Kritika

A szépség és a szörnyeteg – Parfüm – Egy gyilkos története

Nem vagyok könnyű helyzetben, mikor Tom Tykwer filmjéről kell véleményt mondanom. Zavarba ejtő és gyomorforgató, de mindezek mellett a mélyén végig ott van valami szépséges. Olyan ez a film, mint főhőse, Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), visszataszító kis béka, akit valahol legbelül azért mindenki megért egy kicsit.

A Patrick Süskind azonos című regényéből készült film ugyanis egy olyan fiúról szól, akinek egyetlen vágya megfogni a megfoghatatlan, üvegbe zárni és ott tartani mindörökké. Gondolom, már mindenkivel előfordult, hogy megállította volna az időt, hogy örökre rabul ejthessen egy pillanatot vagy egy látványt. Így van ezzel Grenouille is, de míg mások csak játszadoznak ezzel a gondolattal, ő maga kísérletezésbe is kezd, hogy illatként konzerválja a szépséget. Jean-Baptise semmilyen tekintetben nem nevezhető átlagosnak: míg a világot illatok forgatagaként éli meg, neki magának nincsen semmilyen szaga. Az emberek félelemmel vegyes viszolygással tekintenek rá, ha egyáltalán észreveszik, akik pedig érdekből segítenek neki, hamarosan elbúcsúznak a földi léttől. Megszállottan próbálja megragadni a szépséget, ami odáig vezet, hogy gyönyörű lányok hallott testéről nyeri ki a tökéletes illat esszenciáját.

Érdekes mese. Azt hiszem, ennek a történetnek, nem is magának a filmnek kell megnyernie a nézők szívét. Akik azt megszeretik, a filmet is kedvelni fogják, Tom Tykwer ugyanis szép munkát végzett. Sokszor már-már bántóan naturalista ábrázolásmódja jól szolgálja Süskind sztoriját, ahol az érzékek és az érzékelés különösen nagy szerephez jutnak. Kivételesen nagy feladat hárult Frank Griebe-re, aki a film operatőreként különlegesen élénk színekkel festette elénk a történetet, a színek által szinte életre keltve az illatokat és szagokat.

Nagyszerű választás volt Grenouille szerepére az eddig kevésbé ismert, törékeny alkatú Ben Whishaw, a további főbb szerepekre pedig a már jól bejáratott színészóriások: Dustin Hoffmann és Alan Rickman. Ugyancsak jó döntés volt Rachel Hurd-Woodnak adni az utolsó áldozat szerepét, akinek megkapó szépsége és ártatlansága valóban megigéző.

A Parfüm furcsa történet, amiből Tom Tykwer különös filmet forgatott. Csak ínyenceknek.

Parfüm – Egy gyilkos története (Parfume: The Story of a Murderer)
színes feliratos francia-spanyol-német filmdráma, 147 perc, 2006rendező: Tom Tykwer
író: Patrick Süskind
forgatókönyvíró: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer
zeneszerző: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer
operatőr: Frank Griebe
producer: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Martin Moszkowicz
vágó: Alexander Bernerszereplők:
Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille)
Dustin Hoffman (Guiseppe Baldini)
Rachel Hurd-Wood (Laura)
Alan Rickman (Antoine Richis)IMDb
www.parfum.film.de

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés