drogfüggő (Lindsay Lohan).

Nem szabad azonban elfeledkeznünk a filmben egy cameo erejéig megjelenő Antal Nimródról sem, aki néhány perces színre lépése ellenére az egyik legviccesebb mellékszereplővé növi ki magát. A hazai közönségnek külön örömet szerezhet, hogy egy mondat erejéig magyarul is beszól az általa őrzött házba behatolni kívánó főhősnek.

Miután a film összes szereplője a törvényen kívüli bozótvágó-gyilkos mellé áll, a gonosz elnyeri méltó büntetését, a néző pedig kezdi lesöpörni magáról a popcorn-morzsákat, a stáblista előtt még ígéretet kapunk Machete kétszeri visszatérésére a Machete öl és a Machete újra öl című filmekben. Reméljük azonban, hogy ez a dupla folytatás csupán átverés, bár ne feledjük, hogy ez a film is csak annak indult… Aztán pedig lett belőle egy nem is rossz film, csupán úgy kell vele bánni, mint egy krónikus hazudozó jóbaráttal: azt sem szabad elhinni, amit kérdez, és soha, egyetlen percre sem szabad komolyan venni!

Machete (Machete)
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 105 perc, 2010

rendező: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
forgatókönyvíró: Robert Rodriguez
operatőr: Jimmy Lindsey
producer: Elizabeth Avellan, Aaron Kaufman, Iliana Nikolic
vágó: Rebecca Rodriguez

szereplők:
Danny Trejo (Machete)
Michelle Rodriguez (Luz)
Jessica Alba (Sartana)
Robert De Niro (McLaughlin)
Lindsay Lohan (April Booth)
Cheech Marin (Padre Cortez)
Jeff Fahey (Michael Booth)
Steven Seagal (Torrez)
Don Johnson (Von Jackson)

IMDb-átlag: 7,3
www.vivamachete.com

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com