Kritika

„A négy gyökér majd megoldja!” – Mike és Dave esküvőhöz csajt keres

Zac Efron, Anna Kendrick, Aubrey Plaza és Adam Devine a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres című filmben

Sam Richardson, Sugar Lyn Beard, Stephen Root és Stephanie Faracy a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres című filmbenZac Efron és Adam Devine bemutatja, milyen az, ha filmbeli karaktereik, Mike és Dave esküvőhöz csajt keres: unalmas, kiszámítható, de nyomokban poénokat tartalmazhat.

A Mike és Dave esküvőhöz csajt keres címe nagyjából a film első negyed óráját fedi le. A minden családi ünnepet részegséggel, csajozással és egyéb túlkapásokkal széttrollkodó testvérpárnak ugyanis nem telik túl sok időbe, hogy a szülői intelemnek eleget téve „normális” barátnőket találjanak egyetlen kishúguk (Sugar Lyn Beard) esküvőjére. Hogy miért van erre szükség? Mert a naiv anya (Stephanie Faracy) és a fiait jól ismerő, de bizakodó apa (Stephen Root) úgy gondolják, a fix párkapcsolat majd megzabolázza a fékevesztett bulizás szinonimájává váló srácokat.

Aztán persze lehet fogadásokat kötni, hogy elég lesz-e a két „jó” lány ahhoz, hogy megakadályozza a hawaii esküvő romba döntését… Különösen annak fényében, hogy Alice (Anna Kendrick) és Tatiana (Aubrey Plaza) legalább annyira, ha nem még jobban züllöttek, mint a Mike és Dave: drogokkal és masszív alkoholmennyiséggel vetik magukat rendszeresen az éjszakába. Ráadásul épp munkájuk sincs, így nem csoda, hogy kapóra jön nekik az ingyen egzotikus nyaralás lehetősége, amiért cserébe csupán el kell viselniük az általuk lúzereknek tartott fiúkat.

Zac Efron, Anna Kendrick, Aubrey Plaza és Adam Devine a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres című filmbenAztán persze lehet fogadásokat kötni, hogy összejönnek-e a film végére ezek az álompárok… Komolyan mondom, ezt a filmet nem lehet elspoilerezni, ennek a puszta létezése a spoiler! A legelső megjelenő képkockától világos, hogy a két rossz fiú mindent elszúr majd, hogy aztán egy gagyi monológot követően mindent helyrehozhasson; a két rossz lány ugyanezt teszi, hogy aztán a végén mind a négyen rájöjjenek, mennyire hasonlítanak egymásra (még a gesztusaik is hasonlók! bámulatos…), és kimondhassák: „a négy gyökér majd megoldja”.

Ha már forgatókönyve nem volt ennek a vígjátéknak nevezett valaminek (vagyis volt, de mindjárt kiderül, hogy jobb lett volna, ha nincs), legalább poénok lehettek volna benne. Vagy ha voltak, akkor lehettek volna ütősebbek, és nem kellett volna beérniük a készítőknek a legtöbbször szexuális (sőt olykor szexista) megjegyzésekkel, valamint a Rossz szomszédság szintjét ugyan még el nem erő, ám így is bő kézzel mért trágárkodással. Tisztelet annak a kevés kikacsintós, más filmekre utaló kiszólást tartalmazó kivételnek, amiken tényleg lehetett mosolyogni.

Persze, miért is lepődünk meg? A már említett forgatókönyvet épp a Seth Rogen agymenéseinek teret adó Rossz szomszédság-filmek írói, Andrew Jay Cohen és Brendan O’Brien követték el, a rendezői székbe pedig egy mai trendeket szolgaian másoló újoncot, Jake Szymanskit ültették, hogy cirka 33 millió dollárból létrehozhassák ezt a remekművet, amit – jó esetben – mindenki elfelejt majd egy-két héten belül.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ekkora méreteket eddig talán még soha nem öltött az ötlettelenség és egyoldalúság a hollywoodi vígjátékiparban, mint manapság. A harmincas éveiket taposó fiatal felnőttek köré épülő tematikai kapocs ugyan érzékelhető, a megvalósítás a legtöbb esetben szánalmas. Volt már vígjáték, ami ötletesebben és színvonalasabban mutatta be a házasodni és családot alapítani készülő, ám a bulizást abbahagyni nem akaró fiatalok világát (Bérhaverok), ám a többség sajnos megreked az altesti poénok és káromkodások világában. Pedig ennél azért színesebb a harmincasok világa – még talán Hollywoodban is!

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com