Kritika

Egy fél adag Lars von Trier – A nimfomániás – 1. rész

Nymphomaniac_Lars_Von_TrierLars von Trier titka kétségtelenül a folyamatos megújulás. Letépi a régit, majd újabb és újabb fordulatokkal áll elő. S hogy pornót fog rendezni, az nem csak vicc volt. És hogy ez egy újabb fordulat – a pornó műfaján és az életművön belül is –, az hamarosan kiderül.

A film temérdek gondolatot indít el, akár csak a témát illetően is. Egy nimfomániás önvallomása is lehetne a cím, hiszen egy megértő hallgató (Stellan Skarsgard) és egy nimfomániás nő (Charlotte Ginsburg) dialógjáról van szó. Csakhogy a két részben forgalmazott hat epizódos film első felének végén semmilyen kijelentésre nem merném ragadtatni magam. A megértő hallgató karaktere a film második felére akár pszichopatává válhat, afféle trieri karakterfejlődésnek köszönhetően.

Ráadásul az eredeti öt és fél órás mű akkor sem kerül elénk, mikor végre megnézhetjük a film második felét. Itt ugyanis nem egy több felvonásos alkotásról van szó, csupán egy hosszú film lerövidítéséről és kettévágásáról. Ám ha a rövidítés tényét el is fogadjuk, azt semmiképpen nem vállalnám, hogy egy félig elmondott mondathoz fűzzek gondolatokat. Maximum annyit, hogy rendkívül szomorú vagyok a dolgok állása miatt, és nem kevésbé kíváncsi, hogy miként fejezi be a Trier ezt a mesét – mennyire kegyetlenül.

uma_thurman_nymphomaniac

 

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya