Kritika

A párhuzamosok a végtelenben – Máris hiányzol

Máris hiányzol (Miss You Already) 2015

Máris hiányzol (Miss You Already) 2015Milly boldog anyuka, akiről kiderül, hogy mellrákja van. A legjobb barátnője, Jess mindenáron szeretne teherbe esni, de csak nem sikerül. Számíthatnak-e egymásra életük kritikus pillanataiban? Ezzel a nem túl eredeti kérdéssel igyekszik feldobni az átlagos betegségdrámát a Máris hiányzol.

Nehéz elképzelni, hogy egy film két olyan bombasztikus, ráadásul egymással párhuzamba állított történetelem mellett, mint a mellrák és a teherbe esés nehézkessége is egyhangú legyen. Pedig a Máris hiányzol véghezviszi ezt a bravúrt: a két fiatal nő barátságának története a drasztikus fordulatok ellenére sem igazán köti le a figyelmet.

A film végig arra a kettősségre épít, hogy miközben a két gyerekkori barátnő közül az egyiküknek éppen minden szuper az életében, a másikuk szenved. Aztán fordítva. Nem túl bonyolult képlet, de ettől még működhetne. Mégsem teszi: talán Milly (Toni Colette) és Jess (Drew Barrymore) barátsága nem elég kidolgozott és mély, talán a történetszálak váltogatása nem elég dinamikus. Így viszont a film meglehetősen steril első felében esélyünk sincs arra, hogy közel kerüljünk a szereplőinkhez, átérezzük a sorsukat. Kettejük élete párhuzamosan zajlik, de nem fonódik össze, pedig egy nagy barátság történetét ígéri a film – vajon találkoznak-e a párhuzamosok a végtelenben?

Máris hiányzol (Miss You Already) 2015A betegségdrámák mostanában elárasztják a mozikat, így mindegyik próbál valamilyen egyedi csavart, különleges körülményeket vagy hősöket adni a jól ismert képlethez. Beteg, szerelmes tinik (Csillagainkban a hiba – mellesleg ugyanaz a két film poszterének betűtípusa), beteg, leszbikus, emberi jogi harcossá váló pár (Freeheld), betegség viccesen (Fifti-fifti) és még sorolhatnám. A Máris hiányzol ellenpontja vagy egyedi problémafelvetése viszont nem elég erőteljes ahhoz, hogy ezekkel a filmekkel versenyre kelve valami újat vagy legalább megszívlelendőt állítson a betegség-barátság témakörben.

Igaz, ez nem a színészeken múlik: Toni Colette széles érzelmi skálát jár be Millyként, Drew Barrymore pedig tisztességesen szekundál a mosolygós Jess szerepében. Kár, hogy a közös jeleneteik is kerülik a kockázatot, többnyire a közös nevetgélésbe fulladnak. A két színésznő bizonyára ennél kiélezettebb helyzetekben is megállta volna a helyét.

https://www.youtube.com/watch?v=WIS_OxdVadQ

Persze, itt is bekövetkeznek a műfaj kötelező fordulatai, a nagy kiborulások, nagy összeveszések és nagy kibékülések. Ezek kissé felrázzák a Máris hiányzol második felét – csak legyen türelmünk idáig megnézni a filmet. Ekkor bebizonyosodik, hogy egy barátság is csak akkor érdekes, ha különlegesnek ábrázolják (lásd: közös rajongás az Üvöltő szelekért és az ezzel kapcsolatos kaland). De pont a kulcsfontosságú érzelem részletezésére, igazolására a film első fele nem sok kísérletet tett, ekkor pedig már késő. Milly egyre betegebb, Jess végre terhes lesz – az átmeneti zökkenők ellenére pedig rájönnek, milyen fontosak egymás számára. A Máris hiányzol ott tévesztett irányt, hogy a nagy drámákon keresztül próbálta bizonygatni a két nő szoros kapcsolatát, nem pedig a mindennél fontosabb barátságot tűzdelte meg kihívásokkal. Árnyalatnyi különbségnek tűnik, mégis megpecsételi a filmet.

Avatar

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya