Kritika

Tehetséges tinik – A negyedik

A Sasszem után D. J. Caruso ezúttal a sci-fi világába kalauzol bennünket, melyben egészen jól kinéző, Földön élő idegenekkel operálva próbál megfogni bennünket legalább annyira, hogy a biztosan érkező  folytatásra is vevők legyünk. Fogjuk rá, hogy sikerült neki…

Tévedés ne essék, nem azért, mert akkorát alkotott legújabb filmjével. Lendületében bőven elmarad például a Sasszemtől, a történetben pedig semmi egyedi nincsen. Bolygójuk legfőbb ellensége elől kilenc fiatal idegen a Földre menekült védelmezőjével (megjegyzem meglepően emberiek ezek az “ufók”). Az első hármat már levadászták, most a negyedik, John Smith (roppant eredeti álnév, nem?) következik a tetovált fejű, kusza fogsorú, kopoltyús rossz fiúk listáján. A városról városra költöző, állandóan változó személyazonosságú fiú azonban megelégeli a bujkálást és miután még a szerelem is rátalál, úgy dönt, harcolni fog. Új képességeivel és a hatodik idegennel felszerelkezve nem is tűnik olyan reménytelennek a dolog.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Nem láttunk még ilyen sztorit, csak tengernyit, így hát a végkifejlet borítékolható. A különös tehetséggel megáldott, szőke melír csíkos, vagy épp menő bőr rucis tinik vígan aprítják a rossz népet, miközben még a jófej kis kutya is vérengző fenevaddá változik. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, éppen csak az akció jelenetek kidolgozottsága marad el. Kivételt képez persze az ultra szexi védelmező pucsítás, melyben hosszú másodpercekig gyönyörködhetünk.

Caruso tipikus amerikai tini filmet alkotott, melyben kivétel nélkül megtalálható az összes klisé és sablon. Mégis azt kell mondanom, hogy lesz közönsége a műnek, hiszen kellenek az egyszerű, gondolkodást nem igénylő, szimplán csak szórakoztató darabok, melyek látványa és “csilli-villi” effektus tengere több-kevesebb sikerrel elvonja figyelmünket a hiányosságokról és a néhol röhejes fordulatokról. A második résznél majd kiderül, hogy “rétestészta” sorozat lesz minden kiválasztott külön harcával, vagy az alkotók megelégednek két bőr lehúzásával erről az amúgy is régen lerágott csontról.

A negyedik (I Am Number Four)
színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 110 perc, 2011

rendező: D. J. Caruso
író: Jobie Hughes, James Frey
forgatókönyvíró: Alfred Gough, Miles Millar, Marti Noxon
operatőr: Guillermo Navarro
producer: Michael Bay
executive producer: Chris Bender, Steven Spielberg, J.C. Spink, David Valdes
vágó: Vince Filippone, Jim Page

szereplők:
Alex Pettyfer (negyedik)
Dianna Agron (Sarah)
Timothy Olyphant (Henri)
Kevin Durand (Mog Commander)
Teresa Palmer (Number Six)
Jake Abel (Mark James)
Beau Mirchoff (Drew)

IMDb-átlag: 6,1
www.findnumberfour.com

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés