Kritika

A nagypapa menő táskája – A kezdő

A kezdő

A kezdőA gazdag, öreg, antiszociális bácsit megszelíditi egy kedves, vidám fiatal lány… Ja, nem, pont fordítva! Egy gazdag, vállalkozó fiatalasszonyt csiszolgat normális emberré türelmével és humorával a 70 év feletti Robert de Niro…

Az öreg-fiatal páros, meg a sikeres vállalkozások trendi, csillogó világa – mindkettő Hollywood kedvelt témái közé tartozik. Ennek a két világnak, stílusnak, műfajnak a keveredése A kezdő. Mindkét világ sarkított, idealizált, kicsit művies – a startuposok birodalmában a főnökasszony biciklivel ingázik a régi gyárépületből átalakított irodaházon belül az asztalok között is, és véletlenül sem taxival, hanem Uberrel viteti magát haza, amikor túl sokat ivott. Az öregember meg mindenkinek bölcs tanácsokat ad (mindig bejönnek), idegesítő rigolyái meg egyáltalán nincsenek csak aranyosak. Szóval nem a valóságon alapuló drámára kell készülni, hanem – ahogy az már az ilyen filmeknél szokásos – egy kicsit rózsaszín világban játszódó, hangsúlyosan tanulságos mesére.

Ennek ellenére meg kell hagyni, igen élvezetes mese – és ha Benedek Elek meséitől nem kérjük számon, hogy a sárkányok nyaka reálisan hány fejet bír el, akkor a Hollywoodi szentimentális vígjátékoktól is megszokhattuk már, hogy álomvilágban játszódnak. Így is betöltik a szerepüket, és bár elismerem, hogy igaza lehet azoknak, akik haragudnak az amerikai álomra és a szellemében fogant filmekre, de az tagadhatatlan, hogy kellemesen élvezetesek.

A kezdőA környezet tehát egy nagyon modern startup vállalkozás: Jules Ostin (Anne Hathaway) 9 hónap alatt óriásit fejlődő online ruhaboltja olyan a divatnak, mint a Zuckerberg Facebookja volt az internetnek. Annyira menők, hogy még jótékonykodnak is, szociális programokba kezdenek bele: például egy nyugdíjasoknak szóló gyakornoki programot is beindítanak. Persze azzal nem számoltak, hogy egy olyan bácsi fog jelentkezni, akinek egyrészt kisujjában van a szakma, másrészt olyan bölcsessége, alázata és ehhez olyan stílusa van, amivel messze a vállalkozásban nyüzsgő fiatal titánok fölé magasodik.

„a grandpa’-style helyből menőbb, mint a hipermodern cuccok akármilyen hosszú startupos nekifutásból”

Robert de Niro kicsit a nagypapámra hasonlít – és ezzel valószínűleg nem csak én vagyok így. Szándékosan játszanak rá a nagypapa-faktorra, és az a helyzet, hogy nagyon fekszik neki a dolog. A „lubickolás a szerepben” az ő korában már talán kicsit talán túl virgonc kifejezés, de hogy nagyon jó, az kétségtelen. Anne Hathaway méltó párja, sőt, jópáran a stábból – igaz, vannak gyenge pontok is, például hiába szeretem amúgy Rene Russót, de valahányszor feltűnik, kicsit megtörik a harmónia.

A kezdőPedig a harmónia, az összhang az erénye ennek a filmnek. Nyilván nem sok meglepetés van benne, de jó ritmusban váltogatva pengeti a húrokat: hol ilyen, hol olyan humort, hol ilyen, hol olyan drámát, hol ilyen, hol olyan érzelmeket kelt. Ilyenformán pedig, ha bizonyos keretek között marad is, de végig szórakoztató – és vannak kifejezetten nagyszerű felcsillanásai is, főleg de Niro jóvoltából. Az öregúr nem csak azt bizonyítja be, hogy a Macklemore-slágernek mennyire igaza van (vagyis a grandpa’-style helyből menőbb, mint a hipermodern cuccok akármilyen hosszú startupos nekifutásból), másrészt frappánsan válaszolja meg azt a kínzó kérdést is, amire egész eddigi életemben nem tudtam rájönni: hogy mi értelme van a textilzsebkendőknek…

Nancy Meyers jó megint jó érzékkel fogja meg a nézőt – még annak ellenére is, hogy a témái és a stílusa most is tipikusan meyerses. Aki látta az Apád, anyád idejöjjön!-t, a Mi kell a nőnek?-et, az Egyszerűen bonyolultat vagy bármelyik másik Meyers-művet, az tudja mire számíthat: kellemes, de kiszámítható, klasszikus vígjátékra, amely azonban ízléses és a műfajon belül elég színvonalas.

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés