Kritika

A szenvedés bajnoka – Emlékezz rám

Robert Pattinson maradt a régi, jól bevált, szenvedő karakternél, csupán a csomagolás változott. Az ifjú tinibálvány New York zsúfolt városában próbál kitörni a Twilight sagából, többé-kevésbé bizonyítva, hogy tud játszani.

Meg se kell lepődnünk, hogy a film műfaja dráma, hiszen mi másban lehetne ismét hosszan, gyötrődve bámulni a semmibe, vagy egy lányra, bagót rágva lázadni a kőszívű apa ellen és különcként evickélni az érzelmek kemény viharaiban.

Tylernek (Robert Pattinson) és Allynek (Emilie de Ravin) külön-külön is megvan a saját családi tragédiája. Régi, mély sebek, amelyekre nem találják a gyógyírt. A sors (kissé kegyetlenül ugyan) egymás mellé sodorja a húszas éveik elején járó fiatalokat, és minden javulni látszik, együtt mindketten jobban érzik magukat. Az élet azonban nem ilyen egyszerű. Mikor fény derül a titkokra, kettejük szerelme veszélybe kerül, és ki tudja, lesz-e lehetőségük rendbe hozni kapcsolatukat.

A történet elejétől a végéig jól ismert sablonokat halmoz, előre kiszámítható minden történés, mégis van benne valami, ami nézhetővé teszi a filmet. Ez a bizonyos valami az érzelmi szál, mely nem összetévesztendő a bimbózó szerelemével. Nem kell túlságosan megerőltetnünk magunkat a sztori mögöttes tartalmának megfejtésével, hiszen Allen Coulter rendező csaknem a szánkba rágja filmje mondanivalóját. Tessék átélni a tragédiát és drámát, együtt érezni a lázadó ifjúsággal és az elhanyagolt, apró lánykával! Ha mindez sikerül, még akár élvezhetjük is a művet. Persze csak akkor, ha elnézően bánunk a befejezéssel, melynek célja csak és kizárólag a nagyobb érzelmi hatás és a könnyek “kierőszakolása”.

A színészek nagyjából kihozták szerepeikből a maximumot, emlékezetes alakításokra azonban ne számítsunk. Pattinson, a zselézett hajú sármőr lelkesen próbál kitörni a vámpírlétből (egész jól csinálja), habár karaktere majdnem ugyanannyira világfájdalmas felfogású, mint a jól ismert Edward, így nem kellett sokat bajlódnia az “átszellemüléssel”. Sebaj, fogjuk fel átmenetként a dolgot és reménykedjünk, hogy a sápatag szívtipró egyszer egy új arcát is megmutatja!

Emlékezz rám (Remember me)
színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 113 perc, 2010

rendező: Allen Coulter
forgatókönyvíró: Will Fetters
zeneszerző: Marcelo Zarvos
operatőr: Jonathan Freeman
producer: Nick Osborne, Trevor Engelson
vágó: Andrew Mondshein

szereplők:
Robert Pattinson (Tyler)
Pierce Brosnan (Charles)
Emilie de Ravin (Ally Craig)
Chris Cooper (Neil Craig)
Lena Olin (Diane Hirsch)
Martha Plimpton (Helen Craig)
Peyton List (Samantha)

IMDb-átlag: 6,5
www.rememberme-movie.com

Avatar

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya